Asiantuntijaryhmä tukemaan henkilöstön edustajia Tampereen yliopiston yt-neuvotteluissa

24.9.2021

Tampereen yliopiston historialliset yli 1 000 henkilöä koskevat yt-neuvottelut ovat alkaneet tiistaina 21.9. hämmentävissä tunnelmissa. Työnantaja on esittänyt, että säästöjä tarvitaan, eikä ilman irtisanomisia selvitä. Henkilöstöä neuvotteluissa edustavien pääluottamusmiesten tueksi on perustettu liittojen asiantuntijoista koostuva taustaryhmä.

Yt-neuvotteluissa kaksi osapuolta

Yt-neuvotteluissa on kaksi osapuolta: työnantaja ja työntekijöitä edustavat pääluottamusmiehet. Kumpikin osapuoli voi esittää ratkaisunsa ja vaihtoehtonsa yliopiston tilanteeseen.

Yliopistojäsentemme neuvotteluista huolehtivat todella kokeneet pääluottamusmiehet. Kokeneellekaan luottamushenkilölle yt-neuvottelut eivät koskaan ole helpot. Neuvottelutaitojen lisäksi luottamushenkilöiltä edellytetään työehtosopimuksen tuntemusta, työlainsäädännön tuntemusta, yt-lain tuntemusta, organisaation monimutkaisen taloudellisen tilanteen ymmärtämistä sekä luovuutta ja pelisilmää. Työnantajalle pitää osata esittää oikeita kysymyksiä, mutta pitää olla valmius esittää myös todellisia vaihtoehtoja irtisanomisten välttämiseksi.

Asiantuntijaryhmä henkilöstön edustajien tukena

Neuvottelujärjestömme JUKO, jukolaiset ammattiliitot, JHL ja Pro haluavat tukea yt-neuvotteluihin osallistuvia pääluottamusmiehiä. Tätä varten on perustettu erityinen työryhmä. Työryhmä vastaa kysymyksiin koskien yt-lainsäädäntöä ja käsittelee muitakin työsuhteiden päättämistä koskevia juridisia kysymyksiä.

Tampereen yliopistossa on alkanut raskas urakka. Me, työryhmän jäsenet, annamme kaiken asiantuntemuksemme ja kokemuksemme Tampereen yliopiston henkilöstön edustajien käyttöön.

Saat tukea omasta liitostasi

Yksittäinen jäsen saa tukea omaan tilanteeseensa aina myös liittonsa työsuhdeneuvonnasta. Liitot tarjoavat apua myös työnhakuun ja esimerkiksi cv:n voi hioa kuntoon asiantuntijan avustuksella liittojen tarjoamien urapalveluiden kautta.

Työryhmän jäsenet

  • Pj Anna Zibellini, työmarkkinalakimies, Akavan Erityisalat
  • Katja Aho, yliopistosektorin neuvottelupäällikkö, JUKO
  • Petri Toiviainen, neuvottelupäällikkö, Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
  • Daniel Valtakari, työelämäasiantuntija, Tekniikan akateemiset TEK
  • Mia Weckman, edunvalvontajohtaja, Tieteentekijät
  • Harri Westerlund, erityisasiantuntija (julkinen sektori), Tradenomit
  • Tarja Niemelä, toiminnanjohtaja, Professoriliitto
  • Reetta Kuosmanen, vastaava sopimusasiantuntija, JHL
  • Jukka Hämäläinen, sopimusalavastaava, Ammattiliitto Pro ry
  • Patrik Stenholm, lakiasiainpäällikkö, Ammattiliitto Pro ry

Harri Westerlund

Erityisasiantuntija, julkinen sektori, luottamusmiestoiminta

040 839 5909

harri.westerlund@tradenomi.fi

Työsuhdeneuvonta

ma-to klo 9-16, pe 10-16

020 155 8815

lakiasiat@tradenomi.fi

digijuristi.tradenomi.fi