Rahoitusalalle ei sopua, sopimukseton tila jatkuu

2.2.2018

Sovun syntyminen olisi edellyttänyt kaikkien riidan osapuolten hyväksyntää. Ammattiliitto Pro ry ja Ammattiliitto Nousu ry ovat hylänneet valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Neuvottelujärjestömme Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry, Finanssiala ry ja Palvelualojen työnantajat Palta ry olisivat sen hyväksyneet. Lopputulos tarkoittaa sitä, että työriita jatkuu. Uusia työnseisauksia ei kuitenkaan ole tällä hetkellä ilmoitettu.

Sovittelua ei valtakunnansovittelija Minna Helteen mukaan kuitenkaan ole katkaistu, mutta sovittelu jatkuu vasta, kun osapuolilla on valmius liikkua näkemyksissään sovun aikaansaamiseksi.

Sovintoehdotuksen sisältö

Työriidan keskiössä on viikonlopputyö ja sen tekemisen ehdot. Sovintoehdotus lähti siitä, että viikonlopputyön käyttöönotosta olisi ensisijaisesti sovittu paikallisesti. Mikäli paikallisia ratkaisuja ei olisi saavutettu, olisi työnantajalla ollut tietyin rajoituksin mahdollisuus määrätä toimihenkilöitä viikonlopputyöhön. Viikonlopputyö olisi tällöin perustunut ensisijassa vapaaehtoisuuteen ja viikonlopputöiden määrä olisi rajoitettu yhteen viikonloppuun kuukaudessa 31.7.2019 saakka. Tämänkin jälkeen toimihenkilöllä on painavasta henkilökohtaisesta syystä oikeus kieltäytyä viikonlopputyöstä.

Valtakunnansovittelija jätti sovintoehdotuksen työriidan osapuolille varhain keskiviikko-aamuna 31.1.2018. Osapuolet vastasivat sovintoehdotukseen tänään klo 11. Valtakunnansovittelijan tiedote aiheesta on luettavissa täällä.


Ylemmät Toimihenkilöt on Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestö, joka vastaa Akavan kentässä ylempien toimihenkilöiden sopimus- ja neuvottelutoiminnasta teollisuudessa sekä liike- ja palvelualoilla. YTN:n jäseninä on 19 akavalaista liittoa, joiden kautta se edustaa 170 000 asiantuntijaa ja esimiestä eri toimialoilla. TRAL on YTN:n neljänneksi suurin jäsenjärjestö. YTN:n tiedotteen asiasta voit lukea täällä.

TRALin rahoitusalalla työskentelevät jäsenet voivat olla yhteydessä sovintoesityksen osalta toiminnanjohtajaan ja muutoin alan edunvalvontaan liittyen asiamieheemme.

 

Joonas Kopra

Special Advisor, commercial, finance and IT sector

050 407 4876

joonas.kopra@tradenomi.fi