Näin tulet headhuntatuksi

3.12.2021 | Ura

Haluatko tulla headhuntatuksi unelmiesi työpaikkaan? Tee osaamisesi näkyväksi, neuvovat suorahakukonsultit.

Kerro, missä olet hyvä.

Monet mielenkiintoiset työpaikat täytetään ilman, että niistä julkaistaan yhtään työpaikkailmoitusta. Työntekijöitä etsitään jatkuvasti suorahaun eli niin kutsutun hiljaisen haun avulla. Mutta miten kiinnittää suorahakukonsulttien huomio itseensä?

Kerrytä mainetta hyvin tehdystä työstä

– Kannattaa tehdä työt todella hyvin, sanoo Timo Jäntti, Tapflow Finlandin senior partner. Sana ammattiosaamisesta voi kiiriä eteenpäin oman verkoston kautta aina rekrytointikonsultille asti. 

– Toinen askel on oman ammattibrändin rakentaminen.

LinkedIn on tänä päivänä tärkein väline oman ammattitaidon ja kokemuksen viestimiseen. Omasta osaamisesta ja ammatillisista tavoitteista kannattaa kertoa mahdollisimman suoraan ja kattavasti. Sen lisäksi, että kertoo aiemmista työtehtävistään, olisi hyvä kertoa, mitä eri tehtävissä on saanut aikaiseksi. 

LinkedInissä kannattaa kertoa omasta osaamisestaan ja tavoitteistaan mahdollisimman kattavasti.

Muista hakijoista voi erottua miettimällä, millä hakusanoilla haluttuihin työtehtäviin etsitään rekrytoitavia kandidaatteja. LinkedIn-profiiliin kannattaa siis lisätä omasta ammattiosaamisesta ja työkokemuksesta kertovia avainsanoja. Suorahakukonsulttien käyttämiä avainsanoja voivat olla esimerkiksi tilinpäätös, järjestelmäintegraatio tai vaikkapa hr. Avainsanoja voi hyödyntää esimerkiksi oman profiilin otsikossa, ammattiroolin kuvauksessa ja työhistoriassa.

Motivaatio tehtävään on tärkeää

Jäntti kertoo, että oleellinen osa suorahakukonsultin työtä on hakijan motivaation kartoittaminen.

– Muutosta työelämässä ei kannata hakea muutoksen vuoksi, Jäntti sanoo.

– Jos hakija on innoissaan työtehtävästä, hän tulee todennäköisemmin menestymään tehtävässään.

Jäntti etsii työkseen hallitusjäsenten ja ylimmän johdon lisäksi ammattilaisia keskijohdon tehtäviin. Hän kertoo, että suorahakukonsultit etsivät asiakkailleen sopivia kandidaatteja myös seuraamalla artikkeleita muun muassa talouslehdistä. Vasta valmistuvan tradenomin osaamisesta taas voi kertoa aktiivisuus ja roolin ottaminen järjestöissä ja yhdistystoiminnassa.

Voit myös itse ottaa yhteyttä suorahakua tekeviin yrityksiin.

Voit myös itse ottaa yhteyttä suorahakua tekeviin yrityksiin.

Uutta työtä hakeva voi myös ottaa reippaasti itse yhteyttä suorahakua tekeviin yrityksiin. Duunitori on julkaissut jo usean vuoden ajan suorahakuyritysten listauksen. Sen mukaan Suomessa on yli 150 suorahakua tekevää yritystä.

– Hyvin harvat Suomessa toimivat suorahakuyritykset ovat erikoistuneet rekrytoimaan ammattilaisia vain tietyltä alalta. Useimmat alan yritykset rekrytoivat hyvin laajasti eri tasoisiin työtehtäviin. Vain muutamat niistä rekrytoivat pelkästään ylintä johtoa, kertoo toimitusjohtaja Toni Koskinen HRS Advisorilta. 

Rekrytointiprosessi voi olla sattumien summa, jossa sekä rekrytoivan yrityksen että kandidaatin ajoitus ja tavoitteet osuvat yksiin. Joskus kuitenkin sopivaa työpaikkaa voi joutua odottamaan.

– Suorahakukonsultilla on harvoin juuri sellainen haku meneillään, johon kandidaatti sopisi. 

Vaikka hakija ja työpaikka eivät heti löytäisi toisiaan, suorahakukonsultilta voi saada hyviä vinkkejä siitä, miten edetä työnhaussa, tai kehen kannattaisi olla yhteydessä.

– Meidän työtämme on kohdata ihmisiä. 

Kerro, että olet työnhaussa

Mitä suorahakuprosessissa sitten ei kannata tehdä? Kaikkein huonoin lopputulos eri osapuolille koituu, jos hakija liioittelee ammattiosaamistaan ja työkokemustaan, tai valehtelee. Suorahakukonsulteilla on kysymyspatteristot, joilla selvitetään hakijoiden osaaminen mahdollisimman hyvin.

Suorahakua tekevän yrityksen tehtävä on odotusten hallinta, eli sen kertominen, mitä tapahtuu hakuprosessin eri vaiheissa. Toni Koskinen kehottaa suorahakuprosessiin päässyttä olemaan kärsivällinen. 

– Joskus rekrytointiprosessit kestävät pitkään. Kannattaa olla itse aktiivinen ja kysyä, missä vaiheessa rekrytointi on. Kannattaa myös kertoa, jos joku asia alkaa askarruttamaan, tai jos lopulta ei olekaan kiinnostunut tehtävästä.

Suorahakuprosessit saattavat olla pitkiä. Suorahakua tekevän yrityksen tehtävänä on kertoa mitä hakuprosessin eri vaiheissa tapahtuu.

Suorahakuprosessi kestää tyypillisesti muutaman kuukauden. Joskus aikaa voi kuitenkin kulua enemmän, kun rekrytoiva organisaatio haluaa tutustua useisiin eri kandidaatteihin, tai työtehtävästä esimerkiksi eläkkeelle jäävän seuraajan suunnittelu aloitetaan todella hyvissä ajoin. Joskus käy myös niin, että prosessi raukeaa, jos sopivaa kandidaattia ei löydy tai rekrytoivan organisaation tilanne muuttuu.

Koskinen korostaa oman aktiivisuuden merkitystä myös suorahakuun pyrkivälle. Esimerkiksi LinkedInissä on hyvä kertoa suoraan, minkälainen on oma työtilanne ja mitkä ovat henkilökohtaiset tavoitteet työtehtävien ja uran suhteen. Jos hakee uusia työtehtäviä, se kannattaa omassa profiilissa reippaasti mainita. 

– Kannattaako olla käsi pystyssä? Kyllä kannattaa, sanoo Toni Koskinen.


Teksti: Sanna Leskinen

Jutussa olivat asiantuntijoina Senior Partner Timo Jäntti Tapflow Finlandilta ja toimitusjohtaja Toni Koskinen HRS Advisorsilta.

Artikkeli on julkaistu Tradenomi-lehdessä 3/2021. Lue koko Tradenomi-lehti täältä.

Lisävinkkejä suorahakuun

Katso Headhuntingin kautta uusiin töihin -webinaarin tallenne Uraportaalista. Portaaliin kirjaudutaan samoilla tunnuksilla kuin muihinkin Tradenomien palveluihin.

Lisää aiheesta: Ura

Voi paremmin yrittäjänä - 6 vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen

Onko yrittäjyys todella niin raskasta kuin pinttyneet uskomukset antavat ymmärtää? Lue ammattimentorin kuusi vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen. Tasapainoinen yrittäjyys syntyy perinpohjaisuuden, suunnitelmallisuuden, roisin rajaamisen, itsetuntemuksen ja toisten ihmisten tuen myötä.

Lue lisää

Mentorointi on vuoropuhelua

Mentorointi on ennen kaikkea luottamuksellista vuoropuhelua ammattilaisten välillä. Mentoroinnin tavoitteena voi olla esim. uralla eteneminen, kehittyminen ammattilaisena tai työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen. Taitava mentori saa mentoroitavan löytämään itse vastaukset häntä askarruttaviin kysymyksiin.

Lue lisää

Avoimen ja uteliaan asenteen sekä tradenomitutkinnon turvin uudelle uralle

Koulutuspaikan valinta on iso päätös ja siihen kannattaa perehtyä huolella. Mikäli kaupallinen ala kiinnostaa, on yksi suosittu vaihtoehto tradenomin AMK-tutkinto. Tradenomiksi voit opiskella useammassa ammattikorkeakoulussa Suomessa. Tilastojen mukaan tradenomit työllistyvät hyvin.

Lue lisää

Näin neuvottelet itsellesi parempaa palkkaa

Työn palkitsevuuteen vaikuttaa moni seikka sen sisällöstä työkavereihin, mutta myös palkalla on iso merkitys. Lue vinkit palkkaneuvotteluihin!

Lue lisää

Osaamisen uudistamista, lisäpätevöitymistä ja työuran buustaamista ylemmän amk-tutkinnon kautta

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto (yamk-tutkinto) tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia kehittää omaa asiantuntijuutta ja samalla laajentaa työmahdollisuuksia sekä tukea omaa urakehitystä.

Lue lisää