Tunnista vahvuutesi – 6 vinkkiä työnhakuun tuoreelle IT-tradenomille

7.12.2020 | Ura

Talentedin Teemu Tiilikainen vinkkaa, kuinka IT-tradenomiopiskelija tai vastavalmistunut voi parantaa mahdollisuuksiaan työnhaussa.

Tiilikainen työskentelee talous- ja operatiivisena johtajana Talentedilla, joka tukee ohjelmistoalan yritysten kasvua sekä auttaa IT-alan osaajia löytämään heille sopivia työpaikkoja ja projekteja. Entinen koodari päätyi Talentediin töihin neljä vuotta sitten vanhan työkaverinsa houkuttelemana. Nyt Tiilikainen kertoo, kuinka omia mahdollisuuksiaan voi parantaa työnhakuviidakossa.

1. Tunnista vahvuutesi

Sanon aina, että on helpompaa menestyä yhdistämällä kaksi asiaa, joissa on melko hyvä, kuin olla yhdessä jutussa paras. Kannattaa siis pohtia, löytyisikö omista kiinnostuksen kohteista pari asiaa, jotka voisi yhdistää. Esimerkiksi omassa työssäni yhdistyvät hyvin tietokoneiden ja ihmisten kanssa toimeen tuleminen.

2. Älä mene sieltä, mistä aita on matalin

Työllistyminen mahdollisimman nopeasti mahdollisimman hyvään työpaikkaan vaatii töitä myös koulun ulkopuolella. Jos kaikki tekevät vain sen, mitä opinnoissa vaaditaan, ollaan työnhaussa vasta samalla viivalla. Erilaisilla harrasteprojekteilla ja tekemällä muuta ekstraa opiskeluaikana voi erottua edukseen työnhaussa.

3. Tee portfolio

Ensimmäistä työpaikkaa etsiessä oman osaamisen näyttäminen on tärkeää, ja portfolio on siihen oivallinen tapa. Jos olet esimerkiksi koodari, tuo koodinäytteet julkisesti esille portfoliosivustolle. Koeta keksiä omia projekteja, joiden avulla voit esitellä osaamistasi rekrytoinnissa. Työnantaja kyllä tietää, ettei opiskelija tai vastavalmistunut ole vielä valmis osaaja. Tärkeintä on näyttää oma senhetkinen taitotaso ja potentiaali.

4. Älä anna työnhaun lannistaa

Työpaikkailmoituksissa on usein liuta vaatimuksia, jotka voivat säikäyttää hakijan. Niitä ei kuitenkaan kannata pelätä. Usein vaatimukset on kirjattu siksi, että niillä saadaan suodatettua kaikista epärelevanteimmat hakemukset nopeasti pois. Sadoistakin hakemuksista voi lopulta jäädä jäljelle melko pieni joukko potentiaalisia työntekijöitä.

Työhaastattelussa on helppo erottua edukseen yksinkertaisesti olemalla oma itsensä, osoittamalla oma osaamisensa ja tekemällä parhaansa, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin.

5. Ole valmis kehittymään

Ensimmäistä työpaikkaa etsiessä kannattaa suunnata katse paikkaan, joka antaa tukea omaan oppimiseen ja työssä kehittymiseen. It-alalla on paljon yrityksiä, jotka hakevat työntekijöitä mentorointiohjelmiinsa. Näin uusi työntekijä pääsee mentorin avulla askel kerrallaan sisälle työmaailmaan ja kartoittamaan omaa osaamistaan.

6. Verkostoidu

Hyvät verkostot ovat vastavalmistuneen valtti. Jos on esimerkiksi jaksanut auttaa ja tukea opiskeluaikoina kavereitaan heidän projekteissaan, voi hyvällä lykyllä itse saada samoilta ihmisiltä apua ja tukea työelämään myöhemmin. Tiedot parhaista työpaikoista liikkuvat kahvikupin tai viinilasin nopeudella, joten verkostoilla todella on väliä.


Teksti: Ida Ijäs. Artikkeli on alun perin julkaistu Tradenomi-lehdessä 3/2020.

Tradenomien jäsenenä sekä Kulta- ja Musta-tason opiskelijajäsenenä jäsenyyteesi kuuluu maksuton henkilökohtainen uravalmennus, jossa voit käydä uravalmentajan kanssa läpi vaikka LinkedIn-profiilisi tai hakemustekstin kiinnostavaan työpaikkaan.

Lisää aiheesta: Ura

Miten valmistautua kehityskeskusteluun? Lue asiantuntijan vinkit!

Kehityskeskustelu on tuttu konsepti monelle työntekijälle ja työantajalle. Kuinka kehityskeskusteluun voi omalta osaltaan valmistautua, jotta keskustelu tuottaa aidon hyödyn molemmin puolin?

Lue lisää

Unelma omannäköisestä urasta? Älä anna epävarmuuden estää työelämämuutostasi!

Syksy on monelle työelämämuutosten pohtimisen aikaa. Ehkä takana on jo pidempi jakso, jolloin sinä olet miettinyt muutosta, mutta epävarmuutesi estää tarttumasta toimeen? Et ole yksin! Nappaa ammattimentorin vinkit uramuutokseen.

Lue lisää

Olenko urajumissa? Pääseekö urajumista eteenpäin?

Sakkaako urasi, etkä oikein edes tiedä mitä työltäsi haluaisit? Tai oletko kyllästynyt työhösi? Sinua saattaa vaivata urajumi. Lue psykologin vinkit kuinka pääset eroon ja eteenpäin urajumista.

Lue lisää

Tradenomi Pauliina Siimelälle myymisen taito tuli synnyinlahjana

Myynnin kouluttajana työskentelevällä Pauliina Siimelällä on myyntityö niin lujasti verissä, että myyntiä tulee tehtyä omaksi iloksi myös vapaa-ajalla. Vaikka myynti vetää puoleensa, Siimelä tietää, ettei se ole aina helppoa. Lue tradenomin uratarina.

Lue lisää

Kestävyysraportointi, automaatio ja analytiikka muuttavat taloushallinnon tradenomin työtä

Kestävyysraportointi, automaatio ja analytiikka muuttavat tuntuvasti taloushallinnon tradenomin työtä. Mitä on kestävyysraportointi ja keitä se koskee? Miten osaamistarpeisiin vastataan?

Lue lisää