Hyvästi lomastressi! Ota ilo irti kesälomasta

31.5.2023 | Hyvinvointi

Loma! Kauan kaivattu, tarpeeseen tuleva, rentouttava, odotettu kesäloma. Vai onko lomasi sittenkin vain vähän laimeampi vaihe tiukkojen työputkien välissä? Vilkuiletko lomallakin työmeilejä, unohdatko puoliksi tahallasi asettaa automaattiset lomaviestit, vastailetko ohimennen työpuheluihin - hetkinen, etkö oikeasti lomailekaan? 

Kesäloma on monelle vuoden tärkein hengähdystauko ja siksi sen onnistuminen ei ole yhdentekevää. Aivot tarvitsevat kunnon palautumista, eikä mikään uutta luova ajatus kumpua hektisyydestä.

Mihin voit itse vaikuttaa?

Kesälomakauden kynnyksellä on tarpeen muistuttaa, miten voit itse vaikuttaa kesälomasi onnistumiseen. Työpaikkoja on monenlaisia ja kaikkeen ei oma vaikutusvalta yllä. Siksi on oleellista oivaltaa, kuinka itse antaa itsensä lomailla. Jos töitä on edistettävä myös lomalla, suosittelen tekemään työjuttuja sunnitelmallisesti ja tietoisesti. Töiden tekeminen lomalla puoliautomaattisesti silloin tällöin alkaa haitata leppoisaa loma-aikaa salakavalasti. Työrupeamasta palautuminen hidastuu.

Antavatko muut sinun lomailla?

Kuulutko heihin, jotka kyllä osaisivat ja haluaisivat irrottaa otteensa totaalisesti töistään loman ajaksi, mutta työpaikalta ollaan yhteyksissä pienienkin syiden vuoksi? Tällöin on oleellista sopia selkeästi, miten hommien toivotaan etenevän työpaikalla loman aikana ja millaisissa asioissa sinuun voidaan olla yhteyksissä. Monet turhat yhteydenotot on saatu karsittua hyvin yksinkertaisin keinoin.

Onko teillä sovittu pelisääntöjä lomakaudelle? Millaisissa asioissa on sopivaa olla yhteydessä lomalaiseen? Mitkä asiat voidaan huoletta ratkoa työpaikalla poissaollessasi, ellei sijaista löydy? Entä miten tehdyistä töistä raportoidaan lomalta palaavalle? Ihan simppeli listaus toimii monilla työpaikoilla: Mitä on loman aikana tehty, mitä on jäänyt avoimeksi, mitä töitä edistetään loman jälkeen ja miten? 

Kokosin onnistuneen lomailun takaamiseksi muistilistan hyvistä käytännöistä

  • Sopikaa lomakaudelle selvät sävelet, jotka koko työtiimi tietää.
  • Päättäkää jo ennakkoon, millaisissa asioissa lomalaiseen voi olla yhteyksissä, ja mitkä asiat voi ratkoa itsenäisesti.
  • Laadi itsellesi lista niistä hommista, joihin palaat loman jälkeen. Kun asiat on listattu ylös, et pyörittele niitä mielessäsi loman aikana.
  • Sopikaa, että lomanaikaisista tapahtumista tehdään lista lomalta palaavalle, jotta tämä pääsee tilanteen tasalle.
  • Pidä huolta myös lomalla siitä, ettei työ ole elämän tärkein sisältö.
  • Kohtele itseäsi kuin kohtelisit hyvää ystävääsi – tee lomalla mieluisia asioita omassa tahdissasi!

Lisää ajatuksiani onnistuneeseen lomailuun ja muihin työelämän kysymyksiin löydät tietokirjastani Radikaali unelma – Näin johdat muutoksen (2020)

Rentouttavaa kesälomaa!

 

Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.

Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

Aiemmin Työelämäkorjaamossa

Johtaja, huomaa, mitä piilee pinnan alla - poimi vinkit hyvinvoinnin johtamiseen

 

Sinua voisi kiinnostaa myös

Palautumisen merkitys työssä: kohti parempaa työhyvinvointia

Keskusteluälykkyyttä kehittämällä kohti parempaa vuorovaikutusta

Perhevapaakirjaus tuo merkittävän muutoksen työkulttuuriin: ”Isät pääsevät seuraamaan lastensa ensiaskeleita”

 

Lisää aiheesta: Hyvinvointi

Ajoissa saatu apu ja vertaistuki parantaisivat opiskelijoiden hyvinvointia

Yhä useampi opiskelija kokee psyykkistä kuormittuneisuutta kuten uupumusta. Johtaako tämä siihen, että työelämään siirtyvät ovat jo uupuneita?

Lue lisää

Henkilöstön edustajan rooli korostuu entisestään tulevaisuudessa

.

Lue lisää

Vaaniiko boreout? Tunnista ja selätä tylsistyminen työssäsi

Tylsistyminen työssä, eli boreout, on yleinen mutta hoidettavissa oleva ilmiö. Boreout voi johtua yksitoikkoisista tehtävistä, liian vähäisestä vastuusta tai oman osaamisen alihyödyntämisestä. Boreoutilla voi olla kielteisiä vaikutuksia työhyvinvointiin, kuten motivaation laskuun, stressiin ja henkiseen hyvinvoinnin heikkenemiseen. Lue ammattimentorin vinkit boreoutin selättämiseen!

Lue lisää

Kuinka pärjään hankalissa vuorovaikutus- ja viestintätilanteissa?

Suututtaa ja tekee mieli sanoa suorat sanat. Joudun hillitsemään itseni, jotta pysyn asiallisena. Silti ajoittain pääsee sammakoita ja pitäisi nukkua yön yli ennen kommentoimista. Tuntuuko tutulta? Sisältyykö työhösi haasteellisia tilanteita? Psykologin vinkit haastaviin vuorovaikutustilanteisiin.

Lue lisää

Liiton tarjoamat vakuutukset tuovat turvaa pahan päivän varalle

Tradenomien vakuutukset ja liiton tarjoama oikeusturvaetu auttavat lukuisissa eri tilanteissa. Liiton kautta olet vakuutettuna vapaa-ajan matka- ja tapaturmavahinkojen varalta. Lisäksi voit hankkia edullisen henkivakuutuksen. Oikeusturvaetu puolestaan korvaa oikeudenkäyntikuluja työsuhderiidassa.

Lue lisää