Armi Murto viihtyy kehittämistehtävissä

22.6.2020 | Uratarinat

Armi Murto on omimmillaan, kun hän saa ajaa yhteiskunnallisia asioita – laadukasta opetusta ja hyvää työelämää.

Tradenomiopintojensa aikana Armi Murto löysi tiensä opiskelijatoimintaan, ja se oli menoa. Ensin hän toimi Arcada-ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan puheenjohtajana ja sitten jo kokopäiväisessä luottamustehtävässä Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOKin puheenjohtajana.

– Sain olla oma itseni ja tehdä merkityksellistä työtä. Puhuin opiskelijoiden tarpeista ja toiveista, toimin heidän sanansaattajanaan. Kun valmistauduin tähän haastatteluun ja pohdin tarinaani, esiin nousi merkityksellisyys. Se on ollut se kantava juttu, Murto sanoo.

Asian huomaa, kun katsoo Murton ansioluetteloa. Hän on työskennellyt monissa järjestöissä, kuten Suomen Yrittäjissä ja luottamustehtävissä. Nyt Murto edistää SAMOKin tavoitteita hallinnollisemmassa tehtävässä toiminnanjohtajana.

Monipuoliset opinnot

Arcadassa Murto opiskeli kansainvälistä liiketoimintaa englanniksi, sillä hän oli käynyt lukion englanniksi.

– Opinnot antoivat hyvän generalistisen pohjan, sillä opin taloudenhoidosta, markkinoinnista, strategiasta ja yritystoiminnasta. Niiden avulla olen pystynyt kehittämään järjestötoimintaa monipuolisesti, Murto kertoo.

Hänen työtehtävänsä ovat polveilleet edunvalvonnasta digitaalisten myynti- ja asiakaspalveluratkaisujen kehittämiseen.

Murto kuvaa opiskeluaikaansa napakympiksi. Hän oppi tuntemaan erilaisia ihmisiä insinööreistä mediatuottajiin ja alkoi ymmärtää erilaisia tapoja toimia ja ajatella. Samalla hänen verkostonsa alkoi kasvaa ja ulottuu nykyään ministeritasolle. Mitä hyötyä siitä on ollut?

– Olen auttanut muita löytämään mieleisiään töitä ja saanut itse työmahdollisuuksia. Olen esimerkiksi tullut rekrytoiduksi Ompeluverkosto-työelämäyhteisön ydinryhmään, joka on kirjoittanut yhdessä työelämän uudistamista käsittelevän kirjan ja perustanut yrityksen.

Ompeluseurassa naiset ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat sparraavat toisiaan työelämäasioissa sosiaalisessa mediassa. Yhteisöön kuuluu peräti 33 000 jäsentä.

”Talk the talk and walk the walk”

Viime vuosina Murto on alkanut hakeutua tilanteisiin, joissa hän pääsee puhumaan ja saa lisäkokemusta esihenkilötyöstä. Ensin hän ryhtyi sparraamaan lähiesihenkilötehtävissä toimivia Tradenomien jäseniä johtajuudesta, ja sitten hän haki SAMOKin toiminnanjohtajaksi.

Murto johtaa seitsemän hengen tiimiä ja tukee opiskelijoista koostuvaa hallitusta työssään. Työtä riittää, sillä samoklaiset tapaavat taajaan päättäjiä ja tekevät muuta vaikuttamistyötä, jotta ammattikorkeakouluopetuksen laatu pysyisi hyvänä. Rahan puute hiertää.

– Olemme huolissamme siitä, miten hyvät eväät opiskelijat saavat työelämään ja miten hyviä työntekijöitä työnantajat saavat. Pienellä Suomella ei ole varaa tinkiä koulutuksesta, Murto painottaa.

Esihenkilötyö on tuntunut luontevalta.

– Pyrin olemaan rento ja empaattinen, mutta jämäkkä pomo, joka tarvittaessa linjaa asiat. Kun taannoin julkaisin johtamisen näkemyksiäni Instagramin stooreissa, moni kertoi huonoista kokemuksistaan ja sanoi, että haluaisi kaltaiseni pomon.

Entä onko esihenkilötyö onnistunut yllättämään?

– Olen alkanut löytää tasapainoa kehittämistyössä. Kun joku havaitsee tarpeen, voin sanoa, etten tiedä ratkaisua ja sitten mietitään yhdessä.

Murtoa ei haittaa, jos työt joskus valtaavat iltoja ja viikonloppuja, sillä hän osaa ottaa aikaa perheelleen ja ystävilleen. Koiran kanssa on myös mukavaa kipaista lenkille ja miettiä, minne tassut joskus tulevaisuudessa vievät – suurempaan organisaatioon esihenkilöksi, paremman työelämän tekijäksi yrittäjänä vai jonnekin ihan muualle.


Julkaistu Tradenomi-lehdessä 2/2020
Teksti: Katja Alanne
Kuva: Roope Permanto

Lisää aiheesta: Uratarinat

Tradenomitutkinto avasi oven unelmatyöhön

Reserviläisliiton toiminnanjohtaja Minna Nenonen johtaa Suomen suurinta maapuolustusjärjestöä. Tradenomitutkinto antoi siivet edetä unelmatyötä kohti. Tradenomitutkinto mahdollisti osaamisen päivittämisen ja verkostoitumisen.

Lue lisää

Yksi meistä: Jaana Komscha-Härkönen

Opintoihin kuuluva työharjoittelu avasi tradenomi Jaana Komscha-Härköselle ovet työelämään. Ylempi amk-tutkinto syvensi osaamista ja avasi ovet yrittämiseen. Yritysidea syntyi työn ja harrastuksen yhdistämisestä. Mitä laulaminen merkitsee Jaanalle?

Lue lisää

Johan Sirén: Voin tehdä työssäni mitä vain, mutta en kaikkea

Pizza Hutin Brand Managerina työskentelevä tradenomi Johan Sirén uskoo ilon ja positiivisen energian kautta tekemiseen niin työssään kuin vapaa-ajallaankin. Miten logistiikka-alan tradenomi päätyi työskentelemään kansainvälisen brändin markkinoinnin parissa? Lue Johanin uratarina.

Lue lisää

Yksi meistä: Peeter-Erik Kiis

Senior Product Specialistina työskentelevä tradenomi Peeter-Erik Kiis lähtee työpäivän päättyessä thainyrkkeilemään. Miten hän kehittää osaamistaan työssään?

Lue lisää

Tietoturvan asiantuntija varautuu yllätyksiin

IT-tradenomi Vuokko Siiskonen työskentelee kyberturvan parissa. Tietojenkäsittelyä opiskellut Vuokko on edennyt kyberturvapalvelupäällikön tehtäviin Elisalle.

Lue lisää