Blogi: V-käyrä nousuun ja tuottavuus laskuun?

21.1.2020

Työmarkkinoiden uusi tuottavuusloikka ei ole mahdollista, jos työnantaja pitää viimeiseen saakka kiinni ns. kiky-tunneista. Joillain toimialoilla edellisellä neuvottelukierroksella solmittu kilpailukykysopimus nosti tuottavuutta, mutta asiantuntijatyöhön sillä ei juuri ole ollut merkitystä. Entisestäänkin asiantuntijatyössä useilla aloilla tehdään jatkuvasti merkittävästi pidempää päivää, oli kikyä tai ei.

Yhä enemmän organisaatioiden tuottavuuteen vaikuttaa ihmisten viihtyvyys työssä ja kiky sitä ei selvästikään ole lisännyt. Kenenkään etu ei voi olla se, että lisäarvoa yrityksen toimintaan tuovat työntekijät ovat korviaan myöten kettuuntuneita tilanteeseen. Palkansaajien panosta mitataan ainoastaan ilmaisilla kikytunneilla - talkoilla, jotka eivät lopu koskaan?

Tavoite työajanpidennyksellä oli parantaa yritysten tuottavuutta ja kilpailukykyä. Näin ei tapahtunut asiantuntijatyötä tekevien jäsentemme mielestä; tuottavuus, motivaatio, työhyvinvointi ja jaksaminen laskivat dramaattisesti työajanpidennyksen vuoksi.

Kysyimme jo keväällä 2019 jäseniltämme näkemyksiä käynnissä olevan neuvottelukierroksen tavoitteista. Kilpailukykysopimuksen osalta viesti on enemmän kuin selvä: 73 % haluaa työajanpidennyksestä eroon tällä neuvottelukierroksella.

Edellisten lukujenkin valossa on vaikea ymmärtää, miksi kikytunteihin on hirttäydytty kiinni - talkootkin joskus loppuvat. Ja yleensä niiden päälle kiitetään osapuolia hyvin tehdystä työstä maittavien tarjoilujen kera. Talkoot on nyt työmarkkinoillakin tehty ja on kiitoksen aika. Työhyvinvoinnin ja palkankorotusten muodossa.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ry:n ns. päänavaussopimuksessa työajanpidennyksestä luovuttiin. Yön yli nukuttuaan työnantajaliittojen viesti muuttui; tavoitteena on edelleen pitää kikytunneista kiinni muiden työehtosopimusten ja henkilöstöryhmien osalta.

Onko kuusi minuuttia lisää asiantuntijoiden työpäivään (jotka tekevät keskimäärin 40,2h/vko jo nyt) keskeisin asia työehdoista sopiessa? Mikäli Etelärannassa ajatellaan näin, luultavasti saadaan ainoastaan v-käyrä nousuun, tuottavuutta ei.

Nyt on sopimuspöydissä mahdollisuus tehdä uudenlainen tuottavuusloikka, joka perustuu työhyvinvointiin - nyt järki käteen ja sopimaan.


Työelämän kehittämiseen ja työhyvinvointiin liittyvistä tavoitteistamme voit lukea lisää täällä.

Teksti ja lisätiedot: