Työttömyysturva

Mustan tason opiskelijajäsenyyteen sisältyy Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa KOKOn (ent. IAET-kassa) jäsenyys. Kassaan liittyminen edellyttää voimassaolevaa työsuhdetta.

Miksi kassan jäsenyys kannattaa?

Jos jäät työttömäksi, etkä ole työttömyyskassan jäsen, saat Kelalta peruspäivärahaa, joka on  33,66 €/päivä. Kassan jäsenenä saat ansiosidonnaista päivärahaa, joka lasketaan palkan mukaan. Esimerkiksi 2000 euron tuloilla kassasta saamasi päiväraha on n. 58 €/päivä. Ero peruspäivärahaan on huomattava.

Mitä tarkoittaa työssäoloehto?

Ansiosidonnaista päivärahaa saadaksesi sinun tulee täyttää työssäoloehto, joka tarkoittaa sitä, että

  • olet ollut työsuhteessa ja mustan tason jäsenenä vähintään 26 viikkoa (ei tarvitse olla peräkkäisiä viikkoja, vaan esimerkiksi eri kesinä ansaitut viikot lasketaan mukaan)
  • kokoaikatyön palkka on vähintään TES:n mukainen tai 1236 € (vuonna 2020)
  • olet ollut töissä vähintään 18 h/viikko

Monet tradenomiopiskelijat ehtivät kerryttää työssäoloehdon täyteen jo opiskeluaikana, jolloin oikeus ansiopäivärahaan alkaa heti valmistumisen jälkeen, jos työpaikkaa ei löydykään.  Kassan jäsenyys on  fiksu turva työttömyyden varalta.

Työssäoloehtoa ei voi kerryttää takautuvasti aikaisemmin tehdystä työstä, vaan se alkaa kertyä mustan tason opiskelijajäseneksi liittymisestä lähtien. Siksi jäsenlaji kannattaa päivittää mustalle tasolle heti työsuhteen alkaessa. Mustan tason opiskelijajäsenyyden voi pitää voimassa valmistumiseen saakka eli työttömyyskassan jäsenyys on voimassa liittymisestä alkaen pysyvästi, vaikka työsuhde ei jatkuisi yhtäjaksoisesti. Tällä tavoin jo kerrytetyt työviikot säilyvät työttömyyskassassa.

Palkattoman työharjoittelun aikana ei ole mahdollista liittyä työttömyyskassaan.

Päivitä jäsenyytesi mustalle tasolle tästä >>