Pirkanmaalla tradenomi ansaitsee 3095 eur/kk

22.4.2016

Vaikeasta taloustilanteesta huolimatta tradenomikunnan keskipalkka nousi viime vuonna 3,5 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Valtakunnallisesti tradenomien keskipalkka on 3466 euroa kuukaudessa ja Pirkanmaalla tradenomit ansaitsevat 3095 euroa kuukaudessa.

– Ansiotason kasvussa näkyy asiantuntijatyötä tekevien määrän kasvu ja samalla yhä useampi tradenomi on tulospalkkauksen piirissä, sanoo asiamies Elin Blomqvist.

Aamulehti uutisoi (21.4.) ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden työskentelevän opistotason tehtävissä. Jutussa ei käsitelty ollenkaan liiketalouden koulutusta. Aiempiin opistotason merkonomeihin verrattuna ammattikorkeakouluista valmistuneiden tradenomien vuosiansiot nousivat huomattavasti ja työttömyys väheni merkittävästi.

- Työelämän muutoksen myötä tarvittiin uudenlaista liiketoimintaosaamista ja siihen osaltaan tradenomikoulutuksen käynnistäminen 1990-luvulla tähtäsi, toteaa asiamies Mikko Vieltojärvi. – Millä tahansa mittarilla on todennettavissa liiketalouden osalta koulutustason nousu tradenomikoulutuksen perustamisen jälkeen, Vieltojärvi huomauttaa.

- Ammattikorkeakoulututkinnot valmentavat nimenomaan työelämän asiantuntijatehtäviin ja Pirkanmaalla näissä tehtävissä työskentelee jo lähes 64 prosenttia tradenomeista, Blomqvist kertoo. - Naisten ja miesten sijoittuminen eri asematasoille on Pirkanmaalla tasaisempaa kuin valtakunnallisesti. Naisista ja miehistä asiantuntijatehtävissä on noin 42 prosenttia, mutta keskijohdossa ja johtotehtävissä miehiä on selvästi enemmän, Blomqvist sanoo.

Pirkanmaalla tradenomit työllistyvät laajalti eri toimialoille. Teknologiateollisuudessa työskentelee lähes 22 prosenttia, muussa teollisuudessa sekä ICT-alalla molemmissa noin 15 prosenttia. Loput jakautuvat tasaisesti julkiselle sektorille, finanssi- ja kaupan alalle.

Asiantuntijatyön vaatimukset kasvavat jatkuvasti ja myös korkeakoulutettujen on jatkuvasti kehitettävä osaamistaan. Ylemmät ammattikorkeakoulututkinnot tarjoavat tradenomeille erinomaisen väylän osaamisen päivittämiseen työuran aikana.

– Ylempi amk-tutkinto huomioi hyvin niin opiskelijan osaamistarpeet kuin työelämän kehittämisen edellytykset. Omaleimaisena ylempänä korkeakoulututkintona se tuottaa hyvät lähtökohdat asiantuntijatyössä kehittymiseen ja uralla etenemiselle, Vieltojärvi kiteyttää.


Tiedot perustuvat TRAL:n vuotuiseen jäsentutkimukseen, joka on luettavissa jäsensivuilla. Tiedotteen valtakunnallisesta tilanteesta löydät täältä.

Kuluva vuosi on TRAL:n 20.toimintavuosi. Juhlaseminaareja järjestetään kevään aikana 22.4. Tampereella, 13.5. Oulussa, 20.5. Mikkelissä ja Rovaniemellä sekä 27.5. Turussa. Helsingin juhlaseminaari jäsenille järjestettiin 8.4. Kaikista tilaisuuksista löydät lisätietoa tapahtumakalenteristamme! Lisäksi Helsingissä 18.3. järjestetyn seminaarin tallenne on katsottavissa täällä, puhujina mm. Andre Noel Chaker ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.


Lisätiedot: