Yrittäjyyden voi muovata itsensä näköiseksi

5.9.2022 | Ura

Harkitsetko yrittäjäksi ryhtymistä, mutta ajatus pelottaa? Älä anna mielikuvien ja ennakkoluulojen rajoittaa ratkaisujasi, neuvoo ammattimentori Kati Huovinmaa.

Mielikuvissa ja puheissa yrittäjän arki esitetään usein raskaana. Kliseen mukainen yrittäjä uupuu kohtuuttoman taakkansa alle; työ hallitsee häntä eikä hän työtä. Onneksi stereotypioita ei ole pakko totella.

 – Yrittäjyys on sitä, mitä siitä haluaa tehdä. Tasapainon löytäminen vain vaatii hyvää suunnittelua, strategista ajattelua ja ajanhallintaa, Kati Huovinmaa sanoo.

Yrittäjyys vaatii hyvää suunnittelua, strategista ajattelua ja ajanhallintaa.

Esimerkiksi yrityksen strategian perinpohjainen miettiminen heti alkuvaiheessa helpottaa myöhemmin päivittäistä työntekoa ja auttaa tekemään valintoja. Ja oikean toimialan valinta on jaksamisen kannalta keskeistä.

– Intohimoa pitää olla! Ainakin itseni on tosi vaikea kuvitella, että olisin yrittäjänä muulla alalla kuin sellaisella, josta olen aidosti kiinnostunut.

Yrittäjyys vaatii hyvää ajanhallintaa.

Yrittäjyys vaatii hyvää ajanhallintaa.

Koska yrittäjä päättää itse työajoistaan, kannattaa päätösvaltaa käyttää viisaasti ja ottaa itselleen riittävästi vapaa-aikaa. Ja aitoa vapaa-aikaa, jolloin ei tehdä töitä. Yksi käytännön keino tähän on esimerkiksi pitää erikseen sekä työnumero että henkilökohtainen numero.

– Kun minulla työpäivä päättyy, nostan työpuhelimen hattuhyllylle ja sitten alkaa vapaa-aika. Tämä on pieni mutta merkittävä asia itselleni, kertoo Huovinmaa esimerkkinä omista ratkaisuistaan työn ja vapaan erottamiseksi.

Valmennuspalveluistamme saat vinkkejä niin yrityksen perustamiseen kuin työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseen.

Sivutoiminen yrittäjyys vaatii töiden fiksua järjestelyä

Tradenomien parissa tyypillistä on sivutoiminen yrittäjyys.

– Päätoimisia yrittäjiä meillä on jäsenissä vain todella pieni osa, mutta sivutoimisten yrittäjien määrä kasvaa jatkuvasti, kertoo Tradenomien erityisasiantuntija Joonas Kopra.

Käytännössä yritystoiminta on usein vaikkapa nettikaupan pyörittämistä tai oman asiantuntemuksen hyödyntämistä konsultin roolissa.

– Esimerkiksi it-puolella voidaan myydä tietohallinto-osaamista pilvipalveluiden hyödyntämisessä, ja asiakkaina voivat olla pienemmät firmat tai yksittäiset henkilöt, joilta puuttuu sen puolen erityisosaaminen.

Yleiset yrittäjyysvinkit pätevät myös sivutoimisille yrittäjille, mutta Kati Huovinmaan mukaan heille on erityisen tärkeää, että tiedostaa omat erilaiset roolinsa ja miettii, kuinka nämä vaikuttavat toisiinsa.

Tunnista erilaiset roolisi ja mieti, kuinka ne vaikuttavat toisiinsa.

– Voi käydä palkkatyössä ja olla opiskelija ja sivutoiminen yrittäjä samaan aikaan. Esihenkilön kanssa kannattaa puhua siitä, kuinka järjestää omat työt ja yrittäjyyden. Tai neuvotella tilanteesta opintojen ohjaajan kanssa, jos yritystoiminta viivästyttää valmistumista, sanoo Huovinmaa.

Tradenomit tarjoaa monipuolista tukea yrittäjälle

Yrittäjyyshaaveiden toteuttamista voisi helpottaa se, että siirtymä palkansaajasta yrittäjäksi ja takaisin järjestettäisiin joustavammin. Tähän päämäärään tähtää Tradenomien kannattama yhdistelmävakuutus, mikä tarkoittaisi sitä, että palkkatyössä ja yrittäjänä kerrytettäisiin samaa työssäoloehtoa. Tällöin sama työttömyyskassa voisi tarjota vakuutukset sekä palkansaajille että yrittäjille.

– Jos yrittäjyys ja itsensä työllistäminen houkuttaa, voisi helpommin lähteä vaikka sivutoimisena yrittäjänä kokeilemaan, kantavatko siivet. Jos eivät kanna, voisi jatkaa palkkatyössä, selittää Joonas Kopra.

Tradenomit ajavat yrittäjäjäsentensä asiaa toimimalla jäsenliittona AKY:ssä (Akavalaiset Yrittäjät ry), jonka hallitukseen Kopra kuuluu. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen lisäksi liitto tarjoaa yrittäjäjäsenilleen käytännön apua yritystoimintaan, kuten Suomen Yrittäjien palvelupaketin, joka sisältää neuvontaa mm. yrityksen perustamiseen, kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä asioissa. Jäseniltä on tullut hyvää palautetta myös henkilökohtaisesta yrittäjyyssparrauksesta

Yrittäjyyssparraus on maksutonta ja sen saa ajanvarauksella. Siinä voi esimerkiksi käydä läpi omaa bisnesideaa.

Teksti: Mikko Nikula


Tradenomi, toimitko yrittäjänä? Tutustu Tradenomien yrittäjäjäsenyyteen.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tradenomi, ota ura haltuun ura- ja työhyvinvointipalveluidemme avulla >>

Voi paremmin yrittäjänä - 6 vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen >> 

Sivutoiminen yrittäjyys on työelämää hiljaa mullistava trendi >>

Lisää aiheesta: Ura

Mitä menestys tarkoittaa juuri sinulle?

Omien tavoitteiden ja itselle sopivan menestymisen tavan miettiminen ei välttämättä onnistu omin avuin. Silloin katse kannattaa kääntää ihmisiin, joiden kokee menestyneen. Lue menestyksestä kirjan kirjoittaneen Jari Hietaniemen haastattelu, josta saat vinkkejä oman menestyksen tavan ja motivaation löytämiseen.

Lue lisää

Miten saada hybridityöstä tehokasta? Katso asiantuntijan vinkit!

Tuntuuko hybridityön tekeminen tehottomalta? Katso asiantuntijan vinkit sen tehostamiseksi!

Lue lisää

Testaa, kuinka ihmislähtöinen johtaja olet!

Me ihmiset olemme perin monimutkaisia olentoja kaikkine tunteinemme ja taustoinemme. Siksi ihmisten johtaminenkin on niin moninaista, monisyistä ja aina tilanteesta riippuvaista. Työelämäkorjaamon ihmislähtöisen johtajuuden testi on suunniteltu tarjoamaan sinulle suuntaa-antavan käsityksen omasta johtamistyylistäsi.

Lue lisää

Kuinka hyödyntää tekoälyä työnhaussa?

Voiko työhakemuksen kirjoittaa tekoälyn avulla? Kuinka tekoälyä voisi hyödyntää työnhaussa? Uravalmentaja vastaa!

Lue lisää

Tunnista kutsumuksesi uramuotoilun avulla

Työelämä muuttuu vauhdilla. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään omaa työuraa. Teenkö työtä, jota haluaa tehdä vai pitäisikö tehdä jotain ihan muuta? Uramuotoilu voi sytyttää motivaation omaan työhön uudelleen tai johtaa uusille urille.

Lue lisää