Yrittäjyyden voi muovata itsensä näköiseksi

5.9.2022 | Ura

Harkitsetko yrittäjäksi ryhtymistä, mutta ajatus pelottaa? Älä anna mielikuvien ja ennakkoluulojen rajoittaa ratkaisujasi, neuvoo ammattimentori Kati Huovinmaa.

Mielikuvissa ja puheissa yrittäjän arki esitetään usein raskaana. Kliseen mukainen yrittäjä uupuu kohtuuttoman taakkansa alle; työ hallitsee häntä eikä hän työtä. Onneksi stereotypioita ei ole pakko totella.

 – Yrittäjyys on sitä, mitä siitä haluaa tehdä. Tasapainon löytäminen vain vaatii hyvää suunnittelua, strategista ajattelua ja ajanhallintaa, Kati Huovinmaa sanoo.

Yrittäjyys vaatii hyvää suunnittelua, strategista ajattelua ja ajanhallintaa.

Esimerkiksi yrityksen strategian perinpohjainen miettiminen heti alkuvaiheessa helpottaa myöhemmin päivittäistä työntekoa ja auttaa tekemään valintoja. Ja oikean toimialan valinta on jaksamisen kannalta keskeistä.

– Intohimoa pitää olla! Ainakin itseni on tosi vaikea kuvitella, että olisin yrittäjänä muulla alalla kuin sellaisella, josta olen aidosti kiinnostunut.

Yrittäjyys vaatii hyvää ajanhallintaa.

Yrittäjyys vaatii hyvää ajanhallintaa.

Koska yrittäjä päättää itse työajoistaan, kannattaa päätösvaltaa käyttää viisaasti ja ottaa itselleen riittävästi vapaa-aikaa. Ja aitoa vapaa-aikaa, jolloin ei tehdä töitä. Yksi käytännön keino tähän on esimerkiksi pitää erikseen sekä työnumero että henkilökohtainen numero.

– Kun minulla työpäivä päättyy, nostan työpuhelimen hattuhyllylle ja sitten alkaa vapaa-aika. Tämä on pieni mutta merkittävä asia itselleni, kertoo Huovinmaa esimerkkinä omista ratkaisuistaan työn ja vapaan erottamiseksi.

Valmennuspalveluistamme saat vinkkejä niin yrityksen perustamiseen kuin työn ja vapaa-ajan tasapainottamiseen.

Sivutoiminen yrittäjyys vaatii töiden fiksua järjestelyä

Tradenomien parissa tyypillistä on sivutoiminen yrittäjyys.

– Päätoimisia yrittäjiä meillä on jäsenissä vain todella pieni osa, mutta sivutoimisten yrittäjien määrä kasvaa jatkuvasti, kertoo Tradenomien erityisasiantuntija Joonas Kopra.

Käytännössä yritystoiminta on usein vaikkapa nettikaupan pyörittämistä tai oman asiantuntemuksen hyödyntämistä konsultin roolissa.

– Esimerkiksi it-puolella voidaan myydä tietohallinto-osaamista pilvipalveluiden hyödyntämisessä, ja asiakkaina voivat olla pienemmät firmat tai yksittäiset henkilöt, joilta puuttuu sen puolen erityisosaaminen.

Yleiset yrittäjyysvinkit pätevät myös sivutoimisille yrittäjille, mutta Kati Huovinmaan mukaan heille on erityisen tärkeää, että tiedostaa omat erilaiset roolinsa ja miettii, kuinka nämä vaikuttavat toisiinsa.

Tunnista erilaiset roolisi ja mieti, kuinka ne vaikuttavat toisiinsa.

– Voi käydä palkkatyössä ja olla opiskelija ja sivutoiminen yrittäjä samaan aikaan. Esihenkilön kanssa kannattaa puhua siitä, kuinka järjestää omat työt ja yrittäjyyden. Tai neuvotella tilanteesta opintojen ohjaajan kanssa, jos yritystoiminta viivästyttää valmistumista, sanoo Huovinmaa.

Tradenomit tarjoaa monipuolista tukea yrittäjälle

Yrittäjyyshaaveiden toteuttamista voisi helpottaa se, että siirtymä palkansaajasta yrittäjäksi ja takaisin järjestettäisiin joustavammin. Tähän päämäärään tähtää Tradenomien kannattama yhdistelmävakuutus, mikä tarkoittaisi sitä, että palkkatyössä ja yrittäjänä kerrytettäisiin samaa työssäoloehtoa. Tällöin sama työttömyyskassa voisi tarjota vakuutukset sekä palkansaajille että yrittäjille.

– Jos yrittäjyys ja itsensä työllistäminen houkuttaa, voisi helpommin lähteä vaikka sivutoimisena yrittäjänä kokeilemaan, kantavatko siivet. Jos eivät kanna, voisi jatkaa palkkatyössä, selittää Joonas Kopra.

Tradenomit ajavat yrittäjäjäsentensä asiaa toimimalla jäsenliittona AKY:ssä (Akavalaiset Yrittäjät ry), jonka hallitukseen Kopra kuuluu. Yhteiskunnallisen vaikuttamisen lisäksi liitto tarjoaa yrittäjäjäsenilleen käytännön apua yritystoimintaan, kuten Suomen Yrittäjien palvelupaketin, joka sisältää neuvontaa mm. yrityksen perustamiseen, kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä asioissa. Jäseniltä on tullut hyvää palautetta myös henkilökohtaisesta yrittäjyyssparrauksesta

Yrittäjyyssparraus on maksutonta ja sen saa ajanvarauksella. Siinä voi esimerkiksi käydä läpi omaa bisnesideaa.

Teksti: Mikko Nikula


Tradenomi, toimitko yrittäjänä? Tutustu Tradenomien yrittäjäjäsenyyteen.

Sinua voisi kiinnostaa myös

Tradenomi, ota ura haltuun ura- ja työhyvinvointipalveluidemme avulla >>

Voi paremmin yrittäjänä - 6 vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen >> 

Sivutoiminen yrittäjyys on työelämää hiljaa mullistava trendi >>

Lisää aiheesta: Ura

Kouluttautumisseteli - ratkaisumme osaamisen kehittämiseen työn ohessa

Kouluttautumisseteli eli omaehtoisen kouluttautumisen muuttaminen verovapaaksi henkilöstöeduksi, kuten lounas- tai liikuntasetelit. Verovapaa kouluttautumisetu helpottaisi osaamisen kehittämistä työuran aikana.

Lue lisää

Aloitatko uudessa työssä? Ammattimentorin viisi vinkkiä sujuvaan alkuun

Tradenomi, oletko siirtymässä uusiin tehtäviin tai saitko uuden työpaikan? Miten varmistat hyvän aloituksen uudessa työssä? Katso mentorin vinkit!

Lue lisää

Mentoroinnista uutta potkua uralle

Parhaimmillaan mentorointi hyödyttää sekä aktoria eli mentoroitavaa että mentoria. Sonja Nurmi löysi oman alan töitä ja Hannu Puranen uusia ajatuksia Tradenomien mentorointiohjelman aikana. Lue jäsentemme kokemus mentoroinnista!

Lue lisää

Voi paremmin yrittäjänä - 6 vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen

Onko yrittäjyys todella niin raskasta kuin pinttyneet uskomukset antavat ymmärtää? Lue ammattimentorin kuusi vinkkiä tasapainoiseen yrittäjyyteen. Tasapainoinen yrittäjyys syntyy perinpohjaisuuden, suunnitelmallisuuden, roisin rajaamisen, itsetuntemuksen ja toisten ihmisten tuen myötä.

Lue lisää

Mentorointi on vuoropuhelua

Mentorointi on ennen kaikkea luottamuksellista vuoropuhelua ammattilaisten välillä. Mentoroinnin tavoitteena voi olla esim. uralla eteneminen, kehittyminen ammattilaisena tai työn ja vapaa-ajan tasapainottaminen. Taitava mentori saa mentoroitavan löytämään itse vastaukset häntä askarruttaviin kysymyksiin.

Lue lisää