Lakot alkavat maanantaina kahdella sopimusalalla

5.12.2019

Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN antoi sunnuntaina 24.11. lakkovaroituksen kahdelle sopimusalalleen, teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle alan ylempiä toimihenkilöitä koskien.

Tänään 5.12. valtakunnansovittelija ilmoitti, ettei sovitteluja enää jatketa ja että kaikki lakonuhat toteutuvat 9.12. alkaen.

Lakkojen piirissä on 50 000 ylempää toimihenkilöä noin 50 yrityksessä. Myös Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro aloittavat lakot samaan aikaan. Lakot ovat laillisia, eikä niihin osallistumista voi estää, eikä niistä tarvitse etukäteen ilmoittaa työnantajalle. Lakkoon osallistumisesta ei voi tulla kenellekään henkilökohtaisia seurauksia.

Lakko koskee kaikkia Tradenomien jäseniä, joihin sovelletaan ylempien toimihenkilöiden työehtosopimuksia em. aloilla määrätyissä yrityksissä.

Lisäksi molemmilla aloilla on voimassa aiemmin asetettu ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellot. Ne kestävät 20.12. saakka ellei sopimusta saavuteta sitä ennen. Kiellot koskevat kaikkia ylempiä toimihenkilöitä molemmilla aloilla.

Teknologiateollisuuden lakko:

Teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden lakot määrätyissä yrityksissä toteutuvat 9.-11.12.2019:
ABB Oy (Vaasa ja Helsinki), Abloy Oy (Joensuu), Andritz Oy (Savonlinna, Varkaus), Kone Hissit Oy (Helsinki), Kone Industrial Oy (Hyvinkää), Konecranes Finland Oy (Hyvinkää, Hämeenlinna), John Deere Forestry Oy (Joensuu, Tampere), Kemppi Oy (Lahti), Luvata Pori Oy (Pori), Metso Flow Control Oy (Vantaa), Metso Minerals Oy (Tampere), Meyer Turku Oy (Turku), Nokia Solutions and Networks Oy (Espoo, Oulu, Tampere), Oras Oy (Rauma), Outokumpu Stainless Oy (Tornio), Outotec Oy (Espoo), Ovako Imatra Oy (Imatra), Patria Aviation Oy (Tampere, Linnavuori, Halli), Patria Land Oy (Hämeenlinna), Peikko Finland Oy (Lahti), Ponsse Oy (Vieremä, Iisalmi), Sandvik Mining and Construction Oy (Tampere, Turku, Lahti), SSAB Europe Oy (Hämeenlinna, Raahe), Sumitomo Oy (Varkaus), Transtech Oy (Otanmäki, Oulu), Vaisala Oy (Vantaa), Valmet Automation Oy (Tampere, Kajaani), Valmet Technologies Oy (Tampere, Jyväskylä, Järvenpää, Raisio), Valmet Technologies Oy, Fabrics (Tampere, Juankoski), Vacon Danfoss Drives (Vaasa), Valtra Oy (Suolahti), Wärtsilä Oy (Vaasa, Turku).

Suunnittelu- ja konsulttialan lakko:

Suunnittelu- ja konsulttialan ylempien lakot määrätyissä yrityksissä toteutuvat vaiheittain aikavälillä 9.-18.12.2019:

1) Työnseisaus 9.12.2019 klo 0.00 – 11.12.2019 klo 23.59:

Deltamarin Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, Etteplan Oyj tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, kuten Etteplan Finland Oy Kemin toimipistettä lukuun ottamatta, Etteplan Embedded Finland Oy, Neste Engineering Solutions Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, Pöyry Finland Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, Ramboll Finland Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, kuten Ramboll CM Oy, ÅF-Consult Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt

2) Työnseisaus 11.12.2019 klo 0.00 – 13.12.2019 klo 23.59

A-Insinöörit Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, kuten A-Insinöörit Civil Oy, A-Insinöörit Rakennuttaminen Oy, A-Insinöörit Suunnittelu Oy, Citec Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, CTS Engtec Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, Elomatic Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, kuten Cadmatic Oy, Caligo Industria Oy, Elomatic Consulting & Engineering Oy, FCG Finnish Consulting Group Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, kuten, FCG International Oy
FCG Konsultointi Oy, FCG Koulutus Oy, FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy, Rejlers Finland Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, kuten Jimexo Tech Oy, Matti Leppä Oy-.

3) Työnseisaus 16.12.2019 klo 0.00 – 18.12.2019 klo 23.59

Sweco Finland Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, kuten Contesta Oy, FMC Laskentapalvelut Oy, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy, Sweco Industry Oy, Sweco PM Oy, Sweco Rakennetekniikka Oy, Sweco Talotekniikka Oy, Sweco Ympäristö Oy, Optiplan Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, RD Velho Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, Sitowise Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, kuten Helimäki Akustikot Oy, Insinööritoimisto LVI-Insinöörit Oy, Maapörssi Oy
SiltaExpert Oy, Sito Rakennuttajat Oy, Yhtyneet insinöörit Oy, Vahanen International Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt, kuten
Innovarch Oy, RTC Vahanen Turku Oy, Vahanen Environment Oy, Vahanen Jyväskylä Oy, Vahanen Monitoring Services Oy, Vahanen PRO Oy, Vahanen Rakennusfysiikka Oy, Vahanen Suunnittelupalvelut Oy, Vahanen Talotekniikka Oy, Vahanen-Halme Acoustics Oy, WSP Finland Oy tytäryhtiöineen ja samaan yritysryhmään kuuluvat suunnittelualan yhtiöt.

Lakkoavustus

  • Lakkoavustusta maksetaan molemmista lakoista 70 euroa/lakkopäivä.
  • Avustusta haetaan YTN:n sähköisen järjestelmän kautta
  • Avustus on veronalaista tuloa. YTN ilmoittaa tiedot verottajalle.
  • Avustuksen maksamisen edellytyksenä on Tradenomien jäsenyys sekä osallistuminen kaikkiin lakkopäiviin
  • Opiskelijajäsenten osalta lakkoavustukseen ovat oikeutettuja mustatason jäsenet
  • Avustukset maksetaan tammikuussa, kun jäsenyys sekä lakossaolo on tarkistettu

Muiden henkilöstöryhmien lakot

Mikäli sinuun sovelletaan työntekijöiden tai toimihenkilöiden työehtosopimusta teknologiateollisuudessa tai suunnittelu- ja konsulttialalla, maksamme saman suuruisen avustuksen kuin lakkovaroituksen jättänyt liitto. Kyseisten alojen osalta siis 70 euroa / lakkopäivä. Sama koskee myös kemianteollisuuden ja kumi- ja lasikeraamisen teollisuuden lakkoja (9.-11.12.2019).

Miksi painostustoimiin osallistuminen on välttämätöntä?

On todella tärkeää, että kaikki osallistuvat lakkoon, jos omat työtehtävät lakon piirissä ovat. Lakon aikana ei mennä työpaikalle, ei tehdä etätyötä, eikä vastata työpuheluihin tai -sähköposteihin.

Lakko ei ole kenenkään tahtotila neuvotteluihin lähtiessä. Meneillään oleva neuvottelukierros on kuitenkin hyvin näyttänyt, että tällä hetkellä vaihtoehtoina ei ole kuin näyttää työnantajalle, että työntekijät pitävät yhdessä puolensa eduistansa ja positiivisesta palkkakehityksestä. Molempien alojen työehtosopimukset päättyivät 31.10.2019 ja neuvotteluja on käyty jo syyskuusta saakka.

Haluamme riittävät, vähintään ostovoiman turvaavat palkankorotukset. Lisäksi aloilla pitäisi pystyä parantamaan asiantuntijoiden palkkausta, joka on kansainvälisesti vertailtuna jälkeenjäänyttä. Haluamme poistaa kilpailukykysopimuksen työajanpidennyksen tarpeettomana.

Lakkoihin osallistuminen on osoitus työnantajan sanelua ja työehtoja heikentävää asennetta vastaan. Rikkomalla lakkoa tuet työnantajan haluttomuutta uuden työehtosopimuksen tekemiseen reiluilla ehdoilla.

Mistä lisää tietoa?

Neuvottelutilanteesta ja tarkempia ohjeita lakosta on koottu osoitteeseen ytn.fi/neuvottelut.

Lisäksi jäseniämme palvelee YTN:n päivystyspuhelin joka päivä kello 8-18 numerossa 040 352 3671 tai voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse lakko@ytn.fi.

Viestimme tilanteen etenemisestä alakohtaisilla uutiskirjeillä sekä sosiaalisen median kanavissamme. Huolehdithan siis, että työpaikka- ja yhteystietosi ovat ajan tasalla jäsenrekisterissämme ja että olet asiointipalvelumme viestintäasetuksissa sallinut alakohtaiset uutiskirjeet.

Kannattaa seurata myös YTN:n somekanavia:
Twitter: @YTN_Ry
Facebook:
Ylemmät Toimihenkilöt
YTN Suunnitteluala
YTN Teknologiateollisuus


 


Ylemmät Toimihenkilöt YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvotelujärjestö. YTN vastaa ylempien toimihenkilöiden sopimustoiminnasta teollisuudessa sekä palvelualoilla. YTN:n jäseninä on 20 akavalaista liittoa, joiden kautta se edustaa 170 000 asiantuntijaa ja esimiestä eri toimialoilla. Tradenomit on YTN:n neljänneksi suuirn jäsenjärjestö. ytn.fi

Ville-Veikko Rantamaula

Edunvalvontajohtaja

040 832 66 82

ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi

Elin Blomqvist-Valtonen

Erityisasiantuntija, julkinen sektori, tasa-arvo, työhyvinvointi, kv-asiat

Perhevapaalla

Joonas Kopra

Erityisasiantuntija, finanssi- ja kaupan ala, luottamusmiestoiminta

050 407 4876

joonas.kopra@tradenomi.fi