Äänestyslaput kouraan ja annetaan nuorille päätöksentekovastuu

8.4.2019

Vaalikuhina on tällä hetkellä parhaimmillaan ja olenkin ylpeänä seurannut, miten aktiivisesti erilaiset opiskelijajärjestöt ovat tehneet vaalivaikuttamista ympäri Suomea. Ilmastolakko, maksuton toinen aste…rohkeat ja avarakatseiset nuoret ovat päättäneet ottaa härkää sarvista.

Mutta miksi pitäisi kiinnostaa? Ketä sen nuoren alle kolmekymppisen vielä identiteettiään etsivän pian valmistuvan ja työpaikastaan huolta kantavan pitäisi äänestää? Äänioikeus saattaa nuorella jäädä käyttämättä, koska sopivaa ehdokasta ei tahdo löytyä. Heitänkin tässä nyt vinkkejä, miten nuori voisi ehdokkaansa valita.

Äänestäisinkö nuorta ehdokasta? Viime vaaleissa valituista 200 kansanedustajista vain 7% olivat alle 30-vuotiaita. Keski-ikä oli noin 47,3 vuotta. Pistää miettimään, että ovatko nallekarkit ihan tasan. Tällä hetkellä usko siihen, että nuorten vaikutusvaltainen asema on vaakalaudalla. Meillä on kuitenkin osaamista, intoa ja avarakatseisuutta. Nuorilta myös odotetaan ottavan vastuuta tulevaisuuden ”isoista norsuista” kuten ilmastonmuutoksesta, koulutuksen parantamisesta, pirstaloituneista työmarkkinoista ja mitä näitä nyt on. Tehdään näin ja otetaan se vastuu. Tutustu siis nuoriin ehdokkaisiin.

Puolueen valitsemisen? Ääni voi jäädä senkin vuoksi käyttämättä, että mikään puolue ei vastaa täysin kaikkia omia arvoja. Ainakin tämän murheenkryynin kanssa painin itsekin. Kannustankin mediamylläyksen seuraamisen sijaan tutustumaan eri puolueiden ja varsinkin näin opiskelijana poliittisten opiskelijajärjestöjen poliittisiin ohjelmiin ja vertaamaan niitä omiin tulevaisuuden haaveisiin. Twitterkuhinan seuraaminen on toki hauskaa ja tyydyttää yhtä paljon kuin aamuhesarin lukeminen, mutta linjapaperit sen näyttävät, mitä kukin puolue haluaa saada aikaseksi. Muista kuitenkin se, että annat äänesi ehdokkaalle. Haluat juuri tämän ehdokkaan ajavan niitä asioita, jotka ovat itsellesi tärkeitä. Tämän edustama puolue ei kuitenkaan ristiinnaulitse sinua mihinkään.

Vinkit siis tiivistettynä:
1. Usko nuoriin. Tutustu nuoriin ehdokkaisiin.
2. Tutustu poliittisiin ohjelmiin
3. Jätä stressi taakse puoleen valinnasta