Mitä on huomioitava liukuvan työajan osalta?

10.5.2023 | Laki

1 Ei työtuntien kerryttämiseen

Liukuva työaika on tarkoitettu työajan joustoon, jolloin työntekijä voi aloittaa ja lopettaa työpäivänsä joustavasti sovittujen liukumarajojen puitteissa. Liukuvan työajan tarkoituksena ei ole työtuntien kerryttäminen ja tulevien vapaapäivien mahdollistaminen, vaikka sitä toisinaan tähänkin käytetään.

 

2 Ei tarkoitettu korvaamaan ylitöitä

Työntekijä päättää liukuvan työajan käytöstä, ei työnantaja. Liukuvaa työaikaa ei ole tarkoitettu korvaamaan ylityötä. 1.1.2020 uudistetun työaikalain mukaan, jos käytössä on liukuva työaika, lisä- ja ylityön tekemisestä on nimenomaisesti sovittava. Jos katsot, että ylityölle on tarvetta, pyydä työnantajalta kirjallinen ylityömääräys esimerkiksi sähköpostitse.

 

3 Mahdollista pitää pois kokonaisina vapaapäivinä

Jos liukumasaldotuntien määrä on jatkuvasti korkealla tai se lähestyy sallitun liukumakertymänenimmäismäärää seurantajakson loppupuolella, ilmoita asiasta työnantajallesi ja sopikaa, miten liukumatuntejapidetään pois. Ne voidaan sopia pidettäväksi myös kokonaisina vapaapäivinä.


Lisää työsuhdejuristimme Viivin vinkkejä ja vastauksia työsuhdepulmiin löydät uusimmasta Tradenomi-lehdestä 1/2023.

Kysyttävää työsuhteen lakikiemuroista? Työ- ja virkasuhteisiin liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia 24/7 palvelevasta Digijurististamme. Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi. Jäsenenämme valmennus kuuluu jäsenmaksuusi.

Lisää aiheesta: Laki

Mitä laki sanoo nollatuntisopimuksista ja tarvittaessa töihin kutsuttavan oikeuksista?

Kysy ja työsuhdejuristimme vastaa: Onko sallittua tehdä työsopimuksia, joissa työajaksi sovitaan 0–37,5 tuntia viikossa?

Lue lisää

Milloin työnantajan on noudatettava työehtosopimusta?

Työehtosopimukset eli TES:t ovat sopimuksia, joiden perusteella monet keskeiset työehdot määräytyvät. Lähes aina työehtosopimuksissa on sovittu työntekijän kannalta lain vähimmäistasoa paremmista ehdoista. Mutta mistä tietää, onko työnantajan noudatettava työehtosopimusta?

Lue lisää

Kilpailukieltoja koskevaa lainsäädäntöä uudistettiin – mikä muuttui?

Kilpailukieltoa koskeva lainsäädäntö muuttui vuodenvaihteessa ja jatkossa työnantajalla on aina korvausvelvollisuus kilpailukiellon sidonnaisuusajalta.

Lue lisää

Mitä tulisi huomioida uutta työsopimusta solmiessa?

Unelmien työpaikka tiedossa? Tekemässä uutta työsopimusta? Mitä asioita tulee ottaa huomioon työsopimuksessa?

Lue lisää

Mitä tulee ottaa huomioon, jos jää opintovapaalle?

Harkitsetko opintovapaalle jäämistä? Mitä tulee ottaa huomioon opintovapaasta sovittaessa? Miten teet opintovapaahakemuksen? Koska opintovapaata on haettava? Onko työnantajan pakko myöntää opintovapaa?

Lue lisää