Edustajisto on väylä vaikuttajaksi

4.9.2018

Opinnoista saadut valmiudet ovat elämässä tärkeässä osassa, mutta vähintään yhtä tärkeää on ymmärtää miten päätöksenteko ja yhteiskunta toimivat. Ammattikorkeakoulujen opiskelijakuntien edustajistot ovat hyvä väylä päästä tekemään käytännössä päätöksentekoa, vaikuttamista ja lobbausta.

Aloitin itse oman vaikuttajauran Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan edustajistovaaleista ja samalla tiellä olen edelleen. Toimin tällä hetkellä mm. Tradenomiliiton hallituksen puheenjohtajana ja Turun ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtajana. Näissä tehtävissä tarvitsen koko ajan niitä valmiuksia, joiden opettelu alkoi jo aikoinaan edustajiston päätöksenteossa.

Nykyisten tehtävien budjetit ja koot ovat eri mittaluokka kuin uran alussa, mutta päätöksenteon ja vaikuttamisen mekanismit ovat samansuuntaisia. Opiskeluaikoina sain ensikosketuksen mm. koulutuspolitiikkaan sekä eläkejärjestelmän perusteisiin. Silloin alkoi pitkä matka näidenkin asioiden ammattimaiseen hallintaan.

Nykypäivänä on erittäin tärkeää verkostoitua ja luoda hyvät suhteet keskeisiin toimijatahoihin. On ollut hienoa havaita, että samat henkilöt, jotka olivat aktiivisia jo opiskelijatoiminnassa, ovat aktiivisia myöhemminkin yhteiskunnassa. Sama kuvio toistuu myös palkansaajaliittojen mielenkiintoisissa opiskelijatoiminnoissa.

Nyt monet opiskelijatoiminnasta tutut henkilöt tulevat vastaan liittojen, puolueiden ja yritysten keskeisissä tehtävissä. Tämä kannattaa pitää mielessä ja ottaa opiskelijakuvioista irti kaikki hyöty, mitä otettavissa on. Verkostot pyörittävät maailmaa!

Lähde reippaasti mukaan ehdokkaaksi syksyn edustajistovaaleissa. Niistä voi aueta vaikuttajaura, joka johtaa parhaimmillaan vaikka ammattipäättäjäksi Brysseliin, Arkadianmäelle tai muihin keskeisiin valmisteluja ja päättäjärooleihin!

 

Niko Aaltonen

Tradenomi

Tradenomiliiton hallituksen puheenjohtaja

Muinainen Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan edustajiston jäsen ja hallituksen puheenjohtaja