Mitä on huomioitava liukuvan työajan osalta?

10.5.2023 | Laki

1 Ei työtuntien kerryttämiseen

Liukuva työaika on tarkoitettu työajan joustoon, jolloin työntekijä voi aloittaa ja lopettaa työpäivänsä joustavasti sovittujen liukumarajojen puitteissa. Liukuvan työajan tarkoituksena ei ole työtuntien kerryttäminen ja tulevien vapaapäivien mahdollistaminen, vaikka sitä toisinaan tähänkin käytetään.

 

2 Ei tarkoitettu korvaamaan ylitöitä

Työntekijä päättää liukuvan työajan käytöstä, ei työnantaja. Liukuvaa työaikaa ei ole tarkoitettu korvaamaan ylityötä. 1.1.2020 uudistetun työaikalain mukaan, jos käytössä on liukuva työaika, lisä- ja ylityön tekemisestä on nimenomaisesti sovittava. Jos katsot, että ylityölle on tarvetta, pyydä työnantajalta kirjallinen ylityömääräys esimerkiksi sähköpostitse.

 

3 Mahdollista pitää pois kokonaisina vapaapäivinä

Jos liukumasaldotuntien määrä on jatkuvasti korkealla tai se lähestyy sallitun liukumakertymänenimmäismäärää seurantajakson loppupuolella, ilmoita asiasta työnantajallesi ja sopikaa, miten liukumatuntejapidetään pois. Ne voidaan sopia pidettäväksi myös kokonaisina vapaapäivinä.


Lisää työsuhdejuristimme Viivin vinkkejä ja vastauksia työsuhdepulmiin löydät uusimmasta Tradenomi-lehdestä 1/2023.

Kysyttävää työsuhteen lakikiemuroista? Työ- ja virkasuhteisiin liittyviin kysymyksiin löydät vastauksia 24/7 palvelevasta Digijurististamme. Työsuhdejuristimme tavoitat numerosta 020 155 8815 tai sähköpostilla lakiasiat@tradenomi.fi. Jäsenenämme valmennus kuuluu jäsenmaksuusi.

Lisää aiheesta: Laki

Tasa-arvovaltuutettu puuttui syrjintään: Perhevapaata pitävällä sama oikeus tulospalkkioon kuin muilla työntekijöillä

Perhevapaalla oleminen ei voi olla perusteluna sille, että työntekijän tulospalkkio jätetään maksamatta. Tasa-arvovaltuutettu antoi rahoitusalan yritystä koskeneen ratkaisun tammikuussa. Monet Tradenomien jäsenet ovat työssään kohdanneet tulospalkkiojärjestelmiin liittyviä epäkohtia.

Lue lisää

Saako rekrytoija googlettaa työnhakijan?

Pohdin, saako työnantaja etsiä työnhakijasta tietoa epävirallisia reittejä, kuten googlettamalla? Lue juristin vastaus!

Lue lisää

Työsopimusluonnos – mitä pitää tarkistaa?

Mitä kannattaa tarkistaa ennen työsopimuksen allekirjoittamista? Katso juristin vinkit!

Lue lisää

Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella?

Joissain tilanteissa työnantaja ja työntekijä voivat haluta päättää työsuhteen yhteisesti sopimalla eli solmia niin sanotun päättösopimuksen. Miten työsuhde päätetään yhteisellä sopimuksella? Mitä tulee huomioida kun solmitaan päättösopimusta?

Lue lisää

Työntekijän oikeudet lomautuksen aikana

Mitä lomautus tarkoittaa ja mitä oikeuksia työntekijällä on lomautuksen aikana? Lue työshdejuristimme vastaus!

Lue lisää