Opiskelijakulttuuria vol. 1: Tradenomit Saimaan rannalla

30.11.2021

Lappeenrannan tradenomiopiskelijat – LapTOp ry on vuonna 2005 perustettu paikallisyhdistys, jonka tavoitteena on parantaa Lappeenrannassa tradenomitutkintoa suorittavien opiskelijoiden opiskelijaelämää. Vuosien varrella yhdistykselle on syntynyt useita erilaisia perinteitä, ja kulttuurin kehitykseen on vaikuttanut useat tekijät.

LapTOpin tapahtumakulttuuri noudattaa tietyissä tapahtumissa samaa kaavaa vuodesta toiseen.Vuosittaiset fuksisitsit vaihtuvine teemoineen, grilli-illat ja legendaariset liikennevalobileet ovat hyviä esimerkkejä näistä! Näiden lisäksi yhdistys järjestää useita erilaisia tapahtumia ja tilaisuuksia jäsenistölleen ja pyrkii joka vuosi parantamaan olemassa olevia ja kehittämään uusia tapahtumia! Tapahtumakulttuuri on kasvaessaan saanut myös vaikutteita muun muassa teekkarikulttuurista, sillä Lappeenrannassa ammattikorkeakoulu ja yliopisto sijaitsevat samalla kampuksella Skinnarilassa, noin seitsemän kilometriä kaupungin keskustasta. Kampusalue tunnetaan myös nimellä Skinnarilan Vapaa Valtio (SVV).

Lappeenrantalainen opiskelijakulttuuri tradenomin silmin eroaa muiden suomalaisten kaupunkien kulttuurista vahvasti. Suurin tekijä tähän on yhteistyö muiden paikallisten opiskelijajärjestöjen kanssa niin ammattikorkeakoulun kuin yliopiston saralla, joka myös tunnetaan nimellä Skinnarilan Henki. Yhteiset saunaillat, poikkitieteelliset bileet ja yhteissitsit ovat kaikille opiskelijoille tehty riippumatta siitä, mitä kukakin opiskelee. Wapun aikaan myös kampusalueella sijaitsevilla nuotioilla eli ”notskeilla” juhliminen luo yhteisöllisyyttä lappeenrantalaisten opiskelijoiden kesken. Myös karjalainen ylpeys paistaa vahvasti opiskelijakulttuurissamme, muun muassa sitseillä ja vuosijuhlilla laulamme Karjalaisten laulun aina viimeisenä kappaleena.

Opiskelijakulttuurin vuosittainen kohokohta on Wappu, jota Lappeenrannassa juhlitaan yleensä noin kuukauden verran huhtikuun alusta toukukuun alkuun. Tällöin opiskelijatapahtumia on lähes päivittäin, joista lähes kaikki ovat avoimia jokaiselle opiskelijalle ja opiskelijamieliselle! Skinnarilassa Wappu on opiskelijan parasta aikaa!