Tradenomi- ja insinööriopiskelijat lyttäävät opintotukiselvityksen

1.3.2016

Opetus- ja Kulttuuriministeriön tilaama ja professori Roope Uusitalon tuottama opintotukiselvitys on karmaisevaa luettavaa korkeakouluopiskelijalle. Tutkimus vahvistaa entisestään vallitsevaa käsitystä siitä, että opiskelijan selkänahasta on hyvä ottaa paremman tulevaisuuden nimissä. Insinööriopiskelijaliitto ja Tradenomiopiskelijaliitto TROL näkevät kehityssuunnan hyvin huolestuttavana.

Selvityksen keihäänkärkenä toimii opintotuen siirtäminen lainapainotteisemmaksi. Liittojen mielestä erottelemattoman tulonsiirron muuttaminen lähes välttämättömäksi opintolainaksi on omiaan lisäämään eriarvoisuutta opiskelijoiden keskuudessa: “Lainapainotteisuus tulisi velkaannuttamaan osan opiskelijoista, mikä ei henkilökohtaisella tasolla tai kansantaloudellisestikaan ole kestävä vaihtoehto”, sanoo Tradenomiopiskelijaliiton puheenjohtaja Satu Väike. 

Professori Uusitalo esittää opintojen edistymisvelvoitteen korottamista viidestä kuuteen opintopisteeseen nostettua tukikuukautta kohden. “Edistymisvelvoitteen nostaminen on täysin absurdi tapa kannustaa opiskelijoita päätoimisuuteen. Nykyisellään yhdeksän kuukautta opiskelevan tulee suorittaa 45 opintopistettä. Velvoitteen nosto tuo 54 opintopisteen kahleen, joka tulee rajoittamaan päätoimisen opiskelijan mahdollisuuksia osa-aikaiseen työntekoon ja muuhun valmistumisen jälkeistä työllistymistä edistävään toimintaan opintojen ohella”, Insinööriopiskelijaliiton puheenjohtaja Jarno Välinen toteaa.

Selvityksen uskottavuutta murentaa korkeakoulukentän kuulemisen vähäisyys sekä alempien korkeakoulututkintojen eriarvoistaminen riittämättömän pohjatyön johdosta. Tutkimuksessa oletetaan, että siirtyminen alemmista korkeakoulututkinnoista ylempiin toimisi nykyisellään saumattomasti. Tämän lisäksi esimerkiksi tukikuukausimalli on suunniteltu yliopisto-opinnot edellä, vaikka sen soveltumattomuus amk-opiskelijalle on todettu selvityksessä.  


Lisätietoja:
Jarno Välinen, Insinööriopiskelijaliiton puheenjohtaja, p. 0400 722 721, jarno.valinen@iol.fi
Satu Väike, Tradenomiopiskelijaliitto TROL, puheenjohtaja, p. 040 835 6613, satu.vaike@trol.fi