Jouduitko lomautetuksi? Lue asiantuntijamme ohjeet

12.10.2022

Jäsentemme yhteydenottojen perusteella lomautusten uhka näyttäisi syksyn aikana olevan lisääntymään päin, joten muistuttelemme työttömyysturvaan liittyvistä toimintaohjeista lomautuksen (tai työttömyyden) varalle.

Ilmoittaudu työnhakijaksi TE-toimistoon. Ilmoittautuminen tapahtuu sähköisesti TE-toimistojen Työmarkkinatori-sivustolla.

 • Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään ensimmäisenä lomautus- tai työttömyyspäivänä. Työnhakua ei voi käynnistää takautuvasti.
 • Työttömyyspäivärahaa voi saada vain sellaiselta ajalta, jolloin työnhaku on ollut voimassa. Jos lomautus järjestetään “pätkissä”, tulee pitää työnhaku voimassa koko sen ajanjakson ajan, jolle lomautuspäiviä sijoitellaan.
 • Omasta yritystoiminnasta (myös kevytyrittäjyydestä tms.) ja keskeneräisistä opinnoista tulee ilmoittaa työnhaun käynnistämisen yhteydessä. TE-toimisto pyytää asiasta tarkempaa selvitystäsi ja selvittää yritystoiminnan tai opiskelun vaikutuksen työttömyyspäivärahaoikeuteesi.
 • Kaikkien työttömyyspäivärahaa hakevien tulee työnhakijaksi ilmoittautumisen yhteydessä täyttää kohta ”haen kokoaikatyötä”. Tämä koskee myös osittain lomautettuja. 

Lomautetun ja työttömän työnhakuvelvollisuus

 • Laissa säädetty työnhakuvelvollisuus koskee vain vähintään kolme kuukautta lomautettuna olleita. Kokonaan työttömiä työnhakuvelvollisuus koskee työttömyyden alusta lähtien. Työnhakuvelvollisuudesta on kerrottu tarkemmin alla olevissa TE-toimiston ohjeissa.

TE-toimiston ohje lomautetuille >>

Työttömän työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet >>

Hae työttömyyspäivärahaa KOKO-kassasta

 • Työttömyyskassan maksaman ansiopäivärahan saaminen edellyttää 26 viikon jäsenyys- ja työssäoloehdon täyttämistä. Jos et ole jäsenyysaikanasi ehtinyt täyttää tätä ehtoa, tulee työttömyyspäivärahaa hakea Kelalta.
 • Jos sinut on lomautettu kokonaan tai olet jäänyt työttömäksi, voit lähettää ensimmäisen päivärahahakemuksen kahden lomautus-/työttömyysviikon jälkeen. Päivärahaa maksetaan viiden arkipäivän omavastuuajan jälkeen.
 • Jos sinut on lomautettu osittain ja teet lyhennettyä työpäivää tai -viikkoa, ensimmäisen hakujakson pituus voi riippua mm. palkanmaksujaksosta. Voit kysyä KOKO-kassasta tarkempia ohjeita päivärahan hakujaksoihin ja hakemusten täyttämiseen liittyen.
 • Lomautuksen toteutustapa vaikuttaa siihen, millä tavalla työttömyyspäivärahaa maksetaan. Lue lisää >> 
 • KOKO-kassan eAsiointi ohjaa sinua automaattisesti päivärahahakemuksen täyttämisessä. Hakemuksen täyttämisen aikana saat tarvittaessa neuvoja KOKO-kassan asiakaspalveluchatin kautta.
 • Päivärahan hakemiseen liittyvissä kysymyksissä voit myös ottaa yhteyttä KOKO-kassan asiakaspalveluun

KOKO-kassan ohje lomautetuille >>

KOKO-kassan ohje työttömille >>

Sivuiltamme löytyy koronapandemian aikana julkaistu tietopaketti, joka pitää sisällään edelleen ajantasaista tietoa mm. lomauttamisesta.

Jos kaipaat lisäapua, voit olla yhteydessä työttömyysturvaneuvontaamme. Työttömyyspäivärahahakemusten kanssa auttaa KOKO-kassa.
 

Työttömyysturvaneuvonta

ma-to klo 9-16, pe 10-16

020 155 8800 (mpm/pvm)

tyottomyysturva@tradenomi.fi