Palkkahaaste-kampanjan blogi: Mitä olisit valmis tekemään edistääksesi palkkatasa-arvoa?

25.10.2016

Selittäviä tekijöitä toki löytyy. Naiset käyttävät enemmän perhevapaita, työskentelevät useammin julkisella sektorilla ja alemmilla asematasoilla. Mikä kuitenkin kiinnitti taannoin huomioni, oli ruotsalaisesta tutkimuksesta esille noussut näkemys, jonka mukaan naiset nähdään usein vahvasti ryhmänä, jota arvioidaan kokonaisuutena, kun taas miehet nähdään yksilöinä. Ryhmäksi lokeroitumisen myötä, naista ei tarkastella enää objektiivisesti, vaan hänestä muodostetaan ryhmään perustuvia olettamuksia. Tyypillinen ja kärjistetty esimerkki lokeroitumisesta on olettamus, että kaikki kolmekymppiset ovat tai tulevat jäämään perhevapaille ja vielä suhteellinen pitkäksi aikaa.

Tämän seurauksena kaikkien naisten palkkakehitys näyttää tutkimuksen mukaan pysähtyvän, kun saman ikäisten miesten palkkataso jatkaa nousuaan.

Miten asetelmaa vastaan voi taistella?
a. Naiset hyötyvät tutkimusten mukaan miehiä enemmän palkka-avoimuudesta. Oletko sinä keskustellut vertaistesi miesten ja naisten kanssa palkasta?

b. Sosiaali- ja terveysministeriön samapalkkaisuusohjelmassa todetaan: ”Palkkatietämys on Suomessa keskimäärin heikko. Palkkatietämys ja tasa-arvosuunnitelmien ja palkkakartoitusten sisällön tunteminen mahdollistavat osaltaan myös perusteettomien palkkaerojen havaitsemisen ja palkkasyrjinnän ennaltaehkäisemisen”. Oletko tutustunut alasi palkkatilastoihin? Entä onko työpaikallasi samapalkkaisuusohjelma? Mitä siinä sanotaan?

c. Naiset tekevät Suomessa valtaosan perheen hoivatyöstä. Perhevapaiden käytössä sukupuolten välinen ero on huomattava. On tutkittu, että naisen uran ollessa katkolla 1-3 vuotta on hänen palkkatasonsa negatiivinen vaikutus suhteessa lapsettomaan naiseen on noin 8-19 %. Oletko miettinyt, miten voisit itse vaikuttaa hoivavastuun tasaisempaan jakautumiseen vanhempien kesken? Olisitko valmis siihen, että jakaisit yhteisen vanhempainvapaakauden puoliksi lapsen toisen vanhemman kanssa?

Kiteytettynä uskallan väittää, että hyvällä palkkatietämyksellä ja avoimuudella kavennetaan naisten ja miesten välisiä palkkaeroja sekä parannetaan työntekijän asemaa palkkaneuvotteluissa.

Maija Lindeman
Asiamies, TRAL