Vuoden Tradenomiopiskelija Aleksi Oinonen: ”Markkinoinnissa vetää puoleensa se, ettei koskaan tule valmista”

22.12.2022 | Uratarinat

Teksti: Pi Mäkilä Kuvat: Riikka Hurri


Vuoden Tradenomiopiskelija Aleksi Oinonen on viittä vaille valmis tradenomi, joka janoaa jo työkokemusta oman alan töiden parissa.

Kun Aleksi Oinonen, 22, astelee työharjoittelupaikkansa ovelle tammikuun alussa, hän voi tehdä sen varmoin jaloin. Joensuulaisella Oinosella on takanaan kolmen vuoden tradenomiopinnot Karelia-ammattikorkeakoulussa, ja työharjoittelun lisäksi edessä siintää enää opintoihin opinnäytetyön työstäminen.

– Myynnin ja markkinoinnin tradenomiopinnot ovat vastanneet hyvin odotuksiani. Aluksi opinnot tuntuivat aika simppeleiltä, mutta mitä pidemmälle ne ovat edenneet, olen oppinut sen, ettei myynnin ja markkinoinnin maailmassa vallitse mitään absoluuttisia totuuksia. Aina riittää uutta opeteltavaa. Sen oivaltaminen on ollut tosi kiinnostavaa, Oinonen kertoo. Koska opeteltavaa riittää, uuden oppimisesta ja markkinointimaailman seuraamisesta on tullut Oinoselle vaivihkaa tietynlainen elämäntapa.

– Seuraan esimerkiksi sosiaalista mediaa nykyisin ihan eri tavalla kuin aiemmin. Mainonta ja markkinointi on iso osa sitä. Huomaan, että analysoin sitä tyyliä, jolla markkinointia tehdään, kun katson videoita vaikka YouTubesta tai TikTokista. Lisäksi olen alkanut puolivahingossa katsoa myös oman alan informatiivista sisältöä ihan huvikseni, Oinonen sanoo. Vaikka Oinonen on opiskellut myös myyntiä, erityisesti markkinoinnin maailma vetää häntä puoleensa.

– Markkinointi vaikuttaa niin moneen asiaan. Myyntitöitä tein jo ennen tradenomiopintoja, kun työskentelin huonekaluliikkeessä, joten myynti oli minulle aiheena hieman ennalta tuttu. Markkinoinnissa on tosi laaja spektri, mitä kaikkea sen parissa voi tehdä. Lisäksi se, että markkinointimaailma muuttuu koko ajan, on tosi kiinnostavaa, Oinonen kertoo.

 

Tradenomiopiskelija pääsee heti työn makuun

Oinosen tuleva työharjoittelupaikka on joensuulaisessa mainos- ja painotalo Brandpassa. Sieltä hän toivoo löytävänsä lisää käytännön kokemusta markkinoinnin parissa työskentelyyn – ja kenties myös aiheen opinnäytetyötä varten. Työkokemusta oman alan töiden parissa on toki kertynyt jo tradenomiopintojen alusta saakka. Siksi Oinonen pitää tradenomiopintojen käytännönläheisyyttä vain ja ainoastaan hyvänä asiana.

– Kiinnostuin kaupallisesta alasta jo lukioaikana ja pohdin, suuntaisinko ammattikorkeakouluun vai kauppakorkeakouluun. Valitsin ammattikorkeakoulun, koska tiesin, että pääsisin jo opiskeluaikana tekemään töitä erilaisten projektien parissa, Oinonen kertoo. Parasta opinnoissa on ollut se, että projektit on toteutettu olemassa olevien, aitojen yritysten kanssa.

– Projekteja ja erilaisia hankkeita on ollut tosi paljon alusta saakka. Yliopistomaailmassa olisi pitänyt varmasti tehdä enemmän tutkimustyötä, täällä pääsin heti työn makuun. Toisaalta ammattikorkeakoulussa se, miten paljon tutkimuksiin perehtyy, on tosi paljon itsestä ja omista kiinnostuksenkohteista kiinni, hän pohtii.

Oinosen mukaan erilaisten projektien toteuttaminen on ollut valtavan kiinnostavaa.

– Saimme esimerkiksi juuri valmiiksi parin kunnan ja muutaman eri teollisuusalueen markkinointiviestinnän kehittämiseen liittyvän hankkeen. Paketti oli tosi laaja, ja markkinointia ja mainontaa tuli pohdittua sen parissa hyvin monesta eri näkökulmasta. Tehtävä oli haastava, mutta sen esitteleminen asiakkaalle oli tosi palkitsevaa, Oinonen kertoo.

 

Jatkuvaa oppimista

”Tradenomiopintoihin on kuulunut tosi monipuolista kaikenlaista, eikä mikään osa-alue ole jäänyt ohueksi. Samalla tiedän, että opinnot antavat tavallaan vain pintaraapaisun markkinoinnin maailmasta", Vuoden Tradenomiopiskeija Aleksi Oinonen sanoo.

”Tradenomiopintoihin on kuulunut tosi monipuolista kaikenlaista, eikä mikään osa-alue ole jäänyt ohueksi. Samalla tiedän, että opinnot antavat tavallaan vain pintaraapaisun markkinoinnin maailmasta", Vuoden Tradenomiopiskeija Aleksi Oinonen sanoo.

Oinonen uskoo, että opintojen parissa saadut onnistumisen kokemukset siivittävät myös uralla eteenpäin, ensin työharjoittelun merkeissä ja lopulta varsinaisessa työelämässä.

– Työelämässä tehtävät projektit, kuten erilaiset kampanjat ja markkinointisuunnitelmat, ovat lopulta aika samanlaisia projekteja kuin tradenomiopintojenkin projektit. Uskon, että tulen sen ansiosta pärjäämään ihan hyvin ja pystyn ammentamaan työelämässä aiemmista kokemuksistani. Toisaalta Oinonen kertoo tiedostavansa hyvin sen, miten paljon opittavaa vielä riittää.

– Tuntuu, etten ole vielä oikein missään valmis, mutta en kuitenkaan usko, että ammattikorkeakoulututkinto voisi tätä enempääkään valmistella työelämään. Meidän opintoihin on kuulunut tosi monipuolista kaikenlaista, eikä mikään osa-alue ole jäänyt ohueksi. Samalla tiedän, että opinnot antavat tavallaan vain pintaraapaisun markkinoinnin maailmasta, Oinonen miettii.

Kun Oinonen saa tutkintotodistuksen käteensä, hän toivoo pääsevänsä jatkamaan oppimista oman alan töiden parissa. Myös ajatus opintojen jatkamisesta kutkuttaa – jossain vaiheessa.

– Maisteriopinnot tai YAMK-tutkinto voisivat olla houkuttelevia vaihtoehtoja, mutta niiden aika ei ole vielä. Haluan ensin kartuttaa osaamista ja taitoja työelämässä. Tiedän, että opeteltavaa kyllä riittää, hän sanoo.

 

 

 

 

 3 Nopeaa

Miltä tuntuu olla Vuoden Tradenomiopiskelija?
Olin suoraan sanottuna tosi yllättynyt tunnustuksesta. Olen mielestäni aika tavallinen perusjamppa ja ajattelin, että tällainen tunnustus menisi jollekin todella aktiiviselle opiskelijalle, joka elää ja hengittää koulumaailmaa. Yllätys oli kyllä tosi mieluinen.

Miten suhtaudut opiskelijatoimintaan?
En ole kovinkaan aktiivinen, vaikka toki olen osallistunut esimerkiksi Tradenologiaan ja verkostoitunut siellä rennoissa merkeissä muiden tradenomiopiskelijoiden kanssa. Pidän siitä, että tradenomiopiskelijoille on tarjolla kaikenlaista toimintaa ja erilaisia mahdollisuuksia. Niistä voi sitten poimia omien kiinnostuksenkohteiden mukaan itselle sopivaa tekemistä.

Mitä teet vapaa-ajalla?
Tykkään urheilusta ja liikun paljon. Pelaan esimerkiksi jääkiekkoa ja padelia. Lisäksi harrastan musiikkia. Rumpuja olen soittanut pienestä saakka, ja kotoa löytyy myös pari kitaraa. Teen jonkin verran musiikkia myös tietokoneella.


Tunnustusta muiden tsemppaamisesta ja opintomenestyksestä

Aleksi Oinonen valittiin Vuoden Tradenomiopiskelijaksi opiskelijoiden vuosijuhlassa joulukuun alussa. Oinonen palkittiin, sillä hän on opintojen alusta saakka auttanut ja tsempannut muita vuosikurssinsa opiskelijoita. Oinonen on innostunut opinnoistaan, ja tämä näkyy myös hänen arvosanoissaan. Oinosta kuvaillaan ihmisenä positiiviseksi, poikkeuksellisen ihmisläheiseksi ja aidosti ystävälliseksi. Vuoden Tradenomiopiskelija valitaan, sillä Tradenomit haluaa palkita tradenomien joukosta yksilöitä, jotka ovat omassa yhteisössään olleet luomassa Maailman parasta työelämää ja nostamassa tradenomien profiilia. Vuoden Tradenomiopiskelijan valinnassa painottui ryhmähengen luominen omassa opiskelijayhteisössä ja muiden tsemppaaminen. Lisäksi omissa opinnoissaan menestyminen otettiin huomioon.

Lisää aiheesta: Uratarinat

Opiskelijasta ammattilaiseksi – häikäiseekö tulevaisuus vai onko epävarmuuden pimeys pelottava?

MeriSade Kuusela valmistuu ammattikorkeakoulusta vuotta ennen tavoiteajan täyttymistä ja hänellä on jo selvät suunnitelmat tulevaisuuden varalle, mutta millainen matka opiskelijasta ammattilaiseksi on ollut?

Lue lisää