Miten myyntikilpailuun valmentaudutaan?

21.4.2017

Osallistuin keväällä myyntivalmennus -nimiselle kurssille osana opintojani Turun ammattikorkeakoulussa. Kurssilla opiskelijat harjoittelevat myyntitaitoja käymällä simuloituja myyntineuvotteluja. Kurssi toimii samanaikaisesti myös valmennuksen Best Seller -myyntikilpailulle, jonne etevimmät opiskelijat valitaan edustamaan Turun ammattikorkeakoulua.

Ennen kurssin alkua olin hieman ennakkoluuloinen kurssia kohtaan, enkä ollut varma pitäisinkö siitä, sillä tiesin että kurssilla joutuisi menemään oman mukavuusalueensa ulkopuolelle, sekä esiintymään luokalle. Kurssin edetessä kävi kuitenkin ilmi, että esiintyminen ei enää myöhemmin tuntunutkaan pahalta ja sain poistettua omaa esiintymisjännitystä. Myös hyödyllisiä myyntitaitoja tarttui mukaan kurssin aikana. Lisäksi oma kokonaiskuva siitä mitä myyntityö on ja mitä myyjän tulee asiakaskohtaamisessa pyrkiä saavuttamaan alkoi hahmottua mielessäni, vaikka tilanteet olivatkin lavastettuja.

Myyntikilpailuun lähtevät opiskelijat valittiin luokan kesken järjestetyistä karsinnoista. Varsinaisia kilpailijoita valittiin 5 ja lisäksi vielä yksi varajäsen. Itse en valitettavasti kilpailuun valikoitunut, mutta omasta karsintaryhmästäni, jossa oli siis 6 henkilöä peräti 2 valittiin kilpailijoiksi ja yksi taisi lopulta päätyä varajäseneksi. Tosin kaikki olivat mielestäni karsinnassa todella taitavia ja jokaisen olisi voinut valita kisaamaan. Kaikkiaan olen ollut kuitenkin tyytyväinen, että osallistuin kurssille, vaikka kisapaikka jäi omalta kohdalta saavuttamatta.

Matias Ahonen