Liukuva perhevapaamalli tekee kotihoidon tuesta tarpeettoman

8.3.2017

Perhevapaauudistus on välttämätöntä toteuttaa pikaisesti naisten työmarkkina-aseman kohentamiseksi ja TRAL tuo keskusteluun täysin uuden mallin. Molemmille vanhemmille kiintiöityjen jaksojen lisäksi perheiden käytettävissä olisi vapaasti jaettava vanhempainrahakausi, jonka pituuteen voisi itse vaikuttaa ansiosidonnaista korvaustasoa säätelemällä.

- Mallissamme kummallakin vanhemmalla olisi yhtä pitkät äitiys- ja isyysvapaat. Niiden jälkeen siirryttäisiin liukuvan vanhempainvapaan piiriin, jonka kesto riippuisi korvaustasosta, kertoo yksikönjohtaja Ville-Veikko Rantamaula.

Tradenomiliitto TRALin valmistelema perhevapaamalli lähtee siitä, että molemmille vanhemmille kiintiöidään nykyistä äitiysvapaakautta vastaava 105 arkipäivän osuus. Sen jälkeen kumpi tahansa vanhempi voi jäädä vanhempainvapaalle, jonka kesto riippuu korvaustasosta. Nykyjärjestelmän 70 prosentin korvaustasolla vanhempainvapaan pituus on keskimäärin 140 päivää.

- Vanhempainvapaan kesto olisi noin 95 vuorokautta, jos korvaustaso on 100 prosenttia ansioista, sanoo Rantamaula. – Jos perhe valitsee esimerkiksi korvaustasoksi 40 prosenttia palkasta, olisi vanhempainvapaan pituus kiintiöiden lisäksi lähes 250 päivää, arvioi Rantamaula.

- Malli toisi joustoa perhevapaisiin, edistäisi naisten urakehitystä ja tekisi samalla kotihoidon tuesta tarpeettoman, asiamies Mikko Vieltojärvi sanoo. – Joustavuutta lisää se, että perhevapaita voisi käyttää jaksoissa siihen saakka, kun lapsi täyttää kahdeksan vuotta, Vieltojärvi muistuttaa.

Nykyinen järjestelmä ei kannusta riittävästi isiä pitämään perhevapaita. TRALin esittämän mallin kautta hoitovastuu jakautuisi tasaisemmin isien ja äitien kesken.

Lisätiedot: