Yrittäjäksi jo opiskeluaikana

9.12.2021 | Ura

Yrittäjyyden kokeileminen opiskeluaikana antaa hyödyllisiä taitoja, käytännön kokemusta ja valmiuksia päätoimiseen yrittäjyyteen. Yrittäjämäisen asenteen kehittämisestä on hyötyä, vaikka ei yrittäjäksi lopulta päätyisikään.

Riku Keihäsniemi, 28, ei ollut koskaan ajatellut ryhtyä yrittäjäksi. Mutta niin vain kävi, että tradenomiopintojensa puolivälissä hän pyöritti vaatealan verkkokauppaa kotoaan kaksiosta seurustelukumppaninsa, nykyisen puolisonsa Eeva Geierin kanssa. 

– Meidän piti perustaa kuvitteellinen verkkokauppa koulun verkkokauppakurssilla. Tuli mieleen, miksi emme kokeilisi oikeaa verkkokauppaa. Muoti ja vaatteet kiinnostivat molempia, joten lähdimme kehittelemään ideaa, hän kertoo. 

Tukea ja sparrausta he saivat yrittäjyyskurssilta, jossa hiottiin liiketoimintasuunnitelmia ja yritysideoita porukalla paremmiksi.

Riku Keihäsniemen mielestä yrittämisessä parasta on vapaus päättää miten, koska ja missä tekee työnsä.

Riku Keihäsniemen mielestä yrittämisessä parasta on vapaus päättää miten, koska ja missä tekee työnsä.

– Jyväskylän ammattikorkeakoulussa kannustetaan opiskelijoita vahvasti yrittäjyyteen. Itse en valinnut opinnoista mitään tiettyä kärkeä, vaan kokosin kursseja oman mielenkiintoni mukaan: verkkokauppaa, markkinointia, brändäystä, Keihäsniemi sanoo.

Keväällä 2016 sopivat yhteistyökumppanit olivat löytyneet ja RIVA Clothing Oy polkaisi liiketoimintansa käyntiin. Alkutaival ei ollut helppo.

– Meillä ei ollut aiempaa kokemusta vaatealasta eikä verkkokaupan rakentamisesta. Markkinointibudjettimme oli olematon. Hoidimme markkinoinnin sosiaalisen median ja omien verkostojemme kautta. Meillä ei ollut myöskään rahaa teetättää myytäviä vaatteita itse, Keihäsniemi kertoo.

Nuoret yrittäjät ostivat vaatteet maahantuojalta, ompelivat RIVA-merkin omin käsin jokaisen paidan helmaan ja uurastivat usein yön pikkutunneille asti. Lopulta heillä oli toimiva verkkokauppa. Ensimmäisen viikonlopun aikana tuore yritys sai viitisenkymmentä tilausta. Se tuntui mielettömän hienolta.

Asiakaspalaute on kullanarvoista yritysideaa kehittäessä

Keihäsniemen mielestä yrittäjyyttä kannattaa kokeilla opiskeluaikana. Riskit ovat pienemmät kuin valmistumisen jälkeen ja harjoittelun ja opinnäytetyön voi tehdä omalle yritykselle. Tukea ja uusia näkökulmia yrittäjyyden polulle saa esimerkiksi korkeakoulujen yhteydessä toimivista yrityshautomoista.

Samoilla linjoilla on Haaga-Helian innovaatioympäristöjen, kuten StartUp Schoolin, kehittämisestä vastaava Hannele Mennala.

– Yrittäjämäistä asennetta tarvitaan työelämässä. Sen kehittämisestä on hyötyä, vaikka ei yrittäjäksi päätyisikään, hän toteaa.

Liikkeelle kannattaa lähteä pohtimalla osaamistaan ja vahvuuksiaan.

Nuorten kiinnostus yrittäjyyteen on kasvanut viime vuosina ja yhä useampi haluaa yrittäjäksi. Liikkeelle kannattaa lähteä pohtimalla osaamistaan ja vahvuuksiaan. Jotta menestyisi yrittäjänä, on tuotettava palvelua tai tuotetta, jota muut haluavat ja tarvitsevat. Liikeidean tulisi vastata ainakin kolmeen kysymykseen: mitä myyt, kenelle ja miten? 

– Idea on hyvä, jos siitä on asiakkaille niin paljon hyötyä, että he ovat valmiita maksamaan siitä niin paljon, että voit rakentaa kannattavaa liiketoimintaa, Mennala summaa.

Tavallinen aloittelevan yrittäjän virhe on se, että liikeideaa kehitetään liian pitkään yksin ilman asiakaspalautetta. Ideasta kannattaa keskustella potentiaalisten maksavien asiakkaiden kanssa mahdollisimman varhain. Mitä mieltä he ovat ideasta ja miten he kehittäisivät sitä? 

– Liikeideaa voi testata ensin esimerkiksi kevytyrittäjyyden kautta. Jos idea kantaa ja ura yrittäjänä tuntuu mielekkäältä, voi perustaa oman yrityksen, Mennala sanoo.

Yrittäjyys vie mukanaan

Yrittämistä ja siihen liittyviä riskejä ei kannata pelätä liikaa. Epävarmuus, epäonnistuminen ja jatkuva kehittäminen kuuluvat yrittämiseen. 

Kukaan ei voi keksiä lähtöruudussa niin briljanttia liikeideaa, ettei sitä tarvitsisi kehittää, Mennala toteaa.

Keihäsniemi kumppaneineen kehitteli uusia mallistoja ja kasvatti yritystään kaksi vuotta koulun ohella. Kun he valmistuivat tradenomeiksi, Keihäsniemi ryhtyi täysipäiväiseksi yrittäjäksi. Yritys muutti kotikaksiosta ensimmäiseen omaan, 25 neliömetrin kokoiseen liiketilaan kellarikerrokseen.

– Jos nyt perustaisin yrityksen, en tekisi ihan kaikkea itse. Ulkoistaisin asioita, jotka kokenut ammattilainen hoitaa nopeammin, ja keskittyisin siihen, minkä itse osaan parhaiten, hän sanoo.

Jos nyt perustaisin yrityksen, en tekisi ihan kaikkea itse.

Yrittäjä tarvitsee intohimoa, sitkeyttä ja kunnianhimoa, että jaksaa puurtaa. Työn tulosten näkeminen ja haasteiden ratkaiseminen palkitsevat ja onnistumisen ilo on iso, kun liikeidea lähtee lentoon. Keihäsniemen yrityksen liikevaihto on viisinkertaistunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Myös Geier on siirtynyt työskentelemään yrityksessä täysipäiväisesti. Nyt RIVA Clothingilla on 140 neliömetrin toimitila kivijalkamyymälöineen, työpisteineen ja varastoineen ja he ovat palkanneet ensimmäisen työntekijänsä.

– Meillä on ajatuksena jatkaa tätä niin kauan, kun homma on mieluisaa ja kannattavaa. Tykkään yrittämisestä kuitenkin niin paljon, että minun on vaikea nähdä, että tekisin mitään muuta kuin yrittäisin, Keihäsniemi sanoo.

Haluatko yrittäjäksi? Lähde ketterästi liikkeelle

Mieti, mihin tunnet intohimoa ja missä olet hyvä. Yrittäjyys on hyvä tapa työllistyä ja päästä tekemään sitä, mistä tykkää. Ole innostunut ja usko itseesi - jos et itse usko, ei usko kukaan muukaan.

Hyödynnä verkostojasi ja niiden tarjoamaa tukea liikeidean kehittämisessä. Kartoita korkeakoulusi ja eri asiantuntija- ja opiskelijaverkostojen tuki. Sparrausta voit saada esimerkiksi yrittäjyyskurssilta, yrityshautomosta, mentorilta ja vaikkapa tradenomiopiskelijoiden paikallisyhdistyksestä. Kannattaa muistaa myös Tradenomien jäsenetuihin kuuluva henkilökohtainen yrittäjyyssparraus.

Aloita alustavalla idealla, jota kehität saamasi asiakaspalautteen pohjalta. Haistele markkinoiden trendejä ja kehityssuuntia. Uskalla yrittää, älä pelkää epäonnistumista. Yrittäjyys haastaa, mutta myös opettaa ja palkitsee.

Toimitko yrittäjänä? Liity yrittäjäjäseneksi!

Yrittäjäjäsenenä saat käyttöösi mm. Yrittäjien laajan palvelupaketin, joka sisältää samat edut kuin Suomen Yrittäjien jäsenyys. Lisäksi voit hyödyntää Tradenomien koulutukset ja yrittäjyyssparrauksen. 

Päivitä jäsenyytesi yrittäjäsenyyteen!


Teksti: Pirkko Tuominen
Kuvat: Mikko Vähäniitty

Lisää aiheesta: Ura

Matka osaamisesta unelmiin.

Blogitekstissä on kerrottu minkä laista tukea Tradenomit tarjoavat matkalla osaamisesta unelmiin.

Lue lisää

Valmistumisen kynnyksellä: Pelot, odotukset ja keinot selvitä elämänmuutoksen haasteista

Valmistumista voidaan jarrutella, koska opiskelijaelämä tuntuu tutulta ja turvalliselta työelämään verrattuna. Työelämä saattaa näyttäytyä opiskelijalle kuormittavana ja arvaamattomana. Valmistumisahdistus kanavoituu usein opinnäytetöiden tekemisen tai viimeisten kurssien suorittamisen lykkääntymiseen. Valmistumiseen liittyvät vaikeatkin tunteet kannattaa ottaa puheeksi.

Lue lisää

Opiskelijavaihtoon kannattaa lähteä avoimin mielin

Opiskelijavaihdossa voi sattua ja tapahtua. Tämän sai kokea myös Espanjan Cordobassa toisen opiskeluvuoden kevätlukukauden viettänyt Mea Nguyen. Matkaan kannattaa lähteä vastaanottavaisena, sillä vaihtojakson tuomat hyödyt kantavat pitkälle työelämään. Vaihdossa tapaa uusia ystäviä ympäri maailmaa ja paineensietokyky kasvaa.

Lue lisää

Verkostoituminen lähtee vastavuoroisuudesta

Kuinka verkostoitua? Verkostojen rakentaminen on pitkäjänteistä työtä, mutta alkuun pääsee helposti lähtemällä tapahtumiin. Verkostojen luominen ei ole magiaa. Kyse on normaalista ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.

Lue lisää

Hyvä työharjoittelu perustuu yhteistyölle

Opintoihin kuuluva työharjoittelujakso antaa sekä opiskelijalle että työnantajalle mahdollisuuden oppia uutta. Harjoittelun aikana on tarkoitus päästä soveltamaan oppimaansa käytäntöön ja kehittyä ammatillisesti. Kerro rohkeasti työnantajalle mitä toivot ja mitä haluat oppia harjoittelun aikana!

Lue lisää