Lomautus ja työttömyys

Toimi näin, jos sinut lomautetaan tai jäät työttömäksi.

Hoi Tradenomi – kävikö niin, että jäit työttömäksi?
Kokosimme yhteen listan toimintaohjeita työttömyyden tai lomautuksen varalle. Tsempillä yhdessä eteenpäin!


CHECKLIST TYÖTTÖMÄKSI TAI LOMAUTETUKSI TULLEELLE


1 Aloita ilmoittautumalla työnhakijaksi TE-toimistoon

Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti TE-toimistojen Työmarkkinatori-sivustolla.

Siirry Työmarkkinatoriin >>

 • Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään ensimmäisenä lomautus- tai työttömyyspäivänä. Työnhakua ei voi käynnistää takautuvasti.
 • Työttömyyspäivärahaa voi saada vain sellaiselta ajalta, jolloin työnhaku on ollut voimassa. Jos lomautus järjestetään “pätkissä”, tulee pitää työnhaku voimassa koko sen ajanjakson ajan, jolle lomautuspäiviä sijoitellaan.
 • Omasta yritystoiminnasta (myös kevytyrittäjyydestä tms.) ja keskeneräisistä opinnoista tulee ilmoittaa työnhaun käynnistämisen yhteydessä. TE-toimisto pyytää asiasta tarkempaa selvitystäsi ja selvittää yritystoiminnan tai opiskelun vaikutuksen työttömyyspäivärahaoikeuteesi.
 • Kaikkien työttömyyspäivärahaa hakevien tulee työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä täyttää kohta ”haen kokoaikatyötä”. Tämä koskee myös osittain lomautettuja. 

Lomautetulla ja työttömällä on työnhakuvelvollisuus

 • Laissa säädetty työnhakuvelvollisuus koskee vain vähintään kolme kuukautta lomautettuna olleita. Kokonaan työttömiä työnhakuvelvollisuus koskee työttömyyden alusta lähtien. Työnhakuvelvollisuudesta on kerrottu tarkemmin alla olevissa TE-toimiston ohjeissa.

Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet >>
TE-toimiston ohje lomautetuille >>

 

2 Hae työttömyyspäivärahaa KOKO-kassasta

Siirry KOKO-kassan asiointiin >>

 • Työttömyyskassan maksaman ansiopäivärahan saaminen edellyttää 26 viikon jäsenyys- ja työssäoloehdon täyttämistä. Jos et ole jäsenyysaikanasi ehtinyt täyttää tätä ehtoa, tulee työttömyyspäivärahaa hakea Kelalta.
 • Jos sinut on lomautettu kokonaan tai olet jäänyt työttömäksi, voit lähettää ensimmäisen päivärahahakemuksen kahden lomautus-/työttömyysviikon jälkeen. Päivärahaa maksetaan viiden arkipäivän omavastuuajan jälkeen.
 • Jos sinut on lomautettu osittain ja teet lyhennettyä työpäivää tai -viikkoa, ensimmäisen hakujakson pituus voi riippua mm. palkanmaksujaksosta. Voit kysyä KOKO-kassasta tarkempia ohjeita päivärahan hakujaksoihin ja hakemusten täyttämiseen liittyen.
 • Lomautuksen toteutustapa vaikuttaa siihen, millä tavalla työttömyyspäivärahaa maksetaan. Lue lisää aiheesta täältä >>
 • KOKO-kassan eAsiointi ohjaa sinua automaattisesti päivärahahakemuksen täyttämisessä. Hakemuksen täyttämisen aikana saat tarvittaessa neuvoja KOKO-kassan asiakaspalveluchatin kautta.
 • Päivärahan hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit myös ottaa yhteyttä KOKO-kassan asiakaspalveluun. 

KOKO-kassan asiakaspalvelu >>
KOKO-kassan ohje lomautetuille >>
KOKO-kassan ohje työttömille >>
Tutustu myös koronapandemian aikana julkaisemaamme tietopakettiin, josta löydät esimerkiksi ajantasaista tietoa lomauttamisesta. Siirry tietopakettiin >>


3 Hyödynnä veloituksettomat ura- ja työnhakupalvelumme sekä jäsenmaksualennukset

Muistathan hyödyntää veloituksettomia jäsenetujasi ja hakea jäsenmaksualennusta työttömyyden tai lomauksen ajalle.

Tradenomien jäsenenä käytössäsi on useita uraan- ja työnhakuun tarkoitettuja veloituksettomia palveluja, joiden avulla saat tukea ja inspiraatiota työnhakuun sekä urasuunnitelmiin.

Katso kaikki Tradenomien veloituksettomat ura- ja työnhakupalvelut >>MIETITYTTÄÄKÖ JOKIN? TYÖTTÖMYYSTURVANEUVONTA VASTAA KYSYMYKSIISI AINA

Työttömyysturvaneuvonta

ma-to klo 9-16, pe 10-16

020 155 8800

tyottomyysturva@tradenomi.fi