Tunnista arvosi ja anna niiden ohjata sinua uuteen työhön – näin teet sen käytännössä

17.5.2021 | Ura

Kenties tyytymättömyyden mittasi on tullut täyteen, tai olet pakon edessä etsimässä uutta työtä pelonsekaisin mielin. Ehkä tilanteesi on ihan hyvä, mutta kaipaat syvempää merkitystä. Vai kutkuttaako jonkun pidempään kyteneen unelman toteuttaminen elämäntilanteen muututtua? Kenties petyit yrittäjyyteen ja etsit nyt toimivampaa ratkaisua? Oletko vastavalmistunut, alanvaihtaja tai työuran loppupuolella? Onko työllistyminen pitkittynyt tai erityisen vaikeaa?

Oli työelämän muutostilanteesi mikä tahansa, haluat varmasti luoda itsellesi omannäköistä, arvojesi mukaista työelämää. Sellaista, joka tuntuu hyvältä ja itsellesi sopivalta.

Arvot ovat sinulle tärkeitä asioita, joita arvostat tai joista viimeisimpänä haluaisit luopua.

Omien arvojen tunnistaminen auttaa elämään oman näköistä elämää, olemaan vahva ja kokemaan merkityksellisyyttä. Jos olosi on huono, et todennäköisesti elä arvojesi mukaisesti.

Jotta voit hakeutua arvojesi mukaiseen työhön, tulee sinun luonnollisesti tunnistaa omat arvosi. Sen jälkeen voit miettiä, miten ne toteutuvat parhaiten työelämässäsi. Tee aina kaikki valintasi omien arvojesi pohjalta. Erään ystäväni mukaan esimerkiksi työ on hänen arvojensa mukaista silloin, kun aikaa jää runsaasti perheelle, koska perhe on hänelle tärkein arvo.

”Joskus vain täytyy jättää kaikki vanha taakseen, että uusi elämä mahtuu tulemaan sisään.” – pätee työelämäänkin täydellisesti. Joskus urakriisissä ei näe eteensä, mutta unelmatyö rakennetaan pala palalta omia arvoja tutkien.

Ohjaa työelämäsi arvojesi mukaiseksi

Hakeutuessasi uuteen työpaikkaan, hyödyt varmasti myös työpaikan arvojen selvittämisestä. Sopivatko ne sinulle? Yhtä lailla, kun sinua arvioidaan työnhakuvaiheessa, sinä arvioit tulevaa työnantajaa. Usein työntekijöitä haastattelemalla saat selville, mitä kyseisessä työpaikassa arvostetaan normaalissa arjessa. Nettisivujen arvotekstit ovat vain tekstejä, jos henkilöstö ei allekirjoita niitä.

Saat selville uuden työpaikan arvomaailmasta tutkimalla salapoliisin lailla heidän somepostauksiaan, kysymällä työhaastatteluissa kysymyksiä kuten: ”Mikä teidän ihmisille on tärkeintä työssä? Mitä arvoja te ajatte käytännössä? Mistä arvoista haluatte, että asiakkaanne teidät tunnistaa? Mitkä arvot ohjaavat teidän johtamista?”

Suurimpia uupumuksen aiheuttajia ovat kokemukseni mukaan arvoristiriidat ja arvostuksen puute. Uupunut ei osaa arvostaa itseään, eikä koe muidenkaan arvostavan häntä. Pidä siis arvokysymykset ykkösenä, kun valitset itsellesi uutta työtä!

Näin tunnistat omia arvojasi

  1. Listaa sinulle tärkeimmät asiat eli arvosi niin työelämässä kuin sen ulkopuolellakin, esimerkiksi muiden auttaminen, rakkaus, kasvu, terveys, perhe, lepo, ravinto, hyvinvoinnin edistäminen.
  2. Kirjoita perään arvio asteikolla 1–10 siitä, kuinka hyvin kyseinen arvo toteutuu elämässäsi juuri nyt.
  3. Kirjoita itsellesi ylös, mitä tekemällä matalan arvosanan saaneet asiat saisivat enemmän tilaa elämässäsi.
  4. Valitse kolme konkreettista tehtävää itsellesi tulevalle viikolle, joiden avulla voit toteuttaa arvojasi arjessa ja laita ne kalenteriisi.

Toivon, että teet aktiivisia valintoja elämässäsi ainaisen tyytymisen sijaan. Kalenterisi paljastaa, miten käytät aikaasi ja mitä ovat näin toteuttamiasi arvoja. Jos esimerkiksi sanot luonnossa oleilun olevan, muttet vietä koskaan siellä aikaa, se on ideaalisi, ei toteutunut arvosi.

Unelmatyö on arvojesi mukaista, ja myös sinulle se oikea työ löytyy. Toivon sinulle kärsivällisyyttä matkan varrelle!

Jutellaan lisää mm. tästä aiheesta Viisi askelta piilotyöpaikkaan -webinaarissa 26.5., olet lämpimästi tervetullut mukaan!

Liittolaisesi omannäköisen työelämän luomisessa,

Riikka Pajunen


Ps. Lue lisää omannäköisen työelämän luomisesta, inspiroidu videoista ja vinkeistä liittymällä kirjekaverikseni: www.riikkapajunen.fi. Saat myös vinkkejä työelämäsi muutostilanteisiin Instagramissa ja Facebookissani!

Tuoreimmasta kirjastani Omaa tehtävää etsimässä – löydä vahvuutesi ja intohimosi saat käytännön työkalut ja rohkaisun työelämän muutokseesi!

Lisää aiheesta: Ura

Miten kehittää omaa osaamista? Lue psykologin neuvot

Muuttuvassa työelämässä työntekijän osaamisen kehittäminen on edellytys pitkälle työuralle. Mutta miten onnistua ja torpata esteet? Psykologi Hanna Siefen kertoo, miten voi itse edistää oman osaamisen kehittämistä.

Lue lisää

Mitä menestys tarkoittaa juuri sinulle?

Omien tavoitteiden ja itselle sopivan menestymisen tavan miettiminen ei välttämättä onnistu omin avuin. Silloin katse kannattaa kääntää ihmisiin, joiden kokee menestyneen. Lue menestyksestä kirjan kirjoittaneen Jari Hietaniemen haastattelu, josta saat vinkkejä oman menestyksen tavan ja motivaation löytämiseen.

Lue lisää

Miten saada hybridityöstä tehokasta? Katso asiantuntijan vinkit!

Tuntuuko hybridityön tekeminen tehottomalta? Katso asiantuntijan vinkit sen tehostamiseksi!

Lue lisää

Testaa, kuinka ihmislähtöinen johtaja olet!

Me ihmiset olemme perin monimutkaisia olentoja kaikkine tunteinemme ja taustoinemme. Siksi ihmisten johtaminenkin on niin moninaista, monisyistä ja aina tilanteesta riippuvaista. Työelämäkorjaamon ihmislähtöisen johtajuuden testi on suunniteltu tarjoamaan sinulle suuntaa-antavan käsityksen omasta johtamistyylistäsi.

Lue lisää

Kuinka hyödyntää tekoälyä työnhaussa?

Voiko työhakemuksen kirjoittaa tekoälyn avulla? Kuinka tekoälyä voisi hyödyntää työnhaussa? Uravalmentaja vastaa!

Lue lisää