Työaikalainsäädäntö pikaisesti remonttiin

19.3.2015

Sitran tänään julkistama selvitys työaikasääntelystä esittää työaikalainsäädäntöä uudistettavaksi. Tradenomiliitto TRAL on Sitran kanssa samoilla linjoilla, sillä voimassaoleva lainsäädäntö ei vastaa ollenkaan nykypäivän tarpeita. Erityisesti asiantuntijatyötä tekevät ovat suuri väliinputoajien ryhmä.

- Vaikka yli 90 prosenttiin jäsenistämme sovelletaan nykyistä lainsäädäntöä, tosiasiallisesti vain 30 prosentin osalta sitä oikeasti noudatetaan, sanoo johtaja Ville-Veikko Rantamaula. - Esitimme jo viime kesänä työaikalain uudistamista, sillä nykyinen lainsäädäntö on auttamattomasti vanhentunut. Ei voi olla niin, että työnteoksi lasketaan pelkästään sellainen työ, jota tehdään yhdessä tietyssä toimistorakennuksessa, Rantamaula toteaa.

TRAL esitti uuden asiantuntijoita ja esimiehiä koskevan lain säätämistä nykyisen työaikalain rinnalle, mikä huomioisi nykyistä paremmin muuttuneet työajat ja työntekopaikat. Uusi laki ei määrittäisi vuorokautista tai viikoittaista työaikaa ja kaikki viikonpäivät olisivat samanarvoisia. Säännöllinen työaika olisi 160 tuntia kuukaudessa ja työntekijä voisi päättää lepoajan ajankohdan itse.

– Nykyinen tapa säädellä työaikaa ei kuvaa mitenkään asiantuntijatyön todellisuutta. Sitran selvitys noteerasi esityksemme ja mielestämme se on osoitus siitä, että uudistukselle on tilausta, toiminnanjohtaja Mika Varjonen huomauttaa. – Uudistustyö on saatava pikaisesti käyntiin, sillä ei ole kenenkään etu, että alati digitalisoituvassa työelämässä noudatetaan kymmeniä vuosia vanhoja normeja, kiteyttää Varjonen.

Lisätiedot:

Mika Varjonen, toiminnanjohtaja
p. 040 001 6900

Ville-Veikko Rantamaula, johtaja, edunvalvontayksikkö
p. 040 832 6682

Esa Schön, johtava lakimies
p. 040 823 4892