Irtisanoutuminen perhevapaan aikana – mitä pitää tietää?

26.11.2021 | Laki

Työntekijä voi perhevapaansa aikana irtisanoutua normaalia työsopimuksensa mukaista irtisanomisaikaa noudattaen. Irtisanoutuessa on kuitenkin syytä huomioida seuraavat asiat:

1. Äitiysvapaan palkan maksuehdot

Äitiysvapaan palkka ei ole lakisääteinen oikeus vaan perustuu yleensä työsuhteessa noudatettavaan työehtosopimukseen. Jos työntekijä ei palaa perhevapaan jälkeen takaisin töihin, äitiysvapaan palkka voidaan joidenkin työehtosopimusten mukaan periä takaisin. Tarkista työsuhteessasi noudatettavasta TES:stä äitiysvapaan palkan ehdot. 

2. Lomarahan maksuehdot

Myöskään lomaraha ei ole lakisääteinen oikeus vaan perustuu yleensä työehtosopimukseen. Jos työntekijä ei palaa perhevapaan jälkeen takaisin töihin, myös lomaraha voidaan joidenkin työehtosopimusten mukaan periä takaisin. Tarkista työsuhteessasi noudatettavasta TES:sta lomarahan ehdot. 

3. Kilpailukielto

Työsopimuksessa sovittu työsuhteen päättymisen jälkeinen kilpailukielto koskee lähtökohtaisesti myös perhevapaan jälkeen työpaikkaa vaihtavia työntekijöitä. Jos sinulla on kilpailukielto ja olet siirtymässä kilpailevalle työnantajalle, pyydä nykyiseltä työnantajaltasi kirjallinen suostumus siitä, että voit siirtyä kilpailevan työnantajan palvelukseen. 

Vinkit ja vastaukset antoi Tradenomien työsuhdejuristi Laura Järvelä. 


Kysyttävää työsuhteen lakikiemuroista? Työ- ja virkasuhteisiin liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia 24/7 palvelevasta Digijurististamme. Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Laki

Tasa-arvovaltuutettu puuttui syrjintään: Perhevapaata pitävällä sama oikeus tulospalkkioon kuin muilla työntekijöillä

Perhevapaalla oleminen ei voi olla perusteluna sille, että työntekijän tulospalkkio jätetään maksamatta. Tasa-arvovaltuutettu antoi rahoitusalan yritystä koskeneen ratkaisun tammikuussa. Monet Tradenomien jäsenet ovat työssään kohdanneet tulospalkkiojärjestelmiin liittyviä epäkohtia.

Lue lisää

Saako rekrytoija googlettaa työnhakijan?

Pohdin, saako työnantaja etsiä työnhakijasta tietoa epävirallisia reittejä, kuten googlettamalla? Lue juristin vastaus!

Lue lisää

Työsopimusluonnos – mitä pitää tarkistaa?

Mitä kannattaa tarkistaa ennen työsopimuksen allekirjoittamista? Katso juristin vinkit!

Lue lisää

Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella?

Joissain tilanteissa työnantaja ja työntekijä voivat haluta päättää työsuhteen yhteisesti sopimalla eli solmia niin sanotun päättösopimuksen. Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella? Mitä tulee huomioida kun solmitaan päättösopimusta?

Lue lisää

Työntekijän oikeudet lomautuksen aikana

Mitä lomautus tarkoittaa ja mitä oikeuksia työntekijällä on lomautuksen aikana? Lue työshdejuristimme vastaus!

Lue lisää