Voi paremmin yrittäjänä - 6 vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen

11.5.2022 | Ura

Väite: Yrittäjä painaa aina hommia vailla vapaata, omistaen työlle elämänsä. Yrittäjät ovat nääntyneitä, sillä työstä ei pääse irti edes sairaana.

Kuinka monta kertaa olet kuullut edelliset väitteet? Oletko antanut niiden määrittää omaa uraasi tai jopa estää sinua seuraamasta unelmiasi? Tällä kertaa käsittelen Työelämäkorjaamossa myyttiä, jonka mukaan yrittäjyys on lähinnä pelkkää raatamista. Suomalaisessa puhetavassa yrittäjyyteen liitetään kielteisiä mielikuvia, vaikka todellisuus voi olla jotain aivan muuta – tekijänsä näköinen. Tasapainoinen yrittäjyys syntyy perinpohjaisuuden, suunnitelmallisuuden, roisin rajaamisen, itsetuntemuksen ja toisten ihmisten tuen myötä.

Ammattimentorin vinkit tasapainoiseen yrittäjyyteen:

1. Rakenna perusta huolella!

Huomioi yrittäjyyden alkuvaiheessa tärkeät näkökulmat, joihin kuuluvat ainakin kannattavuuslaskelmat, liiketoimintasuunnitelmat ja järkevin yhtiömuoto. Kun käytät tähän vaiheeseen aikaa ja energiaa, se palkitaan myöhemmin – usko pois. 

2. Yritys ilman strategiaa jää sananmukaisesti pelkäksi yritykseksi.

Strategian tehtävä on kiteyttää yrityksesi arvot, olemassaolon tarkoitus ja tulevaisuuden visio sekä konkreettiset teot tulevaisuuden näkymän saavuttamiseksi. Strategia kannattaa ottaa päivittäiseksi työkaluksi, jonka avulla teet pienetkin valintasi. Säästät aikaa ja hermoja, kun strategia on apunasi tunnistamassa yrityksesi kannalta oleellisimmat asiat ja toisaalta ne kivat, mutta yrityksen menestymisen kannalta turhat jutut, joihin ei kannata tuhlata kallista aikaasi.

3. Ajanhallinta auttaa säilyttämään tasapainon.

Yrittäjä saa määrittää työaikansa itse, mutta työaikojen määrittäminen todellakin kannattaa. Työn ja vapaan rajaaminen helpottuu, kun hankit erillisen työpuhelimen ja teet selväksi, milloin olet tavoitettavissa. On hyvä sanoa ääneen ja myös sisäistää, että kun olet vapaalla tai lomalla, olet ihan aidosti irti työasioista. 

4. Raskaat työt vaativat kevyet hyvit.

Vaativat työt edellyttävät kunnon palautumisen, ja siksi vapaa-ajan merkitystä ei kannata aliarvioida. Jos painat yrittäjänä hommia vailla palautumista, ei siitä hyödy kukaan – ja lopulta onnistumisesta tulee mahdotonta. Annan esimerkin: oma työni on tukea ja auttaa muita onnistumaan työssään paremmin. Jotta voisin auttaa muita, on minun ennen kaikkea pidettävä itsestäni huolta. Palautuminen ei näytä kaikilla samalta – sinun on itse keksittävä, millainen tekeminen (tai tekemättömyys) palauttaa sinua parhaiten. 

5. Muista etsiä ja pyytää apua.

Apurit ja tasapainon mahdollistajat voivat olla yrittäjälle korvaamattomia. Vaikka yksinyrittäminen olisi sinun juttusi, ei sinun tarvitse jäädä tyystin yksin. Harva yrittäjä osaa ja jaksaa tehdä kaikkea yksin. Uskalla siis etsiä ja pyytää apua, ja ihmisiä ympärillesi tukemaan ja auttamaan yritystäsi eri tavoin. Vastavuoroisesti voit itsekin auttaa muita omalla osaamisellasi.

6. Luota prosessiin – katse taaksepäin on katse eteenpäin.

Yksi tärkeimmistä, eri alojen ammattilaisten mentoroinneissa toistuvista teemoista on prosessiin luottaminen. Se ei suinkaan tarkoita sitä, että yrittäjä olisi kuin lastu laineilla, vaan sitä, että hän tekee strategisesti viisaita, arkisia valintoja, jotka vievät kohti oikeaa, tasapainoisen yrittäjyyden suuntaa. Olet taatusti kuullut: ”asioilla on taipumus järjestyä”-sanonnan. Sitä juuri tarkoittaa prosessiin luottaminen. On helppoa jälkikäteen havaita, kuinka lopulta asiat aina järjestyvät kohdilleen. Tasapainoisessa yrittäjyydessä auttaa sen muistaminen, että katse taaksepäin on katse eteenpäin: kaikki on aiemmin lopulta järjestynyt, kaikki tulee jatkossa lopulta järjestymään.

Tasapainoinen yrittäjyys on melkoinen palapeli, mutta sen kokoamisessa harjaantuu onneksi koko ajan. Mitä paremmin tunnet itsesi, sitä sujuvammin osaat koota ympärillesi juuri sellaisen yrityksen, jota on mielekästä pyörittää. Lisää ajatuksiani tasapainoiseen yrittäjyyteen ja muihin työelämän kysymyksiin löydät tietokirjastani Radikaali unelma – Näin johdat muutoksen (2020)

 

Työelämäkorjaamo-blogin kirjoittajana Kati Huovinmaa

Kati Huovinmaa on muutosjohtaja, ammattimentori ja tietokirjailija. Kati tarttuu Työelämäkorjaamo-blogisarjassaan työelämän aiheisiin, jotka vaativat korjaamista.

Kasvokuva Kati Huovinmaasta.
Kati Huovinmaan urapolku on kulkenut taidemuseon johtajasta kouluttautuneeksi ammattimentoriksi ja yrittäjäksi. Kati on valmistunut vuonna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta maisteritason opinnoista pääsuuntanaan liiketalous. Katin arvot ovat radikaalius ja vuorovaikutus, ja hänen missionsa on auttaa yksilöitä ja yhteisöjä saavuttamaan radikaalit muutokset, jotka parantavat nykytilannetta tuntuvasti. Hän käsittelee valmentavaa johtamista ja muita työelämän ilmiöitä myös tietokirjassaan Radikaali unelma - Näin johdat muutoksen (2020).

 

Tutustu Katin ajatuksiin valmentavasta johtamisesta

Valmentava johtaminen - yksinkertaisesti toimivaa. Lue Katin blogi valmentavasta johtamisesta.

Kun haluat syventää osaamisestasi valmentavan johtamisen hyödyistä, katso tallenne Katin innostavasta Valmentava johtaminen -etäluennosta (katsottavissa 12.8.2022 saakka).

Lisää aiheesta: Ura

Miten kehittää omaa osaamista? Lue psykologin neuvot

Muuttuvassa työelämässä työntekijän osaamisen kehittäminen on edellytys pitkälle työuralle. Mutta miten onnistua ja torpata esteet? Psykologi Hanna Siefen kertoo, miten voi itse edistää oman osaamisen kehittämistä.

Lue lisää

Mitä menestys tarkoittaa juuri sinulle?

Omien tavoitteiden ja itselle sopivan menestymisen tavan miettiminen ei välttämättä onnistu omin avuin. Silloin katse kannattaa kääntää ihmisiin, joiden kokee menestyneen. Lue menestyksestä kirjan kirjoittaneen Jari Hietaniemen haastattelu, josta saat vinkkejä oman menestyksen tavan ja motivaation löytämiseen.

Lue lisää

Miten saada hybridityöstä tehokasta? Katso asiantuntijan vinkit!

Tuntuuko hybridityön tekeminen tehottomalta? Katso asiantuntijan vinkit sen tehostamiseksi!

Lue lisää

Testaa, kuinka ihmislähtöinen johtaja olet!

Me ihmiset olemme perin monimutkaisia olentoja kaikkine tunteinemme ja taustoinemme. Siksi ihmisten johtaminenkin on niin moninaista, monisyistä ja aina tilanteesta riippuvaista. Työelämäkorjaamon ihmislähtöisen johtajuuden testi on suunniteltu tarjoamaan sinulle suuntaa-antavan käsityksen omasta johtamistyylistäsi.

Lue lisää

Kuinka hyödyntää tekoälyä työnhaussa?

Voiko työhakemuksen kirjoittaa tekoälyn avulla? Kuinka tekoälyä voisi hyödyntää työnhaussa? Uravalmentaja vastaa!

Lue lisää