TRAL: Työelämän tasa-arvo tarvitsee tekoja, ei puheita

6.3.2015

Vuosikymmenten ajan työelämän tasa-arvo on puhuttanut ja erityisesti näin vaalien alla asia nousee kiihtyvään tahtiin esiin julkisuudessa. Lukuisten tutkimusten ja selvitysten jälkeen on selvää, että valtaosa sukupuolten välisestä palkkaerosta jää edelleen selittämättömäksi tekijäksi. Tradenomien mielestä tulevalla hallituskaudella on viimein aika toimia juhlapuheiden sijaan.

- Erilaisista pienistä toimenpiteistä huolimatta tosiasia on se, että sukupuolten välinen palkkaero on edelleen olemassa. Esimerkiksi tradenomikunnalla palkkaero on jo kymmenen vuotta ollut noin 500 euroa kuukaudessa, toteaa Tradenomiliitto TRAL:n valtuuston puheenjohtaja Tiina Rytky. – Naisille ja miehille on taattava yhdenvertaiset mahdollisuudet edetä urallaan. Se vaatii perhevapaajärjestelmän uudistamista sekä muutoinkin työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen helpottamista, Rytky jatkaa.  

Nykymallilla ei ole saavutettu tulosta, jossa isät käyttäisivät perhevapaita yhtä paljon kuin äidit ja keskeisimpänä syynä tähän useimmiten on isien paremmat tulot. TRAL vaatii perhevapaajärjestelmän kokonaisuudistusta, jossa perhevapaiden kustannukset jakautuisivat nykyistä tasaisemmin sekä vanhempainrahakautta pidennettäisiin nykyisestä. Samassa yhteydessä olisi mahdollista uudistaa myös hoitovapaata.

- Olemme valmiita keskustelemaan erilaisista malleista ja mielestämme työelämän tasa-arvon toteuttaminen on työmarkkinoiden tärkeimpiä kysymyksiä, sanoo hallituksen puheenjohtaja Niko Aaltonen. – Pahin pelkomme on, että aiheesta keskustellaan innokkaasti vaalikentillä, mutta vaalien jälkeen se putoaa pois poliitikkojen agendalta. Kannustammekin jäseniämme selvittämään oman ehdokkaansa kannanotot työelämän tasa-arvoasioihin liittyen, Aaltonen summaa.

Lisätiedot:
Niko Aaltonen, hallituksen puheenjohtaja
p. 040  512 2836

Tiina Rytky, valtuuston puheenjohtaja
p. 040 169 6828

Tradenomiliitto TRAL:n koulutus- ja työelämäkysymyksiä käsittelevät hallitusohjelmatavoitteet löytyvät täältä.