Teknologiateollisuus ry:n ratkaisu jättää henkilöstöryhmät löysään hirteen

25.3.2021

Teknologiateollisuus ry ilmotti tänään siirtävänsä työehtosopimustoiminnan uudelle yhdistykselle, johon nykyiset jäsenyritykset voivat halutessaan liittyä. Muutos alan sopimustoiminnassa osaltaan romuttaa toimivaa järjestelmää.

- Näyttää olevan maan tapa, että merkittävistä muutoksista työehtosopimiustoiminnassa annetaan ilmoitusluontoisena asiana kumppaneille, mikä nakertaa luottamusta entuudestaan, sanoo edunvalvontajohtaja Ville-Veikko Rantamaula.

- Vaikka muutosta perustellaan kilpailukyvyn parantamisella, on selvää, että tällä ratkaisulla yleissitovuus ja alan valtakunnalliset sopimukset ovat vaakalaudalla. Syksyn neuvotteluihin lähdetään erikoisesta asetelmasta, Rantamaula huomauttaa. - Nyt palkansaajat jäävät odottamaan tietoa siitä, keille valtakunnallisia sopimuksia jatkossakin solmitaan ja keille ei. Korulauseista huolimatta on selvää, että joillekin uudessa tilanteessa jää rosvosektori käteen, Rantamaula arvioi.

- Palkansaajat ovat valmiita paikallisen sopimisen lisäämiseen yhteisillä pelisäännöillä. Mutta sen edistämisen hintana ei voi olla koko työmarkkinamekanismin ja kolmikannan romuttaminen, joka tähänkin saakka on alalla toiminut joustavasti ylempien toimihenkilöiden, muistuttaa Rantamaula.

Ville-Veikko Rantamaula

Edunvalvontajohtaja

040 832 6682

ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi