Työttömyysturva

Mustan tason opiskelijajäsenyyteen sisältyy Korkeasti koulutettujen työttömyyskassa KOKOn jäsenyys. Kassaan liittyminen edellyttää voimassaolevaa työsuhdetta.

Miksi kassan jäsenyys kannattaa?

Jos jäät työttömäksi, etkä ole työttömyyskassan jäsen, saat Kelalta peruspäivärahaa, joka on 37,21 €/päivä. Kassan jäsenenä taas saat ansiosidonnaista päivärahaa, joka lasketaan palkan mukaan. Esimerkiksi 2500 euron kuukausituloilla kassasta saamasi päiväraha on n. 69 €/päivä. Ero Kelan peruspäivärahaan on siis huomattava.

Päätoimiset opiskelijat eivät ole oikeutettuja ansiosidonnaiseen päivärahaan, joten päivärahaa on mahdollista saada vasta valmistumisen jälkeen eikä esimerkiksi tilanteessa, jossa kesätöitä ei löydy. Kassan jäsenyys on ennen kaikkea fiksua varautumista mahdolliseen valmistumisen jälkeiseen työttömyyteen. Monet tradenomiopiskelijat ehtivät kerryttää työssäoloehdon täyteen jo opiskeluaikana, jolloin oikeus ansiopäivärahaan alkaa heti valmistumisen jälkeen, jos työpaikkaa ei löydykään. 

Mitä tarkoittaa työssäoloehto?

Ansiosidonnaista päivärahaa saadaksesi sinun tulee täyttää työssäoloehto, joka tarkoittaa sitä, että

  • olet ollut työsuhteessa ja mustan tason jäsenenä vähintään 26 viikkoa (ei tarvitse olla peräkkäisiä viikkoja, vaan esimerkiksi eri kesinä ansaitut viikot lasketaan mukaan)
  • kokoaikatyön palkka on vähintään TES:n mukainen tai 1331 € (vuonna 2023)
  • olet ollut töissä vähintään 18 h/viikko

Työssäoloehtoa ei voi kerryttää takautuvasti aikaisemmin tehdystä työstä, vaan se alkaa kertyä mustan tason opiskelijajäseneksi liittymisestä lähtien. Siksi jäsenlaji kannattaa päivittää mustalle tasolle heti työsuhteen alkaessa. Mustan tason opiskelijajäsenyyden voi pitää voimassa valmistumiseen saakka eli työttömyyskassan jäsenyys on voimassa liittymisestä alkaen pysyvästi, vaikka työsuhde ei jatkuisi yhtäjaksoisesti. Tällä tavoin jo kerrytetyt työviikot säilyvät työttömyyskassassa.

Palkattoman työharjoittelun aikana ei ole mahdollista liittyä työttömyyskassaan.

Päivitä jäsenyytesi mustalle tasolle tästä >>


Kysyttävää työttömyysturvasta? Ota yhteyttä työttömyysturvaneuvontaamme!

tyottomyysturva@tradenomi.fi
p. 020 155 8800