Blogi: Mitä kuntavaalit merkitsevät opiskelijalle?

19.5.2021 | Laki

Aurinko paistaa, linnut laulaa ja allergiaoireet vaivaa. Kesä on selkeästi alkamassa. Alkava kesä tuo poikkeuksellisesti tänä vuonna mukanaan myös vaalikampanjoita, tienvarsimainoksia sekä postin tuomia ehdokasmainoksia. Suomen yhdet tärkeimmistä vaaleista, ellei tärkeimmät, käydään tänä vuonna poikkeuksellisesti kesäkuussa. Tarkemmin sanottuna, kuntavaalit pidetään 13. kesäkuuta. 

Miksi kuntavaalit ovat merkittävä asia meille opiskelijoille? Kaikista Suomessa käytävistä vaaleista juuri kuntavaalit vaikuttavat eniten ja näkyvimmin yksittäisen ihmisen elämään. Kunnanvaltuustot vaikuttavat moniin ihmisten elämässä päivittäin näkyviin asioihin. Erityisesti meitä opiskelijoita kiinnostavia aiheita ovat esimerkiksi julkinen liikenne sekä kohtuuhintainen asuminen. On hyvä myös muistaa, että kunnat omistavat suurimman osan Suomen ammattikorkeakouluista. Kunnat siis osaltaan myös vaikuttavat ammattikorkeakoulujen toimintaan omistajaohjauksen kautta. Kuntavaalit ovatkin siis loistava paikka vaikuttaa juuri sinun elämääsi ja ympäristöösi. 

Edellisten kuntavaalien äänestysprosentti oli 58,9 prosenttia kaikista äänioikeutetuista. Valitettavasti kuitenkin nuorten äänestysprosentti jäi melko alhaiseksi, vain 35,0 prosenttiin kaikista 18–24 vuotiaista äänioikeutetuista. Haluaisinkin tällä tekstillä rohkaista kaikkia nuoria osallistumaan kuntavaaleihin äänestämällä. 

Kun nuorilta kysytään, miksi he eivät ole äänestäneet vaaleissa, nousee yksi vastaus selkeästi ylitse muiden. Oman ehdokkaan tai puolueen löytäminen on hankalaa. Tämä on varmasti täysin totta. Poliittinen kenttä on todella monimutkainen kokonaisuus ja alan asiantuntijoillakin on välillä haasteita pysyä kartalla siitä, mitä milloinkin tapahtuu. Onneksi nykyään tämän poliittisen kentän läpi luovimiseen on loistavia apuvälineitä. Erityisesti vaalikoneet ovat loistavia työkaluja oman ehdokkaan löytämiseen. Vaalikoneet antavat sinulle mahdollisuuden selvittää omaa arvomaailmaasi lähimpänä olevat ehdokkaat. Jo muutaman eri vaalikoneen jälkeen alkaa muodostumaan selkeä kuva siitä, ketkä ehdokkaat voisivat olla sopivia vaihtoehtoja juuri sinulle.

Näin nuorten näkökulmasta olisikin erityisen tärkeää, että valtuustoihin ympäri maata valittaisiin juuri nuorille tärkeitä asioita ajavia valtuutettuja, kehittämään kuntia kohti tulevaisuutta. Näin varmistetaan nuorten äänen kuuluminen, kun kunnissa tehdään päätöksiä, jotka vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Me nuoret kuitenkin olemme ne, jotka tulevaisuuden kunnissa elävät ja asuvat. 

Haluankin nyt haastaa teidän kaikki äänestämään kuntavaaleissa 2021! Näytetään kaikille, että nuoret ovat todellakin kiinnostuneita yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja haluavat olla osana luomassa parempaa tulevaisuutta meille kaikille!

Jere Liitiäinen
Tradenomiopiskelijoiden puheenjohtaja 2021

Jere Liitiäinen

Puheenjohtaja

040 843 0886

jere.liitiainen@tradenomiopiskelijat.fi

Lisää aiheesta: Laki

Kuinka monta määräaikaista työsuhdetta voi solmia peräkkäin?

Kuinka monta määräaikaista työsopimusta voi olla peräkkäin? Juristimme vastaa.

Lue lisää