Blogi: Valtakunnansovittelijan valintamenettely uudistettava

30.8.2019

Viime viikolla nykyinen valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi 22.8. Kauppalehdelle haastattelun, jossa hän otti kantaa syksyn neuvottelujen sisältöön palkkapolitiikan osalta. Jo edeltäjänsä vastaavia lausuntoja hämmästeltiin julkisuudessa viime vuonna. Tämän lausunnon myötä ei ole epäselvyyksiä, minkä tahon asialla Bulevardilla ollaan: sovittelijan lausunto on suoraan työantajien papereista. Koko instituution uskottavuus on jälleen koetuksella.

Valtakunnansovittelijan asemaa voi jossain määrin verrata tasavallan presidenttiin. Eri puoluetaustoista tulevat presidentit irtautuvat omista puoluekannoistaan ja edustavat kansaa. Sovittelijan tehtävä on sovitella työriitoja, ei ryhtyä palkankorotustason vartijaksi. Jostain syystä valtakunnansovittelijan perustehtävä ei näytä hahmottuvan kunnolla nykyisellekään viranhaltijalle.

On historian jäänne, että työnantaja- ja palkansaajakeskusjärjestöt vuorottelevat valtakunnansovittelijan valinnan tekemisessä. Olemme aiemminkin esittäneet, että tästä käytännöstä tulee luopua. Tämänkin tehtävän kohdalla on siirryttävä normaaliin menettelyyn, jolla muutkin korkeat virkamiehet tähän maahan valitaan. Nykyinen malli tuottaa viranhaltijoita, joilla on halua toimia edunvalvojana, ei työrauhan edistäjänä.

Esitämmekin edelleen, että koko valintamenettely on uudistettava tällä hallituskaudella. Muutoin olemme jatkossakin vastaavan keskustelun äärellä, eikä luottamus valtakunnansovittelijaan tällä "yleisen linjan" puolustamisella vahvistu. Neuvottelujen päätyminen Bulevardille on ehdottomasti se viimeinen keino, johon kukaan ei vapaaehtoisesti halua. Niissä tilanteissa osapuolten on kuitenkin pystyttävä luottamaan siihen, ettei valtakunnansovittelijalla ole taustalla omaa agendaa. Nyt luottamus siihen on jälleen kerran horjunut.


Teksti ja lisätiedot:
 

Ville-Veikko Rantamaula

Edunvalvontajohtaja

040 832 6682

ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi