Lakko Helsingin yliopistossa 28.2.

27.2.2018

Sivistystyönantajat ry hylkäsi tänään sovittelija Janne Metsämäen antaman sovintoehdotuksen yliopistoalan työriidassa. Neuvottelujärjestömme Julkisen alan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry, Palkansaajajärjestö Pardia ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry olisivat sen hyväksyneet. Sovintoesitys on luettavissa täällä. Näin ollen Helsingin yliopistoa uhkaava työtaistelu toteutuu 28.2.2018.

JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia aloittavat painostoimet yliopistojen työehtosopimuksen aikaansaamiseksi. Työtaistelu toteutetaan Helsingin yliopistossa lakkona 28.2.2018 kello 0.00–24.00 välisenä aikana. Lakkoon osallistuvat kaikki yliopistojen yleisen työehtosopimuksen piiriin kuuluvat JUKOn, JHL:n ja Pardian jäsenet.

Lakon ulkopuolelle jäävät:

  • ihmisten, eläinten, näytteiden ja elävien kokoelmien välttämätön hoito, työehtosopimuksen 4. luvun 20§:n mukainen IT-päivystys sekä atk-runkopalvelujen välttämätön hoito siltä osin kuin kiinteistöjen ja elävän aineiston välitön turvallisuus on niistä riippuvainen,
  • sellainen tutkimustyö, jonka keskeyttämisestä aiheutuisi huomattavaa vahinkoa (esimerkiksi pitkäkestoinen tutkimussarja katkeaisi),
  • ulkomailla töissä tai konferensseissa olevat,
  • väittelijä, vastaväittelijä ja kustos sekä
  • yliopistojen vararehtorit sekä työnantajan edustajat kansleri, rehtori, hallintojohtaja ja henkilöstöjohtaja.

Tarkemmat lakko-ohjeet ja taustatietoa tilanteesta löydät JUKOn sivuilta.

Lakkoavustus

Maksamme lakkoon osallistuville TRALin jäsenille lakkoavusta 50 euroa lakkopäivältä. Sitä haetaan tällä lomakkeella, joka tulee allekirjoitettuna palauttaa toimistollemme viimeistään 8.3.2018 kello 16.00 joko postitse tai skannattuna sähköpostitse osoitteeseen elin.blomqvist-valtonen(at)tral.fi. Avustukset maksetaan viikolla 12.

Tilaisuudet Helsingin yliopiston henkilöstölle 28.2.

Aamupäivällä kokoontuminen Porthanian edustalle Me olemme yliopisto -mielenilmaukseen kello 11 alkaen (Yliopistonkatu 3). Luvassa on puheenvuoroja yliopistolaisten työn arvostuksesta, rutkasti Me olemme yliopisto -henkeä sekä lämmintä juotavaa.

Iltapäivällä PopUp Strike Talks Vanhan kahvilassa klo 15-18 (Mannerheimintie 3). Yliopistolaiset näkyvät ja kuuluvat myös Vanhan Ylioppilastalon ulkopuolella Kolmen sepän aukiolla. Lavalle nousevat muun muassa professorit Niklas Bruun, Jukka Kekkonen, Laura Kolbe ja Teivo Teivainen sekä kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto, Jyrki Kasvi ja Pilvi Torsti.

Lisätiedot 28.2. tilaisuuksista löydät täältä.

Kolmas lakkovaroitus jätettiin 27.2.

Helsingin yliopiston toteutuvan lakon lisäksi palkansaajat ovat jättäneet kaksi muutakin lakkovaroitusta. Kohdennettu työtaistelu toteutetaan lakkona 7.3.2018 yhteensä kuudessa yliopistossa ja näiden yliopistojen alaisissa harjoittelukouluissa, jos neuvottelutulokseen ei päästä 6.3. mennessä. Lakko toteutetaan Aalto-yliopistossa, Hankenilla, Tampereen yliopistossa, Tampereen teknillisessä yliopistossa, Taideyliopistossa sekä Vaasan yliopistossa. Näissä yliopistoissa on henkilöstöä yhteensä lähes 8 500.

Uusin lakkovaroitus jätettiin 27.2. Työnseisaus toteutetaan 14.3.2018 kello 00.00 – 24.00 seitsemässä yliopistossa, mikäli sopimukseen ei päästä sitä ennen. Nämä ovat Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Lapin yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Oulun yliopisto, Turun yliopisto ja Åbo Akademi sekä näiden yliopistojen alaiset harjoittelukoulut.

Informoimme näissä yliopistoissa työskenteleviä jäseniämme sähköpostitse lähempänä mahdollista lakkoa. Varmistathan, että työpaikka- ja yhteystietosi ovat ajan tasalla jäsenrekisterissämme!

Mistä lisätietoa?

JUKOn verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista löydät ajan tasaista tietoa:
juko.fi
facebook.com/JUKOry
twitter.com/JUKOry


Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO valvoo kirkon, kuntien, valtion ja yliopistojen pääsopijajärjestönä se valvoo yli 200 000 akavalaisen palkansaajan etuja. TRAL on JUKOn jäsen Julkisalan esimiehet ja asiantuntijat ry:n kautta. TRALin jäsenistöstä noin 12 prosenttia työskentelee julkisella sektorilla.

Lisätietoa TRALin yliopistosektorilla työskenteleville jäsenille: