BLOGI: Matalalla roikkuva omena on poimittu - opintotuen tulorajojen nosto

23.4.2022

Opintotukien tulorajojen nostaminen on ollut monien opiskelija- ja nuorisojärjestöjen pitkäaikainen tavoite. Nykyinen malli on rankaissut aivan liian pitkään hyvinkin pienillä tuloilla eläviä opiskelijoita, jotka pyrkivät koulutuksen ohella saamaan omalta alalta työkokemusta. Me opiskelijat tiedämme hyvin, että pelkästään koulutuksella ja kävelemällä työpaikalle töitä ei vain saa. Vaaditaan lisäksi työkokemusta, jonka hankkimisen haittana aivan liian matalalla olevat opintotukien tulorajat ovat olleet. 

Viime vuonna hallitus päätti opintotukien tulorajojen nostamisesta määräaikaisena vuodeksi, joka oli tietysti hieno ensiaskel oikeaan suuntaan. Opiskelija- ja nuorisojärjestöt olivat syystäkin tähän vain puoliksi tyytyväisiä. Vuosi on purkkapaikka, kun vaaditaan pysyvää muutosta. Hallitus vihdoin poimi tämän matalalla roikkuvan omenan, joka parantaa työllisyyttä, lisää ihmisten käytettävissä olevia rahoja ja kaiken lisäksi on Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan valtiontaloudelle lievästi positiivinen tai budjettineutraali. 

Suomen tulevaisuuden kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että Suomen korkeakouluista valmistuu asiantuntevia työntekijöitä valmiina työelämään. Nyt tullut hallituksen pysyvä 50 prosentin korotus opiskelijoiden tulorajoihin on erittäin tervetullut ja oikeasuhtainen korotus, koska tätä korotusta ennen tulorajoja oli korotettu 25 vuoden aikana vain kolme kertaa: 1998, 2008 ja 2020. Moni voi pohtia onko korotus liian suuri, mutta nyt tämä vastaa vain tilannetta, jossa tulorajat olisivat seuranneet ansiotason kehitystä. Nyt me opiskelijat saamme jatkossa tehdä yhtä paljon töitä kuin 90-luvulla opiskelleet. 

Blogin on kirjoittanut Paavo Koho, lääketieteen opiskelija Oulusta.

Sähköposti: Koho.paavo@gmail.com

Instagram: paavokkoho