Koulutuksesta leikkaaminen on lyhytnäköistä

27.5.2015

Vaalien alla lähes kaikki puolueet lupasivat, ettei koulutussektorilta enää leikata ja pitivät tärkeänä osaamisen kehittämistä kansakunnan keskeisenä voimavarana. Tänään julkistettu hallitusohjelma on kuitenkin koulutuksen osalta täysin eri linjoilla, sillä koulutuksesta leikataan yli 550 miljoonaa euroa.

- On vaikea ymmärtää logiikkaa, jota tämä hallitusohjelma koulutussektorin osalta noudattaa. Kun leikataan koulutuksesta, heikennetään tietoisesti tulevaisuuden näkymiä, puheenjohtaja Niko Aaltonen Tradenomiliitto TRAL:sta sanoo. – Suomen pärjääminen perustuu tuotteiden ja palveluiden viennin menestykseen, kuitenkaan tällä hetkellä emme saa niitä kaupaksi maailmalla puutteellisen liiketoimintaosaamisen takia. Tämän ongelman ratkaisuun tarvitsemme nimenomaan panostamista koulutukseen, ei leikkauksia, vaatii Aaltonen.

Koulutussektori oli jo viime hallituskaudella suurten säästöjen kohteena, esimerkiksi ammattikorkeakouluilta leikattiin vajaa 200 miljoonaa euroa. On muistettava, että toiselle asteelle tehtävät leikkaukset näkyvät pitkässä juoksussa myös korkeakoulusektorilla. Rakenteellisia uudistuksia tarvitaan koulutussektorilla, mutta niitä ei voi tehdä ilman riittävää resurssia.

Työelämäuudistusten osalta hallitusohjelma tarjoaa kylmää kyytiä nuorille korkeakoulutetuille naisille. Vuoden mittaisten määräaikaisten sopimusten solmiminen ilman eri perustetta vahvistaa lasikattoa.

- Jo nykyiselläänkin määräaikaisuudet kasautuvat nuorille koulutetuille naisille, jolla on negatiivinen vaikutus naisten ura- ja palkkakehitykseen, huomauttaa toiminnanjohtaja Mika Varjonen. - Emme hyväksy perusteettomia määräaikaisuuksia, sillä sen vaikutukset koulutettujen naisten työmarkkina-asemaan olisivat kohtuuttomat, Varjonen sanoo.

Uusi hallitus peräänkuulutti myös yhteiskuntasopimuksen solmimista ja sen toteutuessa olisi hallitus valmis vastaantuloon säästöjen osalta. Syy aiemmin kaatuneeseen yritykseen sälytettiin julkisuudessa lähes kokonaisuudessaan palkansaajille.

- Olemme valmiita neuvottelemaan työelämän uudistuksista, mutta sopimus ei voi perustua pelkästään palkansaajille asetettuihin velvoitteisiin. Työelämää on uudistettava, mutta siitä on neuvoteltava aidosti, ei sanelupolitiikalla, toteaa Varjonen.

Lisätiedot:

Niko Aaltonen, puheenjohtaja
p. 040 512 2836

Mika Varjonen, toiminnanjohtaja
p. 0400 01 6900