Työelämän heikennyksillä ei lisätä tuottavuutta, vaan luodaan pelotteita ja epävarmuutta!

6.2.2024 | Work life

Työelämään tehdään nyt rajuja muutoksia. Nämä muutokset kohdistuvat epäoikeudenmukaisen rajusti nuoriin ja opiskelijoihin, jotka ovat uransa alkutaipaleella tai vasta siirtymässä työelämään.

Työmarkkinoiden myllerryksessä unohdetaan monesti nuorten ja opiskelijoiden näkökulma. Tässä blogissa on keskeisimmät heikennykset nuorten ja opiskelijoiden näkökulmasta. Haluamme lähettää terveiset Petteri Orpolle ja kumppaneille: Vielä on aikaa ryhtiliikkelle ja kasvojen pesulle. Nyt pitäisi löytyä kanttia myöntää, että tähän remonttiin on tarttunut työkalupakista aivan väärät työkalut!

Työmarkkinoihin todellakin kaivataan uudistuksia. Asioiden pitää kehittyä. Toistaiseksi esitetyt ratkaisut kuitenkin kertovat karua tarinaa siitä, kuinka pikaisesti ja lyhytnäköisesti uudistusten kanssa ollaan etenemässä. 

Opiskelija – näin muutokset tulevat koskettamaan sinua lähitulevaisuudessa:

Enemmän töitä, vähemmän turvaa:

Ansiosidonnaisen päivärahan työssäoloehto nousee puolesta vuodesta vuoteen. Samalla, kun vaaditaan lisää työtä, vähennetään työllä ansaittavaa turvaa; ansiosidonnaista päivärahaa leikataan hallitusohjelman mukaan siten, että jo kahdeksan viikon jälkeen sen taso putoaa 80 prosenttiin ja 34 viikon jälkeen 75 prosenttiin. 

Todennäköisesti nämä toimet johtaa nopeasti vain uuteen työttömyysjaksoon! 

Kahdeksan viikkoa on erityisesti vastavalmistuneiden tradenomien rekrymarkkinoilla lyhyt aika, eikä koulutusta vastaava työpaikka ole varma asia. Heikompi työttömyysturva johtaa siihen, että työttömäksi jäävä pakotetaan ottamaan esimerkiksi työ, joka ei vastaa koulutusta tai osaamistasoa. Todennäköisesti nämä toimet johtaa nopeasti vain uuteen työttömyysjaksoon! 

Kaikkien kannalta kestävä ratkaisu olisi, jos työssäoloehto olisi sidottu työuran kestoon, jolloin ansiosidonnaisesta pääsisi nauttimaan jo niukemmalla työkokemuksella ja työttömyysturvan kesto riippuisi työuran pituudesta. Tässä sitä oikeudenmukaisuutta ja kannustinta!

Työmarkkinat epävarmuuden valtaan:

Työntekijän irtisanomissuojaa ollaan heikentämässä radikaalisti. Vastedes henkilöperusteisen irtisanomisen syyksi riittäisi asiallinen syy, kun nykyisin vaaditaan lisäksi painava syy. Tämän kirjauksen todellinen vaikutus on vielä hämärän peitossa, koska lopulta ensimmäiset ennakkotapaukset ja oikeuskäytäntö näyttäisivät, miten sitä sovelletaan. Odotamme parempaa vaikutusarviointia valtiotason päätöksiltä! Lisäksi hallitus esittää, että jatkossa ei tarvitsisi antaa mitään erityisiä syitä vuoden mittaiselle määräaikaiselle työsopimukselle. Tähän asti määräaikaisilla sopimuksilla on ollut selkeä peruste, esimerkiksi projektin kesto tai kesätyö. 

Nämä toimenpiteet lisäävät epävarmuutta työelämässä ja vaikuttavat kielteisesti työelämän ennakoitavuuteen sekä työn ulkopuolisen elämän suunnitteluun. Erityisen kova isku tämä on nuorille työntekijöille, jotka vasta aloittelevat uraansa tai ovat vasta siirtymässä työelämään!

Keskityttäisiinkö siihen, että työelämälle rakennettaisiin vankka pohja ja perusturva, jolla pitkässä juoksussa luodaan pidempiä työuria, hyvinvointia ja kestävyyttä?

Kun puhutaan työntekijän perusoikeuksista, ei pitäisi tavoitella pikavoittoja tällaisilla pätkätyöläisyyttä ja noidankehiä lisäävillä ratkaisuilla. Keskityttäisiinkö siihen, että työelämälle rakennettaisiin vankka pohja ja perusturva, jolla pitkässä juoksussa luodaan pidempiä työuria, hyvinvointia ja kestävyyttä?

Näitä remonttirahoja ei välttämättä saada koskaan takaisin:

Työelämään ollaan tekemässä historiallisen massiivisia muutoksia, joiden vaikutusarvioita voidaan lähinnä arvailla. Hallitus on romuttamassa sitä sopimisen kulttuuria, johon työmarkkinoiden osapuolet ovat voineet luottaa vuosikymmenet. Tässä remontissa ei olla korjaamassa mitään, vaan purkamassa vanhaa ja rakentamassa huonompaa tilalle. Suunnitellut toimet ovat epäoikeudenmukaisia ja edustavat vihamielistä ja lyhytnäköistä politiikkaa. Valtiovallalla on vielä mahdollisuus kääntää tämä kelkka. Ryhdytään rakentamaan aidosti vakaata pohjaa ja taloudellisesti kestävämpää työelämää – sopien, ei repien.

 

Jesse Koivukoski

Chairperson

044 505 5612

jesse.koivukoski@tradenomiopiskelijat.fi

Advocacy team | Stakeholder group work & influencing

Lisää aiheesta: Work life

BLOG: Let's hold on to work life relevance of universities of applied sciences

Students are top experts in the working life of the future. If we want our universities of applied sciences to graduate even more competent workers, we must take care of the work-life connections between studies!

Lue lisää

Greetings from the new chairperson

An inaugural meeting was also held over the weekend to decide on the project and regional responsibilities of the new board.

Lue lisää

Blog: Tips for the security of your future!

Now, during the Black Weeks campaign, we will be highlighting the benefits of Black membership. So you should follow Students of Business and Technology on Instagram and Facebook!

Lue lisää