Lomautus ja työttömyys

Toimi näin, jos sinut lomautetaan tai jäät työttömäksi.

Hoi Tradenomi – kävikö niin, että jäit työttömäksi?
Kokosimme yhteen listan toimintaohjeita työttömyyden tai lomautuksen varalle. Tsempillä yhdessä eteenpäin!


CHECKLIST TYÖTTÖMÄKSI TAI LOMAUTETUKSI TULLEELLE


1 Aloita ilmoittautumalla työnhakijaksi TE-toimistoon

Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti TE-toimistojen Työmarkkinatori-sivustolla.

Siirry Työmarkkinatoriin >>

 • Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään ensimmäisenä lomautus- tai työttömyyspäivänä. Työnhakua ei voi käynnistää takautuvasti.
 • Työttömyyspäivärahaa voi saada vain sellaiselta ajalta, jolloin työnhaku on ollut voimassa. Jos lomautus järjestetään “pätkissä”, tulee pitää työnhaku voimassa koko sen ajanjakson ajan, jolle lomautuspäiviä sijoitellaan.
 • Omasta yritystoiminnasta (myös kevytyrittäjyydestä tms.) ja keskeneräisistä opinnoista tulee ilmoittaa työnhaun käynnistämisen yhteydessä. TE-toimisto pyytää asiasta tarkempaa selvitystäsi ja selvittää yritystoiminnan tai opiskelun vaikutuksen työttömyyspäivärahaoikeuteesi.
 • Kaikkien työttömyyspäivärahaa hakevien tulee työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä täyttää kohta ”haen kokoaikatyötä”. Tämä koskee myös osittain lomautettuja. 

Lomautetulla ja työttömällä on työnhakuvelvollisuus

 • Laissa säädetty työnhakuvelvollisuus koskee vain vähintään kolme kuukautta lomautettuna olleita. Kokonaan työttömiä työnhakuvelvollisuus koskee työttömyyden alusta lähtien. Työnhakuvelvollisuudesta on kerrottu tarkemmin alla olevissa TE-toimiston ohjeissa.

Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet >>
TE-toimiston ohje lomautetuille >>

 

2 Hae työttömyyspäivärahaa KOKO-kassasta

Siirry KOKO-kassan asiointiin >>

 • Työttömyyskassan maksaman ansiopäivärahan saaminen edellyttää 26 viikon jäsenyys- ja työssäoloehdon täyttämistä. Jos et ole jäsenyysaikanasi ehtinyt täyttää tätä ehtoa, tulee työttömyyspäivärahaa hakea Kelalta.
 • Jos sinut on lomautettu kokonaan tai olet jäänyt työttömäksi, voit lähettää ensimmäisen päivärahahakemuksen kahden lomautus-/työttömyysviikon jälkeen. Päivärahaa maksetaan seitsemän arkipäivän omavastuuajan jälkeen.
 • Jos sinut on lomautettu osittain ja teet lyhennettyä työpäivää tai -viikkoa, ensimmäisen hakujakson pituus voi riippua mm. palkanmaksujaksosta. Voit kysyä KOKO-kassasta tarkempia ohjeita päivärahan hakujaksoihin ja hakemusten täyttämiseen liittyen.
 • Lomautuksen toteutustapa vaikuttaa siihen, millä tavalla työttömyyspäivärahaa maksetaan. Lue lisää aiheesta täältä >>
 • KOKO-kassan eAsiointi ohjaa sinua automaattisesti päivärahahakemuksen täyttämisessä. Hakemuksen täyttämisen aikana saat tarvittaessa neuvoja KOKO-kassan asiakaspalveluchatin kautta.
 • Päivärahan hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit myös ottaa yhteyttä KOKO-kassan asiakaspalveluun. 

KOKO-kassan asiakaspalvelu >>
KOKO-kassan ohje lomautetuille >>
KOKO-kassan ohje työttömille >>
Tutustu myös koronapandemian aikana julkaisemaamme tietopakettiin, josta löydät esimerkiksi ajantasaista tietoa lomauttamisesta. Siirry tietopakettiin >>


3 Hyödynnä veloituksettomat ura- ja työnhakupalvelumme sekä jäsenmaksualennukset

Muistathan hyödyntää veloituksettomia jäsenetujasi ja hakea jäsenmaksualennusta työttömyyden tai lomauksen ajalle.

Tradenomien jäsenenä käytössäsi on useita uraan- ja työnhakuun tarkoitettuja veloituksettomia palveluja, joiden avulla saat tukea ja inspiraatiota työnhakuun sekä urasuunnitelmiin.

Katso kaikki Tradenomien veloituksettomat ura- ja työnhakupalvelut >>


4. InHunt Placement – uudelleensijoituspalvelut

Oletko tullut irtisanotuksi ja työnantajasi tarjoaa sinulle työllistymistä tukevaa valmennusta? Tässä tilanteessa voit myös itse ehdottaa työnantajallesi palveluntarjoajaa. Tradenomit tekee työllistymistäsi tukevaa markkinointiyhteistyötä koko Suomen alueella toimivan InHunt Groupin kanssa, joka tarjoaa myös placement-uudelleensijoituspalveluita. InHunt Placement-valmennuksissa valmentajanasi toimii aina Senior Headhunter, joka auttaa sinua keskittymään oleellisiin, työnhakua aidosti eteenpäin vieviin asioihin.

Jos sinulla on kysyttävää InHuntin Groupin Placement-palvelusta saat lisätietoa suoraan InHuntilta

Tutustu uudelleensijoituspalveluun >>>
Katso video mitä inhuntin uudelleensijoituspalvelu tarjoaa työnhakijalle >>>
Miten InHunt erottautuu muista >>>
MIETITYTTÄÄKÖ JOKIN? TYÖTTÖMYYSTURVANEUVONTA VASTAA KYSYMYKSIISI AINA

Työttömyysturvaneuvonta

ma-to klo 9-16, pe 10-16

020 155 8800 (mpm/pvm)

tyottomyysturva@tradenomi.fi