Miksi mielenilmaus järjestetään 18.9 ja miten toimia?

14.9.2015

Tulevana perjantaina 18.9. palkansaajajärjestöt järjestävät mielenilmauksen Helsingin Rautatientorilla klo 11.00-12.30 puolustaakseen työmarkkinajärjestöjen vapautta sopia työ- ja virkaehtosopimuksista sekä vastustaakseen hallituksen yksipuolisia päätöksiä heikentää palkansaajien työehtoja. Kyseessä ei ole lakko, vaan laillinen mielenosoitus, johon osallistuminen kuuluu kaikkien perusoikeuksiin. Myös keskusjärjestömme Akava on mukana mielenilmauksessa.

Olemme saaneet jäseniltämme runsaasti palautetta työmarkkinatilanteesta sekä mielenilmauksesta niin puolesta kuin vastaankin. Vastaamme kaikkiin yhteydenottoihin mahdollisimman pian, mikäli palautteen antajat jättävät myös yhteystietonsa. Toteutamme parasta aikaa edunvalvontakyselyä, jolla kartoitamme jäsenistömme mielipiteitä aiheesta. Tulokset saamme käyttöömme ensi viikolla, joita hyödynnämme jatkokeskusteluja ajatellen.

Miksi mielenilmaisu järjestetään?

Miten toimia, jos osallistuu mielenilmaukseen?

 • Kyseessä ei ole lakko, vaan laillinen, poliittinen mielenosoitus, johon osallistuminen on jokaisen perusoikeus.
 • TRAL on mukana mielenilmauksessa yhteisten linjausten mukaisesti kattojärjestönsä Akavan, neuvottelujärjestöjensä Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn sekä muiden akavalaisten liittojen kanssa.
 • Samalle päivälle kohdistuu myös joidenkin ammattiliittojen järjestämiä lakkoja, joissa TRAL ei ole mukana.
 • Työsuhteessa olevat työntekijät saavat osallistua työaikana järjestettävään poliittiseen työtaisteluun. Mielenilmaukseen osallistuminen on jokaisen oma päätös, ketään ei voi pakottaa osallistumaan tapahtumaan.
 • Virkasuhteisten on pysyttävä töissä. Lain mukaan virkamiehet eivät saa osallistua muihin kuin virkaehtosopimusasioita koskeviin työtaistelutoimiin. Perjantain mielenosoitukseen virkamies saa siis osallistua työaikanaan vain työnantajan erikseen myöntämällä luvalla. Omalla ajalla mielenilmaukseen voi osallistua eli esimerkiksi lounastauon liukuman rajoissa.
 • Koska kyseessä ei ole lakko, ei myöskään mielenilmaisuun osallistumisesta makseta liittojen toimesta rahallista avustusta.
 • Työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvoitetta ko. ajalta. Työntekijää ei voi irtisanoa tai muutoin rangaista osallistumisesta poliittiseen mielenilmaukseen.
 • Mielenilmaisuun osallistuvan on syytä kertoa työantajalle poissaolostaan ja sen syystä.
 • Mielenilmaukseen ovat tervetulleita kaikki palkansaajajärjestöjen jäsenet sekä kaikki, jotka ovat huolestuneita hallituksen tavasta ja keinoista tehdä leikkauksia.
 • Maakunnista järjestetään bussikuljetuksia Helsinkiin, joiden kyytiin ovat tervetulleita kaikkien palkansaajajärjestöjen jäsenet. Ajantasaiset tiedot kuljetuksista löydät tapahtuman FB-sivulta: https://www.facebook.com/STOP-Palkansaajien-mielenosoitus-189-153500058326222/timeline/
 • Kantaa voi ottaa myös allekirjoittamalla nettiadressin osoittessa www.terveisethallitukselle.fi

Mielenilmaus perjantaina 18.9. klo 11.00-12.30, Helsingin Rautatientori

Kysymyksiä tai kommentteja?

Palautetta tilanteesta meille voi antaa useita kanavia pitkin. Tilanteen johdosta avasimme myös päivystyspuhelimen, joka päivystää tämän viikon ajan arkipäivinä klo 8.00-18.00 numerossa 050 3455 884.