Blogi: Opiskelijoiden toimeentulo ja jaksaminen huolestuttaa

18.9.2020

Kuinka usein joudut opiskelijana miettimään sitä, riittävätkö rahasi arjessa? Danskebank kysyi tätä opiskelijoilta yhdessä Akavan kanssa toteutetussa Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksessa. Tutkimuksen tulokset julkaistiin elokuun lopulla. Tutkimuksen mukaan useampi kuin joka kolmas opiskelijoista joutuu miettimään vähintään viikoittain rahojensa riittävyyttä.

Suomessa on onneksi tukijärjestelmä, joka mahdollistaa opinnot niin, että vähintäänkin lainaa nostamalla tulee toimeen, jos haluaa rauhassa keskittyä opintoihinsa. Reilu kolmen vuoden tutkinto on kuitenkin pitkä aika laskea senttejä joka kuun lopussa, sekä stressata mahdollisia yllättäviä, suurempia menoja. Töissä käyminen opintojen ohella onkin monelle välttämätöntä. Vaikka molempien yhteensovittaminen voi olla raskasta, arki ei ainakaan helpotu epävakaan henkilökohtaisen talouden vuoksi.

Välillä tuntuu jopa siltä, että opiskelijan on tehtävä valinta rahan ja jaksamisen välillä. Jaksaminen voi tuntua vaikealta, kun aika menee opiskelun ja töiden vuorotteluun. Taloudellinen mielenrauha -tutkimuksesta paljastui, että verrattuna muuhun väestöön opiskelijat eivät koe merkittävästi enempää huolta rahojensa riittävyydestä. Veikkaan, että se muu osa väestöstä, joka joutuu huolehtimaan rahojen riittävyydestä usein, saa kuitenkin nauttia useammin vapaista arki-illoista ja viikonlopuista – tai jopa lomista.

Yksi asia, mikä monia työssä käyviä opiskelijoita omassa taloudessa huolettaa, on tukikuukausien riittävyys. Samaan alkaa valmistuminen ja sen aiheuttama paine stressaamaan, minkä lisäksi opintojen loppua kohden alkaa niiden työmääräkin kasvaa. Onkin huolestuttavaa, että tukikuukausia ehdotetaan Valtionvarainministeriön puolesta vähennettävän nyt vielä niin, että joustovaraa on entistä vähemmän. Eikö näistä stressiä aiheuttavista tekijöistä parikin voisi jo riittää?

Tämä saakin miettimään, että entä jos opintojen loppuvaiheessa tai valmistuttua ei enää huolehdikaan rahojensa riittävyydestä, vaan siitä, kuinka jaksaa vielä tulevaisuudessakin ansaita rahansa niin, että ne riittävät?

Politbyroo-podcastissa kerrottiin pari viikkoa sitten, että esimerkiksi palvelualoilla 70 %:ssa yrityksistä on vain vähän töitä työntekijöille, joilla on matala koulutusaste. Näyttää siis olevan tärkeää, että yhteiskuntamme saa jatkossakin esimerkiksi juuri korkeakoulutettuja työntekijöitä. Mitkä toimet ovat niitä, joilla saamme pidettyä korkeakoulutuksen oikeasti houkuttelevana ja sellaisena, että se tuottaa työkykyisiä tulevaisuuden asiantuntijoita?