Miksi järjestäytymisestä halutaan rangaista?

15.5.2025 | Work life

Pääministeripuolue kokoomus paljasti viimein todellisen suunnitelmansa koko ay-liikettä vastaan taannoisella hölmöllä kampanjallaan puoliväliriihen päätöksistä. Mediakohua aiheuttaneessa kampanjassa tuotiin esiin esimerkein ansiotuloveron kevennysten vaikutuksia palkansaajiin. Toisessa kuvassa perheen vanhempi oli liiton jäsen ja toinen puolestaan "ei liiton jäsen" Verohyöty järjestäytyneelle henkilölle oli selkeästi pienempi kuin järjestäytymättömän työntekijän. Epäselväksi jäi, oliko järjestäytymätön kuitenkin työttömyyskassan jäsen. Kassankin voinee arvata.

Ilmeisesti Bottalla maltti petti ja kampanja lähti liikkeelle etupellossa, kun vuoden vaihteeseen on vielä pitkä aika. Arvatenkin jatkoa tälle tematiikalle seuraa loppuvuodesta lukuisten edunvalvontajärjestöjen toimesta, kuten vaikkapa Suomen Yrittäjien, Kauppakamarin ja Elinkeinoelämä EK:n suunnalta. Riemua kun palkansaajakentän kurjistamisesta ja järjestäytymisen heikentämisestä on vaikea kätkeä.

Mainittu kampanja ja puoliväliriihen päätökset olivat vain kirsikka kakun päälle koko hallituskautta tahdittaneisiin uudistuksiin. Kaikkien työelämäheikennysten päälle hallitus katsoi vielä tarpeelliseksi antaa koruttoman viestin palkansaajille. Ammattiliittojen verovähennysoikeuden poistaminen on puhtaasti ideologinen valinta. Kaiken huipennukseksi verovähennysoikeuden poisto ei todennäköisesti kohdistu kaikkiin työnantajajärjestöihin.

Näillä toimilla maan hallitus toteuttaa taustatukijoidensa tahtoa yleissitovuudesta ja -korotuksista luopumiseksi. Tämän mission toteuttamiseksi työnantajajärjestöt ovat lobanneet verovähennysoikeuden poistamisen, sillä sen uskotaan heikentävän järjestäytymistä ja sitä kautta johtavan neuvotteluvoiman vähenemiseen.

Asetelma on käsittämätön. Milloin palkansaajat ovat puuttuneet yritysten ja työnantajien järjestäytymiseen? Päinvastoin - olemme aina kannustaneet yrityksiä järjestäytymään, sillä työelämän kehittäminen tarvitsee useamman osapuolen.Tässä kyllä tulee todistettua vanha sananlasku siitä, miten kiittämättömyys on maailman palkka. Ja monelle se olisi konkreettisesti sitä rahapussissakin, ellemme me ammattiliitot olisi neuvotelleet uudet työ- ja virkaehtosopimukset. Alkuperäinen tarjous monessa pöydässä oli pyöreä nolla euroa korotuksiksi, mutta vaikeiden vääntöjen jälkeen seuraavalla kolmivuotiskaudella palkankorotukset ovat keskimäärin 7,8 prosenttia.

 Vaikka verovähennysoikeus poistuisikin, kuvamme näyttää selkeästi järjestäytyneen asiantuntija- ja esihenkilötyötä tekevän saaman hyödyn neuvotelluista palkankorotuksista. Jäsenmaksut kuittautuu helposti tulevan kauden korotuksilla. Kysymys kuuluu, koskeeko neuvotellut korotukset tulevaisuudessa kaikkia palkansaajia vai pelkästään heitä, jotka ovat ammattiliittojen jäseniä?

Palkansaajien ja työnantajien välillä on aina ollut erimielisyyksiä, mutta niistä huolimatta yhteinen näkemys on löydetty - kuten kaveruussuhteessa on tapana. Nyt näyttää siltä, että työnantajia edustavat organisaatiot ovat löytäneet uuden kaverin, joiden kanssa moukaroidaan palkansaajakenttää.

Hallituksen ideologisilla päätöksillä voi olla monia peruuttamattomia seurauksia, joita ei selvästikään ole pohdittu ollenkaan. Työnantajalinnakkeessa ja hallituksessa sietäisi miettiä, voiko työelämää kehittää tulevaisuudessa yksipuolisesti ja vain parlamentaarisen päätöksenteon varassa? Vai olisiko järkevämpää tehdä se edelleen yhdessä palkansaajien kanssa?

Näinä aikoina palkansaaja tarvitsee ammattiliittoa enemmän kuin pitkiin aikoihin. Kylmää kyytiä on luvassa lisää.


 


Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Lakimuutos irtisanomisen helpottamisesta etenee
Mitä työlainsäädännön muutokset oikeasti tarkoittavat?
Irtisanomissuojan heikentäminen passivoi työyhteisöjä
Hallitusohjelman työelämähankkeet etenevät

Ajatuksiamme työelämän kehittämisestä: Maailman paras työelämä ja osaaminen

Tutustu jäsentutkimukseemme täällä!

Etkö ole vielä jäsen? Lue lisää jäsenyydestämme ja liity nyt!

Ville-Veikko Rantamaula

Director

040 832 6682

ville-veikko.rantamaula@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Work life

Professionals of Business and Technology Wants to End Degree-Based Discrimination in Recruitment by Municipalities

Opening specialist positions to all with a suitable higher education degree and ensuring the functionality of employment services transferred to municipalities – those are some of the top goals of Professionals of Business and Technology in the upcoming municipal elections.

Lue lisää

How are BBA graduates doing on the labor market?

According to Akava, the rise in unemployment is not showing signs of a reversal or slowdown. How are BBA graduates doing on the labor market?

Lue lisää

"YAMK" or "maisteri (AMK)"?

YAMK-tutkinto täyttää ensi vuonna jo 20 vuotta, mutta turhan moni kansalainen ei tiedä siitä juuri mitään. Tutkinto on kuitenkin menestynyt ”tutkan alapuolella”, sillä suurin osa tradenomi YAMK-tutkinnon suorittaneista – tai sitä opiskelevista – uskoo tutkinnon edistävän oman osaamisen lisäksi myös työuralla etenemistä.

Lue lisää

Salary negotiations and unemployment security in Finland: How they work and what you need to know

As a member of the Professionals of Business and Technology, you will receive personal salary counseling to help you form a realistic salary request. You also are insured against unemployment and will receive unemployment benefit advice.

Lue lisää

Why collective agreements matter for workers: key benefits and who negotiates them

Why do collective agreements matter for workers? Read the key benefits and who negotiates!

Lue lisää