Milloin työnantajan on noudatettava työehtosopimusta?

22.4.2022 | Laki

Enemmistö työsuhteista on jonkin työehtosopimuksen piirissä. Työehtosopimukset eli TES:t ovat sopimuksia, joiden perusteella monet keskeiset työehdot määräytyvät. Lähes aina työehtosopimuksissa on sovittu työntekijän kannalta lain vähimmäistasoa edullisemmista ehdoista. Lisäksi työehtosopimuksissa sovitaan monista seikoista, joita ei säännellä työlainsäädännössä lainkaan, esimerkiksi palkkojen yleiskorotuksista. Mutta mistä tietää, onko työnantajan noudatettava työehtosopimusta?

1. Työehtosopimuksen normaalisitovuus

Työnantajat, jotka ovat järjestäytyneet työehtosopimuksen solmineiden työnantajajärjestöjen jäseniksi, noudattavat työehtosopimusta normaalisitovuuden perusteella. Normaalisitovuuden piirissä ovat myös työnantajat, jotka eivät ole järjestäytyneitä, mutta ovat erikseen niin sanotulla liityntäsopimuksella sopineet työehtosopimuksen noudattamisesta.

2. Työehtosopimuksen yleissitovuus

Mikäli normaalisitovaan työehtosopimukseen sidottujen työnantajien palveluksessa on noin puolet kaikista asianomaisella alalla työskentelevistä työntekijöistä, työehtosopimus voidaan vahvistaa yleissitovaksi. Yleissitovaa työehtosopimusta noudattavat kaikki alalla toimivat työnantajat.

3. Noudatettavaksi sovittu työehtosopimus

Työnantaja ja työntekijä voivat työsopimuksessa nimenomaisesti sopia, että työsuhteessa noudatetaan jotain tiettyä työehtosopimusta. Tällöin on kuitenkin otettava huomioon, että työsopimuksen kirjaus ei poista työnantajan velvollisuutta noudattaa normaali- tai yleissitovaa työehtosopimusta.


Vinkit ja vastaukset antoi Tradenomien työsuhdejuristi Jere Vuorio.

Työsuhdejuristimme auttavat TES:iin liittyvissä erimielisyyksissä

Jos tarvitset apua TES:n tulkintaan liittyvissä ongelmissa, tavoitat työsuhdejuristimme osoitteesta lakiasiat@tradenomi.fi tai puhelimitse 020 155 8815.

Jere Vuorio

Työsuhdejuristi

020 155 8811

lakiasiat@tradenomi.fi

Lisää aiheesta: Laki

Tasa-arvovaltuutettu puuttui syrjintään: Perhevapaata pitävällä sama oikeus tulospalkkioon kuin muilla työntekijöillä

Perhevapaalla oleminen ei voi olla perusteluna sille, että työntekijän tulospalkkio jätetään maksamatta. Tasa-arvovaltuutettu antoi rahoitusalan yritystä koskeneen ratkaisun tammikuussa. Monet Tradenomien jäsenet ovat työssään kohdanneet tulospalkkiojärjestelmiin liittyviä epäkohtia.

Lue lisää

Saako rekrytoija googlettaa työnhakijan?

Pohdin, saako työnantaja etsiä työnhakijasta tietoa epävirallisia reittejä, kuten googlettamalla? Lue juristin vastaus!

Lue lisää

Työsopimusluonnos – mitä pitää tarkistaa?

Mitä kannattaa tarkistaa ennen työsopimuksen allekirjoittamista? Katso juristin vinkit!

Lue lisää

Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella?

Joissain tilanteissa työnantaja ja työntekijä voivat haluta päättää työsuhteen yhteisesti sopimalla eli solmia niin sanotun päättösopimuksen. Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella? Mitä tulee huomioida kun solmitaan päättösopimusta?

Lue lisää

Työntekijän oikeudet lomautuksen aikana

Mitä lomautus tarkoittaa ja mitä oikeuksia työntekijällä on lomautuksen aikana? Lue työshdejuristimme vastaus!

Lue lisää