Julkinen sektori

Tradenomien julkisella sektorilla työskentelevien jäsenten palvelussuhteen työehdoista neuvottelee pääsopijajärjestömme Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry. Tradenomeista noin 13 % työskentelee julkisella sektorilla valtion, kunnan, kuntayhtymän, korkeakoulun tai seurakunnan palveluksessa.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO on akavalainen neuvottelujärjestö. Valtakunnallisena pääsopijajärjestönä se neuvottelee julkisen sektorin ja näihin verrattavissa olevien alojen akavalaisten virka- ja työehtosopimukset, joissa sovitaan palkoista ja muista palvelussuhteen ehdoista. JUKOon kuuluu kahdeksan jäsenyhdistystä, joilla on henkilöjäseniä yhteensä runsaat 200 000. JUKOn jäseniä olemme Julkisen sektorin esimiehet ja asiantuntijat JEAn kautta. 

Julkisen sektorin keskeiset työ- ja virkaehtosopimukset ja lisätietoa löydät JUKOn sivuilta.

 

Siirrytkö kunnalta hyvinvointialueen palvelukseen?

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alusta. Jos olet siirtymässä hyvinvointialueen palvelukseen, käythän päivittämässä työpaikkatietosi sekä muut jäsentietosi verkkoasioinnissamme.

Muutos kannattaa käydä päivittämässä jäsentietoihin hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta. Näin pystymme paremmin huolehtimaan edunvalvonnastasi ja välittämään sinulle alaasi koskevaa tietoa. Merkitse nykyinen kunnan tai kuntayhtymän työsuhde päättymään esim. 31.12. ja uusi työsuhde alkamaan 1.1.2023. 

Olemme koonneet alle vastauksia yleisimpiin kysymyksiin henkilöstön siirtymisestä kunnilta hyvinvointialueille.

 

Pieni siirtymäsanasto

Luovuttava työnantaja = kunta ja kuntayhtymät.

Vastaanottava työnantaja = hyvinvointialue ja hyvinvointiyhtymä.

Hyvinvointialue = Itsehallinnollinen hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen järjestämisestä kansalaisille. Hyvinvointialueita on 21. Manner-Suomessa ne vastaavat maantieteellisesti nykyisiä maakuntia muualla kuin Uudellamaalla.

Hyvinvointiyhtymä = Hyvinvointialueet voivat sopia, että ne hoitavat tiettyjä tehtäviä yhdessä. Hyvinvointiyhtymä voi toimia vain tukipalvelujen tuottamiseen liittyvissä tehtävissä, sille ei voi siirtää vastuuta palvelujen järjestämisestä.

Pääsopijajärjestöt = Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty), Sote ry (Tehy, Super, SPAL) ja Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT neuvottelevat virka- ja työehtosopimuksia. Palkansaajien pääsopijajärjestöt edustavat neuvotteluissa eri liittoja ja niiden edustamaa henkilöstä.

Usein kysytyt kysymykset henkilöstön siirtymisestä

Kysymyksiin vastasi JUKOn kuntasektorin neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen. JUKO vastaa osaltaan luottamusmiesten lisäkysymyksiin.

Jäikö sinulla kysyttävää? Ole rohkeasti yhteydessä!

Ota yhteyttä

Harri Westerlund

Erityisasiantuntija, julkinen sektori, luottamusmiestoiminta

040 839 5909

harri.westerlund@tradenomi.fi