Miksi järjestäytymisestä halutaan rangaista?
15.5.2025 | Työelämä
Pääministeripuolue kokoomus paljasti viimein todellisen suunnitelmansa koko ay-liikettä vastaan taannoisella hölmöllä kampanjallaan puoliväliriihen päätöksistä. Mediakohua aiheuttaneessa kampanjassa tuotiin esiin esimerkein ansiotuloveron kevennysten vaikutuksia palkansaajiin. Toisessa kuvassa perheen vanhempi oli liiton jäsen ja toinen puolestaan "ei liiton jäsen" Verohyöty järjestäytyneelle henkilölle oli selkeästi pienempi kuin järjestäytymättömän työntekijän. Epäselväksi jäi, oliko järjestäytymätön kuitenkin työttömyyskassan jäsen. Kassankin voinee arvata.
Ilmeisesti Bottalla maltti petti ja kampanja lähti liikkeelle etupellossa, kun vuoden vaihteeseen on vielä pitkä aika. Arvatenkin jatkoa tälle tematiikalle seuraa loppuvuodesta lukuisten edunvalvontajärjestöjen toimesta, kuten vaikkapa Suomen Yrittäjien, Kauppakamarin ja Elinkeinoelämä EK:n suunnalta. Riemua kun palkansaajakentän kurjistamisesta ja järjestäytymisen heikentämisestä on vaikea kätkeä.
Mainittu kampanja ja puoliväliriihen päätökset olivat vain kirsikka kakun päälle koko hallituskautta tahdittaneisiin uudistuksiin. Kaikkien työelämäheikennysten päälle hallitus katsoi vielä tarpeelliseksi antaa koruttoman viestin palkansaajille. Ammattiliittojen verovähennysoikeuden poistaminen on puhtaasti ideologinen valinta. Kaiken huipennukseksi verovähennysoikeuden poisto ei todennäköisesti kohdistu kaikkiin työnantajajärjestöihin.
Näillä toimilla maan hallitus toteuttaa taustatukijoidensa tahtoa yleissitovuudesta ja -korotuksista luopumiseksi. Tämän mission toteuttamiseksi työnantajajärjestöt ovat lobanneet verovähennysoikeuden poistamisen, sillä sen uskotaan heikentävän järjestäytymistä ja sitä kautta johtavan neuvotteluvoiman vähenemiseen.
Asetelma on käsittämätön. Milloin palkansaajat ovat puuttuneet yritysten ja työnantajien järjestäytymiseen? Päinvastoin - olemme aina kannustaneet yrityksiä järjestäytymään, sillä työelämän kehittäminen tarvitsee useamman osapuolen.Tässä kyllä tulee todistettua vanha sananlasku siitä, miten kiittämättömyys on maailman palkka. Ja monelle se olisi konkreettisesti sitä rahapussissakin, ellemme me ammattiliitot olisi neuvotelleet uudet työ- ja virkaehtosopimukset. Alkuperäinen tarjous monessa pöydässä oli pyöreä nolla euroa korotuksiksi, mutta vaikeiden vääntöjen jälkeen seuraavalla kolmivuotiskaudella palkankorotukset ovat keskimäärin 7,8 prosenttia.

Palkansaajien ja työnantajien välillä on aina ollut erimielisyyksiä, mutta niistä huolimatta yhteinen näkemys on löydetty - kuten kaveruussuhteessa on tapana. Nyt näyttää siltä, että työnantajia edustavat organisaatiot ovat löytäneet uuden kaverin, joiden kanssa moukaroidaan palkansaajakenttää.
Hallituksen ideologisilla päätöksillä voi olla monia peruuttamattomia seurauksia, joita ei selvästikään ole pohdittu ollenkaan. Työnantajalinnakkeessa ja hallituksessa sietäisi miettiä, voiko työelämää kehittää tulevaisuudessa yksipuolisesti ja vain parlamentaarisen päätöksenteon varassa? Vai olisiko järkevämpää tehdä se edelleen yhdessä palkansaajien kanssa?
Näinä aikoina palkansaaja tarvitsee ammattiliittoa enemmän kuin pitkiin aikoihin. Kylmää kyytiä on luvassa lisää.
Sinua saattaisi kiinnostaa myös:
Lakimuutos irtisanomisen helpottamisesta etenee
Mitä työlainsäädännön muutokset oikeasti tarkoittavat?
Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä
Hallitusohjelman työelämähankkeet etenevät
Ajatuksiamme työelämän kehittämisestä: Maailman paras työelämä ja osaaminen
Tutustu jäsentutkimukseemme täällä!
Etkö ole vielä jäsen? Lue lisää jäsenyydestämme ja liity nyt!

Ville-Veikko Rantamaula
Edunvalvontajohtaja
040 832 6682
ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi
Lisää aiheesta: Työelämä

Tradenomi, oletko kiinnostunut tohtoriopinnoista?
Tradenomitutkinto antaa sinulle mahdollisuuden jatko-opintoihin aina tohtoritutkintoon asti. Ylempi korkeakoulututkinto, esimerkiksi ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) eli tradenomi (YAMK), antaa pohjan ja mahdollisuuden suorittaa tohtoritutkinto. Erityisasiantuntijamme Tuomas kertoo mikä on ammatillinen tohtoritutkinto.

Työelämä muuttuu vauhdilla - miksi vuosilomalaki laahaa perässä?
Työelämä muuttuu kiihtyvällä vauhdilla. Samalla uudet sukupolvet haastavat perinteisiä käsityksiä työurasta. Vuosilomalaki on kuitenkin jämähtänyt vuosikymmenten taakse ja vaatii reipasta ravistelua, jotta se tukee työssäkäyvien hyvinvointia.

Tradenomit ja kansainvälinen edunvalvonta - EU ja paljon muuta
Suomalaisesta työelämää koskettavasta lainsäädännöstä merkittävä osa tulee Euroopan unionin valmistelun kautta. Siksikin oikea-aikainen ja vaikuttava edunvalvonta vaatii yhä tarkkaavaisempia toimia kansainvälisesti.

Työelämälähtöinen ammattikorkeakoulutus ei saa unohtua korkeakouluvisiossa
Työelämälähtöisyys on ammatillisen korkeakoulutuksen ytimessä, joka ei saa unohtua korkeakouluvision valmistelussa. Insinööriliiton, Tradenomien ja OAJ:n koulutuspolitiikan asiantuntijat ovat yhdessä valmistelleet listan asioista, jotka on muistettava korkeakouluvisiokeskustelussa.

Työehtosopimusneuvottelut: Mikä siinä on niin vaikeaa?
Neuvottelut teknologiateollisuuden ylempien toimihenkilöiden työehdoista kestivät yli puoli vuotta. Neuvottelijana toiminut asiantuntijamme Jenni pohtii blogissaan miksi.