Miksi jäsentutkimuksen pitää olla niin pitkä?

18.10.2023

Tämä kysymys toistuu vuosittain jäsentutkimuksesta saamissamme palautteissa. Kysymys on oikeutettu, jäsentutkimus tosiaan on pitkä ja siihen vastaaminen vie 10-20 minuuttia. Mutta miksi niin pitää olla?

Taas on se aika vuodesta, kun jäsentutkimuksemme tiedonkeruu on polkaistu käyntiin. Tutkimusta on valmisteltu useampi kuukausi ja työhön on osallistunut suuri osa toimiston väestä.

Onko tämä meille tarpeellista tietoa? Onko tämä kysymys tarpeeksi selkeä? Onko kaikki vastausvaihtoehdot nyt huomioitu? Miksi täällä on tällainen kysymys? 

Muun muassa näitä kysymyksiä olemme toistelleet viime viikkojen aikana. Jäsentutkimus on yksi tärkeimpiä tekemisiämme vuosittain, ja siihen panostetaan paljon, jotta saisimme kerättyä mahdollisimman paljon hyödyllistä tietoa tradenomien työelämän parantamiseksi

Ammattiliittona toimintamme ulottuu laajalle: teemme edunvalvontaa ja yhteiskunnallista vaikuttamista sekä tarjoamme erilaisia palveluita. Kaikkeen tekemiseemme vaikuttavat niin työelämän trendit, yhteiskunnallinen tilanne, lainsäädäntö kuin koulutusta koskeva keskustelu ja päätöksentekokin. 

Jotta pystyisimme tarjoamaan mahdollisimman paljon vastinetta jäsenmaksulle, on meidän myös tiedettävä, miten eri tilanteet vaikuttavat jäsenten työelämässä tai mitä mieltä jäsenet ovat eri ilmiöistä. Jäsentutkimus on tässä tärkein ja kattavin tietolähteemme. 

Monet, mm. palkkoihin ja työsuhteisiin liittyvät kysymykset toistuvat jäsentutkimuksessa vuosittain samoina, jotta saamme seurantatietoa niiden kehityksestä. Joka vuosi mukana on myös ajankohtaisia teemakysymyksiä sen mukaan, mikä työelämässä kulloinkin on pinnalla. Näiden teemojen analysointiin tarvitsemme mahdollisimman kattavat taustatiedot. 

Jäsentutkimuksessa kaikista eniten mielenkiintoa herättävät vuodesta toiseen tradenomien palkat. Muodostamme mm. palkkaneuvonnan perusteena käytettävät palkkatilastomme puhtaasti jäsentutkimuksen perusteella. Mitä enemmän vastauksia, sitä luotettavampaa tietoa palkoista pystymme tarjoamaan. Sama koskee tietenkin myös muita tuloksia. 

Jos jäsentutkimus olisi suppeampi, näkyisi se myös mahdollisuuksissamme tarjota jäsenillemme parasta mahdollista tukea työelämän eri tilanteissa. Ainoa tapa selvittää jäsenten ajatuksia on kysyä suoraan – siksi teemme tätä. Haluamme palvella teitä tiedolla, emme mutulla. 

Joten: tiedämme, että vastaaminen vie hieman aikaa, mutta pyydämme sinua silti tekemään sen – vastaamalla hyödytät koko tradenomiyhteisöä. Olemme jatkaneet kyselyn vastausaikaa perjantaihin 8.11.2023 klo 12 saakka. Pääset vastaamaan jäsentutkimukseen sähköpostiisi tulleen linkin kautta. Arvomme kaikkien kyselyyn vastanneiden kesken kaksi Ticketmasterin lahjakorttia. Ensi vuonna emme enää toteuta painettua tutkimusraporttia mm. ilmastosyistä. Sen sijaan tulemme käsittelemään tuloksia ympäri vuoden eri kanavissamme. 

Viime vuonna tavoitteemme oli 3000 vastaajaa, mutta se jäi hieman vajaaksi. Tavoitteenamme on siis saada tänä vuonna tuo raja rikki - autathan meitä siinä?

Anna Sirviö

Kehityspäällikkö, tutkimustoiminta ja tiedontuotanto