Opiskelu ja työ

Valtaosa tradenomiopiskelijoista tekee töitä opintojensa ohessa. Me autamme opiskelijoita kaikissa työhön ja uraan liittyvissä kysymyksissä ja varmistamme, että tradenomiopiskelijoita kohdellaan työelämässä reilusti.

Työsopimus ja palkka

Monet solmivat opiskeluaikoina ensimmäisen työsopimuksensa. Työsopimus määrittää ne ehdot, joita työsuhteen osapuolten tulee noudattaa. Työsopimus kannattaa laatia mahdollisimman yksityiskohtaisesti, jotta vältytään ongelmilta jälkikäteen. Työsopimukseen sisällytettävät asiat voit tarkistaa täältä

Tradenomiopiskelijoiden jäsenenä voit tarkistuttaa työsopimuksesi ennen allekirjoittamista lakimiehillämme. Kulta- ja Musta-tason jäsenet saavat neuvonnan lisäksi lakimieltä apua erilaisissa työsuhteen ongelmatilanteissa. 

Lakineuvonnan yhteystiedot >>

Moni neuvottelee opiskeluaikoina ensimmäistä kertaa myös palkasta. Palkka määräytyy ensisijaisesti työtehtävien vaativuustason perusteella, mutta oleellisia tekijöitä palkan muodostumisessa ovat myös työntekijän ammatillinen osaaminen ja erityistaidot, joista on hyötyä tehtävässä. 

Jos työkokemusta ei vielä juuri ole tai kokemus on erilaisista tehtävistä, kannattaa palkkaneuvottelussa tuoda esiin seuraavia:

  • koulutuksen tai aiemman työkokemuksen antamat valmiudet hyväksyä uudet tehtävät
  • kiinnostus ko. yritystä ja toimialaa kohtaan
  • koulutuksen tai harrastustoiminnan tuoma erityisosaaminen, josta on työssä hyötyä.

Tukea palkkaneuvotteluihin voi katsoa tradenomiopiskelijoiden ja vastavalmistuneiden palkkasuosituksista. Tradenomiopiskelijoiden jäsenet saavat myös henkilökohtaista ja maksutonta palkkaneuvontaa, jota kannattaa ehdottomasti hyödyntää oikean palkkatason määrittelyssä. 

Urasuunnittelu ja työnhaku

Urasuunnittelu tähtää oman näköisen sekä mielekkään uran luomiseen ja sitä kannattaa tehdä jo opiskeluajoista lähtien. Urasuunnittelu lähtee itsetuntemuksesta. Kun tunnistat omat vahvuutesi ja kiinnostuksen kohteesi, pystyt hakeutumaan tehtäviin, joissa pääset hyödyntämään niitä ja todennäköisesti myös viihdyt. 

Mieti myös, mitä haluat työlläsi saavuttaa? Millainen työ tuntuu merkitykselliseltä? Uskalla unelmoida isosti. Kun olet pohtinut vahvuuksiasi ja unelmiasi, tee toimintasuunnitelma ja toteuta sitä askel kerrallaan. Suunnitelmaan voi kuulua esimerkiksi tiettyjen kurssien suorittaminen, mielekkään harjoittelupaikan löytäminen ja sellaisten taitojen opettelu, jotka vievät sinua lähemmäs unelmiesi työtä. 

Tradenomiopiskelijoiden Musta- ja Kulta-tason jäsenet saavat henkilökohtaista uravalmennusta, jossa keskitytään valitsemaasi aiheeseen. Voit pyytää valmentajan mielipidettä urasuunnitelmistasi, LinkedIn-profiilistasi tai työhakemuksestasi. Saat apua myös omien vahvuuksiesi tunnistamiseen tai vaikkapa työhaastatteluun valmistautumiseen. 

Varaa aika uravalmennukseen >>

Katso tradenomeille suunnattuja työ- ja harjoittelupaikkoja >>

Tukea työnhakuun verkkokursiltamme >> 

Katso videokirjastosta vinkit työnhakuun ja urasuunnitteluun >>


Tutustu myös tradenomiopiskelijan työelämäoppaaseen, joka kokoaa yksiin kansiin hyödylliset urasuunnitteluvinkit sekä selkeän tietopaketin työsuhdeasioista. 

LIITY TRADENOMIOPISKELIJOIHIN TÄSTÄ