Vuoden tärkeimmät talousuutiset - vierailulla Talouselämässä

22.3.2016

“Koska on ilmeistä, että aiotte jatkaa isänmaata vahingoittavaa kevytmielistä kirjoittelua, pyydän ettette lähetä aikakauskirjaanne enää minulle.”

“Näin sanoi eräs suomalainen pääministeri peruuttaessaan Talouselämän tilauksen”, kertoi päätoimittaja Reijo Ruokanen ylpeänä joukolle tradenomeja, jotka olivat kokoontuneet maaliskuisena torstai-iltana Talentumin auditorioon vuoden tärkeimpien talousuutisten äärelle. Vierailu Talouselämän toimitukseen oli osa taloustapahtumien sarjaa, jossa pureudutaan Suomen talous- ja rahapolitiikkaan.

Talouselämä tekee päätoimittajan sanoin journalismia elämän taloudesta ja talouden elämästä, ja nykyisin myös entistä enemmän politiikasta, koska kaikki kaikki politiikassa tapahtuva vaikuttaa käytännössä suoraan tai välillisesti talouteen.

Tänä vuonna maailmalla keskiössä mm. pakolaiskriisi ja Britannia

Suomen talouteen heijastavia tapahtumia löytyy niin kotimaasta kuin muualtakin. Merkittävä sisämarkkinoihin Suomessakin vaikuttava trendi on politiikan toimittaja Matti Virtasen mukaan Euroopassa vellova pakolaiskriisi. Erityisesti Turkin ja Euroopan Unionin suhteet vaikuttavat siihen, miten tilanne kehittyy, koska EU:n ainoa tapa hillitä turvapaikanhakijoiden virtaa on rahoittaa Turkin toimia virran pysäyttämiseksi. Suomessa hallitus on selvinnyt Virtasen mielestä toistaiseksi hyvin. Hallituksen asema ei ole horjunut, toisin kuin esimerkiksi Saksassa on tapahtunut. Tilanteen etenemistä ei kukaan osaa ennustaa kotimaassa, eikä tapahtumien keskipisteessä. Jos uusi vyöry tulee, myös Suomessa hallituskriisi on mahdollinen.  

Toinen seuraamisen arvoinen asia on Virtasen mukaan Britannian mahdollinen ero EU:sta. Jos britit päättävät kesäkuussa pidettävän kansanäänestyksen jälkeen erota, alkaa minimissään pari vuotta kestävä neuvotteluprosessi, joka tuskin ainakaan lisää EU:n yhtenäisyyttä. Nähtäväksi jää myös, millainen tulisi olemaan Britannian asema jatkossa ja millaiset vaikutukset mahdollisella erolla olisi Suomen sisäpolitiikkaan. EU-tasolla valtasuhteet muuttuisivat merkittävästi, kun yksi suurista maista olisi poissa.

Kotimaassa puhuttavat sote-ratkaisu ja kilpailukykysopimus

Kotimaan uutisten osalta Virtanen kehottaa seuraamaan sote-ratkaisun ja kilpailukykysopimuksen etenemistä. Terveystalous on tulevaisuudessa entistä merkittävämpi tekijä talouden kannalta: sosiaali- ja terveysmenot ovat jatkuvasti kasvava kuluerä väestön ikääntyessä. Sote-uudistus ja maakuntauudistus ovat parhaillaan valmisteluvaiheessa ja lakiluonnosten on määrä olla valmiina julkista keskustelua varten huhtikuun loppuun mennessä. Virtanen näkee ristiriitoja valmistelutyössä, poliittiset puolueet ovat erimielisiä esimerkiksi palveluiden yksityistämisestä. Käymättä on lisäksi keskustelu eettisesti mielenkiintoisista arvovalinnoista: miten poliittinen oikeudenmukaisuus toteutuu?

“Kuka hoidetaan ja miten? -arvokysymykset ovat kokonaan ratkaisematta. Pitäisi vaatia läpinäkyvää keskustelua asiasta, joka liittyy olennaisesti kuntatalouteen ja sote-uudistukseen”, kommentoi Virtanen.

Niin sanotusta “Suomen mallista” odotetaan ratkaisua kilpailukykysopimusneuvotteluiden vauhdittamiseen. “Suomen malli” määrittelee tavan, jolla palkankorotukset sovittaisiin tulevina vuosina. Mallin mukaan korotukset sidottaisiin vientiteollisuuteen eli palkanmaksuvara määräytyisi sen mukaan, miten vientiyrityksillä menee. Avoinna olevia kysymyksiä kilpailukykysopimuksen syntymisessä ovat edelleen mm. sopimuksen riittävä kattavuus ja hallituksen lupaamat veronkevennykset.

Mitä sijoitusmarkkinoilla tapahtuu vuonna 2016?

“Markkinoilta kuuluu, että osakkeiden nousuputki on tullut tiensä päähän”, kertoo toimituspäällikkö Emilia Kullas. “Yritysten tuloksia voisikin raa´asti yleistää niin, että kuluja leikkaamalla voi säästää, mutta ei kasvaa. Isoja kurssiheilahduksia nähdään entistä enemmän ja “näin ei pitänyt voida tapahtua” -tapahtumat lisääntyvät. Suuret eläkesijoittajat kertovat, että riskienhallintamallit ovat jo nyt muuttuneet”, hän jatkaa.

Sijoittamisesta on tullut haastavaa, kun perinteinen “osta ja myy” -strategia ei enää toimikaan. Vielä 10 vuotta sitten ei tiedetty tekijöistä, jotka heiluttavat kursseja nopeasti, kuten algoritmikauppa tai tietokoneohjatut osto- ja myyntitapahtumat. Myös sijoittajat itse heiluttavat kursseja reagoimalla tänä päivänä jatkuvasti saatavilla olevaan tietoon osakkeiden kursseista.

Yritysten liikevaihdot eivät tällä hetkellä kasva odotetusti ja niiden lainaraha on kallistunut, joka nostaa rahoituskustannuksia ja hidastaa talouskasvua. Tämä saa ammattimaiset sijoittajat etsimään vaihtoehtoisia tuottokohteita.

“Tällä hetkellä sijoittamisen ammattilaiset, kuten isot eläkeyhtiöt, hakevat tuottoa esimerkiksi yrityslainarahastoista, kiinteistösijoituksista ja erilaisista infrahankkeista”, sanoo Kullas.

Kullas antaa lopuksi neuvon piensijoittajille: “Sijoita aina oman tarpeesi mukaan: osta, kun sinulla on siihen varaa - myy, kun tarvitset rahaa.”

Teksti: Mari Lohisalo
 


Muutama kysymys mukana olleille jäsenille:

  1. Miksi lähdit mukaan yritysvierailulle?
  2. Mikä talousasioissa erityisesti kiinnostaa sinua?
  3. Seuraatko talousasioita mediassa?
  4. Mikä oli parasta vierailussa?
  5. Tulisitko vastaavalle yritysvierailulle toistekin ja suosittelisit kaverillekin?

Matti Saalpo, Kehityspäällikkö, Keskinäinen vakuutusyhtiö Fennia

  1. Luen Talouselämää viikoittain, joten oli mielenkiintoista päästä tutustumaan lehden tekijöihin.
  2. Talousasiat kokonaisuutena kiinnostaa. Työskentelen finanssialalla, joten kiinnostus talousuutisiin on jo työn puolesta tärkeää.
  3. Työpaikalla luen Kauppalehden sähköistä näköislehteä. Kotona seuraan talousasioita Talouselämästä ja tv-uutisista. Toki mobiililehdet on myös jatkuvassa käytössä. Talouselämän ilmestymistä odotan joka viikko, koska se edustaa korkeatasoista talousjournalismia. Lapsena odotin aina, että Aku Ankka tipahtaa postiluukusta keskiviikkona, nyt aikuisena odotan aina, että Talouselämä tipahtaa postiluukusta perjantaina. :) Näin digiaikanakin ei ole paperilehden voittanutta.
  4. Vierailussa oli parasta puhujat. Kaikki kolme Talouselämän edustajaa olivat hyviä esiintyjiä ja heillä oli mielenkiintoista sanottavaa. Kokonaisuutena vierailusta välittyi positiivinen kuva.
  5. Varmasti lähden toistekin yritysvierailulle ja suosittelen mielellään muillekin. Ainakin tämä vierailu täytti ja jopa ylitti ne odotukset mitä sille oli.

Henrik Olin, Solution Consultant, Basware Oyj

  1. Olen Talouselämän innokas lukija, ilmoittaudun aina mielelläni mukaan yritysvierailuille, jos on tilaisuus.
  2. Seuraan osakemarkkinoita sekä talouspolitiikkaa. Keskustelen talousasioista usein ystävieni kanssa.
  3. Luen printtimediasta HS:ää, Arvopaperia, Talouselämää sekä veronmaksajien Talous Taito- lehteä. Katson päivittäin Ylen:n uutiset ja ajankohtaisohjelmia. Itse asiassa en katso muuta kuin ajankohtaisohjelmia televisiosta :) Verkossa tulee luettua "talousmedian" sivuja sekä Nordenetin blogia.
  4. Illan puhujat ja heidän ajatuksensa nykyisestä taloustilanteesta. Mukava kohdata toimittajia, joiden kirjoituksia tulee luettua viikoittain. Lisäksi tarjoilut eivät tuottaneet pettymystä. Tilaisuus oli myös hyvin vapaamuotoinen, josta iso plussa. Ohjelmassa oli muutakin kuin valmiiden Powerpoint-kalvojen esittelyä.
  5. Osallistuisin mielelläni ja olen jo ehtinyt mainostaa tapahtumaa muille tuntemillemi tradenomeille.

Mari Elomäki, Assistentti, Sweco Asiantuntijapalvelut Oy

  1. Lähdin mukaan yritysvierailulle, koska kohteena oleva yritys oli kiinnosti minua ja luen viikoittain Talouselämä-lehteä. Yritysvierailulla on myös mahdollista tutustua uusiin ihmisiin ja tavata muita jäseniä. Tapahtumissa kuulee usein myös muista tulevista tapahtumista.
  2. Talousasioissa kiinnostaa yleisesti tämän hetkinen taloustilanne maassamme ja ratkaisut, joita taloudellisen tilanteen parantamiseksi yritetään tehdä. Talous vaikuttaa ja kytkeytyy lähes kaikkeen maan toimintaan ja taloudellisilla ratkaisuilla on suuri vaikutus meidän tulevaisuuteen.
  3. Seuraan talousasioita muutamissa printtimedioissa, satunnaisesti verkkojulkaisuissa ja perinteisiä uutisia. Olen ryhtynyt seuraamaan talousuutisointia myös Twitterin kautta.
  4. Vierailu oli kokonaisuutena erinomaisen onnistunut. Esiintyjät/yrityksen edustajat esittelivät toimintaansa erittäin mielenkiintoisesti ja tilaisuus oli myös hyvin opettavainen. Lisäsi kiinnostustani seurata tämän päivän politiikkaa ja talousuutisia tarkemmin.
  5. Lähtisin ehdottomasti vastaavanlaiselle yritysvierailulle uudelleen ja suosittelisin ystävillenikin. Toivottavasti tällaisiä tulee jatkossa lisää. Talouselämän esittely oli erittäin mielenkiintoinen ja onnistunut.