TRAL-blogi: Onnistuminen isolla Oolla – vakuutusalalla on syytä juhlaan

24.5.2017

En olisi uskonut näkeväni tätä päivää, mutta tässä se nyt kuitenkin on. Tätä kirjoittaessani 23.5. olen juuri saanut kuulla Korkeimman oikeuden päätöksestä, jonka mukaan ylemmillä toimihenkilöillä – siis meillä! – on jatkossa oikeus valita luottamusvaltuutettu vakuutusalalle.

Työmarkkinoiden edunvalvonta on pitkiä kaaria, eikä mikään tapahdu hetkessä. Onnistumisen hetkiä on tarjolla äärimmäisen harvoin, kompromisseja ja laihoja lohtuja sen sijaan enemmän. Homma on melkoisen paperinmakuista puurtamista siitäkin huolimatta, että päätöksillä on suuret vaikutukset tavallisten ihmisten arkeen.

Siitä on noin kymmenen vuotta, kun tästä vakuutusalan hankkeesta keskusteltiin ensimmäisen kerran Tradenomiliiton toimistolla Pasilassa. Ylemmillä toimihenkilöillä ei ollut oikeutta edustaa itseään vakuutusalalla, vaikka jäsenistömme määrä kaikista työntekijöistä oli huomattava. Työskentelin vielä itse tuolloin vakuutusalalla viestintähommissa ja toimin oman akavalaisen yritysyhdistykseni puheenjohtajana. Näin, miten ihmisiä harmitti se, miten heidät ohitettiin heitä itseään koskevassa päätöksenteossa. Asiaan oli saatava muutos. Kaikki kommervenkit ja eri oikeusasteiden koluaminen vei vuosia, ja tunteet ehtivät laimentua lopullisia päätöksiä odotellessa. Tänä aamuna se kaikki palasi takaisin mieleen. Voitto! Victory!
Kerrankin, Onnistuminen isolla Oolla!

Ne ihmiset, joiden kanssa työskentelin silloin, ovat jo suurelta osin siirtyneet työelämässä eteenpäin – vain harva tuttuni työskentelee enää yhtiössä. Silti toivon ja luotan siihen, että te tradenomit, vakuutusalan suvereenit ammattilaiset, osaatte käyttää tämän tilaisuuden hyväksenne. Asettukaa ehdolle luottamusvaltuutettuvaaliin, hyödyntäkää yritysyhdistyksenne tarjoama taustatuki ja rakentakaa yhdessä entistä parempi työelämä.

Vielä edellisenä iltana minulla ja monella muulla liitossa oli pohdinnan paikka tuoreen kaupan alan sovinnon jäljiltä. Liittomme oli vetovastuussa pitkässä hankkeessa, jossa tavoiteltiin työehtosopimusta kaupan alalla työskenteleville ylemmille toimihenkilöille. Emme saaneet mitä lähdimme hakemaan, mutta vakuutusalan esimerkki antaa toivoa siitä, että peli ei ole suinkaan vielä pelattu. Kaaret ovat pitkiä, ja aina harvakseltaan käy myös niin, että se voittaa, jolla on parhaat argumentit ja suurin kestävyys.Tiina Rytky
kirjoittaja on pitkäaikainen tradenomiaktiivi, joka uskoo yhteistyöhön ja joukon voimaan