BLOGI: Sinun äänelläsi on vaikutus!

23.3.2023

Viimeiset kuukaudet, uutisten otsikot ja TikTok-videot ovat täynnä tätä. Niin mitä? No, eduskuntavaaleja tietenkin.

Eduskuntavaalit ovat polttava puheenaihe päivästä toiseen ihan syystäkin. Jälleen yksi neljän vuoden päättäjien sykli tulee päätökseen ja uudet päättäjät valitaan. Uusien päättäjien valinnalla on suuri merkitys siinä, millainen yhteiskunnastamme ja maastamme uudelleen muodostuu tulevien vuosien aikana. Sen takia jokaisen, myös sinun, äänelläsi on merkitystä, sillä yksikin ääni voi ratkaista tulevaisuutemme suunnan. 

Vaaleissa äänestäminen ja vaalit ylipäätään voivat aiheuttaa harmaita hiuksia, jos politiikka ei ole itselle niin tuttua. Eduskunnan tehtävät voivat myös olla epäselviä eikä siten vaikuttaminen sen muodostumiseen kiinnosta. Lyhyesti sanottuna; eduskunnassa istuu 200 kansanedustajaa, joiden keskeisin tehtävä on säätää lakeja, päättää talousarviosta ja valvoa sen noudattamista, käyttää toimivaltaa kansainvälisissä asioissa sekä valita uusi maamme hallituksen pääministeri. Se, mikä meitä opiskelijoita tulisi eritoten kiinnostaa uusien päättäjien mielipiteissä, on esimerkiksi koulutuksesta leikkaaminen, opintorahan korotus, koulutuksen lisärahoitus sekä kansainvälisten opiskelijoiden lukukausimaksut. 

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa 18-34-vuotiaista 59 % käytti äänioikeuttaan. Tämä luku ei riitä, eikä se myöskään muutu, jos emme yhdistä voimiamme ja suuntaa kohti ääniuurnia. Yleisin syy jättää äänestäminen välistä on hyvin yleinen; oman ehdokkaan tai puolueen löytäminen on hankalaa, mikä on täysin ymmärrettävää. Olen itsekin nuorempana pohtinut omaa puoluesuuntautumistani sekä ehdokkaan valintaa vaaleista toisiin. Helpoin tapa valita oman äänensä saava ehdokas, on tehdä eri medioiden vaalikoneita. Voin itsekin todeta, että vaalikoneita on tullut vuosien aikana koluttua läpi useampia sekä kerättyä itsenäisesti tietoa verkosta. Miksi? Koska halusin vaikuttaa, käyttää äänioikeuttani ja uskoa, että sillä on aidosti merkitystä - koska sillä on.

Ehdokkaan valinta ei välttämättä ole helppoa, mutta tulevaisuuden nimissä, se on tärkeä tehdä. Suomessa ääni menee lopulta aina puolueelle, joten kannattaa katsoa minkä puolueen aatteet kohtaavat omien kanssa. Jos jaksaminen on vähäistä, mutta haluat vaikuttaa, voit napata vaikka opiskelija-statuksella olevan ehdokkaan valitsemastasi puolueesta. Tärkeintä on, että äänestät. 

Suomen perustuslaki sanoo, että valta kuuluu kansalle. Tällöin myös vallan tulee näyttää kansaltaan; nuoria, vanhoja, konkareita ja untuvikkoja, opiskelijoita, eri alan ammattilaisia, kotiäitejä- ja isiä, tummia ja vaaleita ja niin edelleen. Eduskunta tarvitsee myös meitä nuoria päättäjiä, jotka osaavat ajatella yhteiskuntamme kohtaloa huomista pidemmälle. 

Käytä siis äänioikeutesi ja täytä kansalaisvelvollisuus. Äänestää voi myös yhdessä eli ota vaikka kaveri kainaloon ja suunnatkaa äänestyspisteelle yhdessä. Tilannetta ei tarvitse jännittää, sillä ohjeet ovat paikan päällä hyvin selkeät. Minä, ja me Tradenomiopiskelijat äänestetään, joten äänestä sinäkin ja vaikutetaan yhdessä paremman huomisen puolesta!

Aikataulut eduskuntavaaleissa:
Ennakkoäänestys kotimaassa: ke-ti 22.-28.3.
Ennakkoäänestys ulkomailla: ke-la 22.-25.3.
Vaalipäivän äänestys: su 2.4. klo 9-20
Tulosten vahvistaminen: ke 5.4.

Etsi ehdokkaasi vaalikoneista:

Lähimmät ennakkoäänestyspaikat löydät täältä. 

Annika Väänänen

Puheenjohtaja

044 283 5679

annika.vaananen@tradenomiopiskelijat.fi