Painostustoimet käynnistyvät teknologiateollisuudessa

3.12.2021

Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN vauhdittaa Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa käytäviä neuvotteluja uudesta työehtosopimuksesta julistamalla ylityökiellon teknologiateollisuudessa 4.–19.12. väliseksi ajaksi. Myös vapaa-ajalla matkustaminen työasioissa on kielletty kyseisenä ajankohtana.

YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäen mukaan painostustoimien aloittaminen on tarpeen, koska neuvotteluissa tarjolla oli reippaasti inflaatioennusteen alittava palkankorotus. Kun työnantajalla ei tämän lisäksi ollut mitään valmiutta YTN:n tavoittelemaan yleiskorotukseen, neuvottelut eivät johtaneet tulokseen.

– Koronan aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta teknologiateollisuuden tilanne näyttää kokonaisuutena hyvältä ja alan tuottavuuskasvun ennakoidaan olevan useita prosentteja. Tästä huolimatta työnantaja tarjoaa ylemmille toimihenkilöille ratkaisua, joka tarkoittaisi merkittävälle osalla alan noin 60 000 ylemmästä toimihenkilöstä ostovoiman laskua, Hankamäki sanoo.

YTN:n neuvottelupäällikkö Petteri Oksa painottaa kaikille tulevan yleiskorotuksen merkitystä jäsenkunnan ostovoiman turvaajana. Hänen mukaansa työnantajan esitys merkitsee osalle ylemmistä toimihenkilöistä käytännössä palkan alennusta.

– Kyllä tyhjän saa pyytämättäkin. On säälittävää, että tarjolla ei ole edes kohtuullisuutta ja järkeä pitää hakea painostustoimilla. Toivon mukaan voimme palata takaisin neuvottelupöytään ja sopia ostovoiman turvaavasta palkkaratkaisusta teknologiateollisuuden merkittäville tuloksentekijöille. Ilman yleiskorotukseen painottuvaa palkkaratkaisua se ei onnistu, Oksa sanoo.

Keitä kiellot koskevat ja mitä ne tarkoittavat?

  •  Kiellot astuvat voimaan 4.12. klo 00.00 ja päättyvät 19.12. klo 24.00.
  •  Kiellot koskevat kaikkia alalla työskenteleviä ylempiä toimihenkilöitä, myös Tradenomien jäseniä.
  •  Ylityökielto tarkoittaa, että kiellon aikana alalla tehdään työpäivinä työsopimuksen mukaista säännöllistä työaikaa, joka on alan ylemmillä toimihenkilöillä valtaosin 7,5 tuntia päivässä. Osalla se voi olla 8 tuntia. Säännöllisen työajan ylittävän työn tekeminen on kielletty ylityökiellon aikana.
  •  Liukuvassa työaikajärjestelmässä voidaan työaikaa lyhentää, mutta ei pidentää. Liukuma on työnantajalle annettu jousto, jota ei pidä antaa.
  •  Vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kielto tarkoittaa, että kaikki työmatkat alkavat ja päättyvät työajalla. 

On syytä painottaa, että ylityöstä tai työasioissa vapaa-ajalla matkustamisesta kieltäytyminen ei vaadi erityistä syytä. Kiellot koskevat kaikkia alalla työskenteleviä ylempiä toimihenkilöitä, niin järjestäytyneitä kuin järjestäytymättömiäkin. Näin ollen liittoon kuulumattomuus ei ole syy kiertää asetettuja kieltoja.

Jotta alalla voidaan jatkossakin työskennellä reiluilla työehdoilla, kaikkien jäsentemme tuki neuvottelijoille on tarpeen. Eilen julkaisemassa blogissamme edunvalvontajohtajamme kertoo, miksi painostustoimia neuvotteluissa ajoittain tarvitaan. Kiitos jo etukäteen tuestasi!
 


Ylemmät Toimihenkilöt YTN on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö. Se neuvottelee ylempien toimihenkilöiden työehtosopimukset teollisuudessa, palvelualoilla ja järjestöalalla. YTN:n jäseninä on 19 akavalaista liittoa, joiden kautta se edustaa yli 173 000 asiantuntijaa ja esihenkilöä eri toimialoilla. Tradenomit on YTN:n neljänneksi suurin jäsenjärjestö ja toimistomme asiantuntijat osallistuvat aktiivisesti eri sopimusalojen neuvotteluihin.

Lisätietoja ja taustoja löydät päivittyvästä neuvotteluinfostammesekä YTN:n sivuilta.
 

Ville-Veikko Rantamaula

Edunvalvontajohtaja

040 832 6682

ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi

Jenni Lakso

Asiantuntija, teknologiateollisuus ja taloushallintoala, luottamusmiestoiminta

050 321 8982

jenni.lakso@tradenomi.fi