Rekrytointipaneeli: Töitä on tarjolla laman aikanakin

28.9.2015

Asiantuntijapaneelissa istui edustajia Suomen johtavista rekrytointi- ja vuokrayrityksistä. Paneelin puheenjohtajana ja moderaattorina toimi koulutus- ja tutkimuspäällikkö Jouni Röksä Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:sta. Tilaisuus veti Alma-talon auditorion täyteen kiinnostuneita työnhakijoita tai uuden urapolun aloittamista harkitsevia.

Keskustelu oli innostunutta, ja aiheet polveilivat CV:n oikeaoppisesta ulkoasusta työnhakijan kieli- ja ICT-taitojen kautta yli 50-vuotiaiden mahdollisuuksiin saada uusia töitä.

Mitkä ovat rekrytointimarkkinoiden tämän hetken trendejä ja mitä työnhakijan kannattaa muistaa?


Töitä on - lamasta huolimatta

Pitkittyneestä lamasta ja korkeakoulutettujen pahentuneesta työttömyydestä huolimatta työpaikat eivät ole loppuneet. Töitä on tarjolla, mutta hakijamäärät ovat kasvussa. Hakijalta vaaditaan siksi sinnikkyyttä, kärsivällisyyttä ja uskoa itseensä.

Entistä useampi työpaikka on "piilossa"; niistä ei ilmoiteta lehdissä tai netissä. Sen takia suhteiden ja verkostojen merkitys työnhaussa korostuu. Avoimilla hakemuksillakin voi tärpätä. Kannattaa laatia oma profiili CV:ineen suurten rekrytointi- ja vuokrayritysten (mm. Mercuri Urval, Barona, Opteam ym.) ja työnhakupalveluiden (Monster, Oikotie ym.) tietokantoihin.


Some mullistaa

Jos et ole LinkedInissä, sinua ei ole olemassa. Tämä on kylmä fakta esimerkiksi kaupan ja teknologia-alan rekrytoinneissa.

Perusta siis oma LinkedIn-tili ja päivitä sitä säännöllisesti, myös ollessasi työsuhteessa. Jos työ menee alta, et enää välttämättä muista kaikkia työtehtäviäsi, projektejasi, taitojasi tai saavutuksiasi. Kerro profiilissasi selvästi, että haet uutta työtä tai olet avoin uusille mahdollisuuksille. Ole rohkea ja pidä itseäsi esillä. Verkostoidu ja osallistu LinkedInin alakohtaisiin keskustelufoorumeihin.

Myös Facebookin ja Twitterin kautta voi löytää kiinnostavia työtarjouksia.

 
Älä unohda cv:tä

Vaikka LinkedIn olisi digitaalinen käyntikorttisi, älä unohda päivittää perinteistä CV:täsi. CV kannattaa tehdä sekä englanniksi että suomeksi.

Ylipitkä CV pistää silmään, väärällä tavalla. Sopiva pituus noin 2-3 sivua. Valokuvan voi liittää ja iän mainita, mutta ne eivät ole välttämättömiä tietoja, toisin kuin esimerkiksi koulutus, työkokemus, kielitaito ja ict-taidot.

Harrastusten mainitseminen ei ole pahasta ja luottamustehtävien listaaminen antaa ahkeran vaikutelman, ellei tuorein listaus ole oppilaskunnan puheenjohtajuus Kekkosen ajalta.

Persoonallinen CV erottuu joukosta, mutta virheen voi tehdä muun muassa väärällä fonttivalinnalla. Times New Romanilla tai Arialilla ei voi mennä vikaan, Comic Sansilla voi - ja pahasti.

 
Yli 50-vuotias saa töitä

Moni työnhakija havaitsee tien nousevan pystyyn, jos ikää on yli 50 vuotta. Joillain aloilla jopa 40-vuotias voi kokea itsensä yli-ikäiseksi. Voiko "kokenut kettu" saada töitä?

Kyllä voi, ja saakin. Työnhakuveturin Työnantajien rekrytointipaneelissa suurten rekrytointi- ja konsulttiyritysten edustajat kertoivat palkanneensa toimeksiannoissaan useita viisi-kuusikymppisiä korkeakoulutettuja osaajia aivan viime aikoina.

Jos sinulla on juuri sellaista työkokemusta, osaamista, kielitaitoa, persoonaa ja muita henkilökohtaisia ominaisuuksia, joita työnantaja tarvitsee, ikä ei ole ongelma.

 
Älä ole mitä et ole

Persoonalla on merkitystä, ei pelkällä koulutuksella tai työuralla. Jos pääset loppumetreille työnhaussa, saatat saada ratkaisevat pisteet siitä, että luonteesi täydentää sopivasti muuta työporukkaa.

Älä kuitenkaan tekeydy joksikin, mitä et ole. Ennen kaikkea: älä valehtele. Jos väität osaavasi käyttää AutoCADia ja puhuvasi sujuvaa saksaa, parempi myös osata. Sitä nolompaa, jos et pystykään kertomaan rakennussuunnittelun ohjelmistojen mahdollisuuksista potentiaalisille frankfurtilaisille asiakkaille.


Teksti: Tuomo Tarvas

Lähteet: Vesa Sahlman (konsultti/ Mercuri Urval), Anu Säilä-Kiukas (seniorikonsultti, partneri/Psycon Oy), Arja Martikainen (Senior Consultant - Games Talent Acquisition, Games Jobs Finland/ Barona IT), Mikko Puonti (asiakkuusjohtaja, psykologi/Opteam Oy), Mirva Puranen (Specialist, Job Seeker Services/Monster.fi)