Walk for Jobs: Liikkeellä tositarkoituksella

12.9.2017

Työhaastattelun muodollisuus on tiessään, kun työnhakijat ja työnantajat tutustuvat kävellen toisiinsa. Myös TRALin asiamiehet olivat mukana tapahtuman toteuttamisessa ja jakamassa uravinkkejä. Pitkät jonot muodostuvat suosituimpien yritysten lippujen taakse, kun Walk For Jobs -tapahtuma käynnistyy toden teolla. Aikaa omien taitojen esittelemiseen on vajaat kolme tuntia.


Kuva: Suosituimpien yritysten juttusille jaksettiin odottaa.

Alkuun viileä aamu hytisytti Helsingin Telia5G:n nurmella, mutta yhdessä vedetty hulahula lämmitti jalat ja kädet niin, että nyt ihmiset tarkenevat odottaa vuoroaan.

Kuva: Hulahulalla ja tasapainojumpalla lämpöä jäseniin ja happea aivoille.

Työnhakijat vaihtavat odottaessa kokemuksia ja vinkkejä työnhausta.

– Ensivaikutelma on tärkeä, toteaa mies toiselle. – Ja kannattaa laittaa hakemukseen mukaan jokin oma työ esimerkiksi, jatkaa toinen.

Monella on 3-5 työnantajan tai henkilöstöyrityksen lista, jonka he aikovat käydä läpi.

Haussa hyvä tyyppi

Yritysten edustaja päättää lyhyen jutustelun perusteella, vastaako työnhakijan osaaminen senhetkisiä rekry-tarpeita. Sopivan hakijan kanssa kierretään kenttä kiireettä. Vajaan 400 metrin matkalla työnantaja ehtii kertoa tarpeistaan, yrityksen asiakkaista ja kysellä työnhakijan osaamista.

– Tässä ollaan liikkeellä tositarkoituksella. Haemme 3-5 työntekijää, Mika Stenman Boost Brothersista kertoo.

Hän kehuu, että tapaamisessa pääsee tutustumaan työnhakijaan paremmin kuin virallisessa työhaastattelussa. Tarkoituksena on saada hyvä tyyppi työyhteisöön, mieluiten sellainen, joka tuo tullessaan uusia ideoita. Osaamisen pitää kuitenkin osua kohdalleen.

Kuva: Mika Stenman haki yritykseen mukavaa, osaavaa tyyppiä ja Elisa Vuori mielekästä työtä.

Kun yksi kierros on käyty, toisen kanssa lähdetään liikkeelle. Kierros päätyy yleensä siihen, että työnhakijaa kehotetaan lähettämään yritykseen avoin hakemus. CV taitetaan talteen pahvilaatikkoon.


Kuva: Ainakin parikymmentä CV:ä, Ideanin Lan Le-Gävert ravistelee laatikkoa tyytyväisenä.

Couchausta ja vertaistukea

Nurmea kiertää koko ajan parikymmentä paria. Työnhakijat hakeutuvat myös ammattiliittojen tarjoamien uracouchien pakeille.

– Tällainen tilaisuus madaltaa tosi paljon kynnystä ottaa yhteyttä ja esitellä itsensä. Olen myös tavannut täällä tuttuja. On aina kiva kuulla samassa tilanteessa olevan keinoja työnhakuun. Se on jo hyvä anti, kertoi tapahtumaan osallistunut Kati Snellman.

TRALin monipuoliset urapalvelut tarjoavat yksilöllistä neuvontaa ja tukea työuran erilaisiin tilanteisiin. Lisäksi Uudenmaan alueella toimiva Työnhakuveturi järjestää paljon koulutuksia mm. itsensä brändäämisestä ja LinkedIn-profiilin kehittämisestä.

TEKSTI: UP/Birgitta Suorsa
KUVAT: Pekka Sipola


Liiton urapalvelujen lisäksi jäsenemme voivat osallistua eri puolilla Suomea toimivien omaehtoisten työllistämisprojektien toimintaan, jotka ovat suunnattu korkeakoulutetuille. Projektien luennoilta saa asiantuntevaa ja ajankohtaista tietoa tämän päivän työnhakuun. Tilaisuuksien aiheina on oman osaamisen tunnistaminen, työnhakutaitojen parantaminen ja voimavarojen lisääminen. Projektien puitteissa toimii myös pienryhmiä, joista saa tukea työnhakuun.

Pirkanmaa: Uratehdas
Pohjois-Pohjanmaa: Uranoste
Uusimaa: Työnhakuveturi
Varsinais-Suomi ja Satakunta: Urapurje